Negocierile pentru formarea coalitiei pro-europene treneaza la Chisinau

de | dec. 17, 2014 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Liderii partidelor pro-europene ce au castigat recentele alegeri parlamentare din Republica Moldova au probleme in a-si armoniza punctele de vedere, chiar si dupa presiuni externe de coagulare. Reprezentantii celor trei formatiuni – PLDM, PD, PL – au pozitii divergente in ceea ce priveste arhitectura viitoare coalitii de guvernamant. Prim-vicepresedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, a declarat […]

Liderii-AIE1

Liderii partidelor pro-europene ce au castigat recentele alegeri parlamentare din Republica Moldova au probleme in a-si armoniza punctele de vedere, chiar si dupa presiuni externe de coagulare. Reprezentantii celor trei formatiuni – PLDM, PD, PL – au pozitii divergente in ceea ce priveste arhitectura viitoare coalitii de guvernamant. Prim-vicepresedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, a declarat dupa negocierile de aseara care s-au desfasurat la sediul PLDM ca ar exista anumite blocaje si ca fiecare formatiune are puncte de vedere diferite cu privire la modul de organizare a unei coalitii. „PL vede intr-un fel, PLDM vede in alt fel, PD vede in al treilea fel. Fiecare este cu punctul lui de vedere. Sunt si o serie de probleme care s-ar putea sa doara foarte mult in urmatorii ani, cum ar fi situatia financiara, cursul leului, situatia de pe piata financiar-bancara. Din punctul nostru de vedere ar fi mult mai bine daca ar fi cu usile deschise. Poate ar debloca niste lucruri si ar permiute sa fie facute progrese”, a declarat Chirtoaca, citat de Radio Chisinau.

Democratii sunt mai optimisti si sunt ca negocierile merg intr-un ritm normal. „Pana nu se decide tot, nimic nu se face public. si eu cred ca ar fi bine sa respectam acest principiu si in continuare si la momentul cand vom finaliza negocierile vor fi facute publice toate documentele Coalitiei. Nu exista neintelegeri. Nu stiu ce vede PL. Noi nu vedem probleme. Noi consideram ca este un proces firesc de discutii, de negocieri, cu viziuni diferite si nu cred ca ar trebui sa nascocim probleme acolo unde ele nu sunt. Speram foarte mult ca pana la sfarsitul anului vom reusi”, a declarat vicepresedintele PD Sergiu Sarbu. Liderii PLDM nu si-au exprimat public pararea despre negocieri. Cele trei partide cumuleaza 55 de mandate in actuala legislatura dintr-un total de 101.

SUA si UE se asteapta la colaborare

Recent, SUA si UE si-au manifestat interesul pentru ca cele trei partide sa ajunga cat mai rapid la un consens. Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, a declarat ca, in continuare, autoritatile de la Bucuresti, dar si cele europeme asteapta cat mai curand formarea coalitiei de guvernare, „care are un limbaj comun, care priveste in aceeasi directie”. „Este o victorie pe care nu pot sa nu o salut si care a starnit emotii pozitive la Bucuresti, dar si in celelalte capitale europene. Potrivit raportului Misiunii internationale de supraveghere a alegerilor, intai de toate se afirma ca procesul electoral a fost corect, iar rezultatele in urma scrutinului au fost corecte. Puterea rezultata din acest proces electoral este legitima”, a declarat Lazurca in cadrul unei emisiuni televizate. El a mai spus ca Romania astepta „drept interlocutor un Guvern reprezentativ, un Guvern care sa reflecte inr-o masura importanta vointa electoratului. O coalitie parlamentraa care are un limbaj comun, care priveste in aceeasi directie, care pot asigura o coerenta a guvernarii, fiindca numai o guvernare coerenta are sanse sa fie stabila”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *