Negocierile pentru Transnistria, relansate la Viena

, , , ,
 
Transnistria, eterna piatra de moara a Chisinaului

Transnistria, eterna piatra de moara a Chisinaului

Participanţii la reuniunea de consultări în formatul „5+2″, care a avut loc la Viena în zilele de 1 şi 2 martie 2010, au decis reluarea negocierilor formale în acest format până la finele acestui an, a declarat azi într-o conferinţă de presă, vicepremierul responsabil pentru reintegrarea ţării, Victor Osipov, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Adică să se treacă de la întruniri neformale la întruniri formale în cadrul formatului de negocieri 5+2, fapt ce nu s-a mai întâmplat din 2006″, a mai precizat Osipov.
Vicepremierul moldovean a menţionat că în cadrul reuniunii de la Viena s-a decis ca pe parcursul acestui an să se desfăşoare încă trei întrevederi de acest gen: în lunile mai, iulie şi octombrie. “S-a convenit ca în 2010 reuniunile neformale să se organizeze în lunile mai, iunie şi octombrie. Următoarea întrevedere este planificată pentru luna mai în oraşul Astana”, a declarat Osipov. Potrivit acestuia, părţile au căzut de acord ca, în cadrul acestor reuniuni, atât Chişinăul, cât şi Tiraspolul să poată pune în discuţie câte o chestiune, fără ca cealaltă parte să poată bloca examinarea acesteia.

Reuniune constructiva

Victor Osipov a calificat reuniunea de la Viena drept una constructivă, deoarece în cadrul discuţiilor, pe lîngă decizia de a relua negocierile oficiale, participanţii au mai convenit asupra majorării numărului de întrevederi neformale, precum şi asupra faptului ca în agenda acestora să fie incluse una sau mai multe subiecte de importanţă majoră, înaintate de Chişinău şi Tiraspol, soluţionarea cărora va contribui la cresterea increderii reciproce. În cadrul reuniunii de la Viena, reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului au convenit şi asupra efectuării unei inventarieri a actelor semnate pe parcursul ultimelor 18 ani de ambele părţi, deoarece, în opinia lor, multe dintre acestea şi-au pierdut actualitatea şi nu contribuie la dezvoltarea procesului de negocieri. Potrivit lui Osipov, între anii 1992 – martie 2005, au fost semnate peste 140 de documente, dintre care 26 în domeniul politic, 61 – economic, 54 – în alte sectoare. 50 la sută din numărul total de acorduri au fost încheiate în perioada anilor 1997 – 1999.

Sprijin kazah

Vicepremierul de la Chisinau a salutat interesul preşedinţiei kazahe a OSCE fata de reglementarea conflictului transnistrean, adăugând că Chişinăul îşi leagă mai multe speranţe vizavi de aceasta. „Din mai multe puncte de vedere Kazahstanul ar putea impulsiona procesul de reglementare şi pentru că ţine din acelaşi spaţiu şi îi este mai uşor să înţeleagă procesele care se derulează şi pentru că este o ţară cu potenţial economic şi politic mare în spaţiul ex-sovietic şi are potenţial de negocieri inclusiv cu Federaţia Rusă, dar şi pentru că din acţiunile preşedinţiei kazahe se observă dorinţa de a fi eficienţi”, a mai declarat el. “Pe lîngă faptul că venim dintr-un spaţiu comun, care a existat cîndva, se observă dorinţa Kazahstanului de a fi eficient, pe perioada mandatului de preşedinte al OSCE, şi de a contribui cu fapte concrete în direcţia soluţionării problemei transnistrene”, a accentuat Osipov. În opinia demnitarului, aşteptata vizită a ministrului Afacerilor Externe al Kazahstanului la Chişinău poate fi un imbold semnificativ pentru relansarea negocierilor oficiale în problema soluţionării conflictului transnistrean.
Reamintim ca procesul de negocieri în formatul 5+2 în vederea reglementării problemei transnistrene a fost întrerupt la finele lunii februarie 2006, la câteva luni de la instituirea acestuia. Problema diferendului transnistrean a fost folosita din punct de vedere electoral de majoritatea partidelor politice din Republica Moldova, fara insa a fi inregistrate progrese importante in acest sens.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *