Negocierile AIE – PCRM sau joaca de-a soarecele si pisica privind alegerea presedintelui

, , , ,
 

Lupu Vorn

Ambele tabere politice din Republica Moldova par destul de tensionate inainte de momentul care ar putea debloca sau arunca intr-un nou haos tara – alegerea presedintelui. Nici triada pro-europeana formata din Filat-Ghimpu-Lupu, dar nici fractiunea comunista condusa de Voronin nu vrea sa faca concesii prea mari, cu toate ca ambele parti sunt constiente ca eventuale alegeri anticipate se pot constitui in fiasco-uri totale pentru oricare dintre ei pe fondul epuizarii rabdarii cetatenilor in acest sens. “Nici intr un caz nu vom sustine candidatura lui Marian Lupu”, declara Voronin. “In acest caz, nu prea exista spatiu de negocieri”, spune, in replica, Lupu. In acest climat s-au desfasurat, luni, schimburile de replici dintre cei doi lideri actuali si fosti comunisti. “Daca ne limitam doar la candidatura lui Lupu, intentionat blocam situatia si mergem la anticipate, a declarat deputatul comunist, Grigore Petrenco in cadrul unui interviu pentru Europa Libera. Acesta sustine ca Acordul de constituire a AIE, in care se scrie clar ca liderul PD este unica candidatura a Aliantei pentru functia de sef al statului, nu ar trebui sa fie un obstacol pentru cei care l-au semnat, scrie Unimedia.md.

Fara Lupu

“Daca insista  si mai departe, atunci, constient, merg la aceea ca Moldova sa fie ostatica lui Lupu si ambitiilor lui personale.Nu trebuie sa fim ostaticii domnului Lupu sau celor care stau in spatele lui si neaparat sa implinim visul acestui personaj politic”, explica Petrenco. Comunistii cred ca in cazul in care negocierile intre reprezentantii celor patru fractiuni vor avea loc, “aceste discutii vor fi in jurul altor posibile scenarii, pentru ca varianta lui Lupu este exclusa din start”. Pe fondul acestor declaratii, liderul PDM, Marian Lupu, candidatul AIE 2 la functia de sef al statului, considera ca negocierile cu opozitia comunista in privinta alegerii presedintelui nu mai au rost. “Daca aceasta  pozitie este una definitiva, care spune: „nu vrem nimic, sau vrem alta alianta, sau nu vrem absolut nimic, vrem un candidat nu stiu care, independent, apolitic si punct la linie, atunci nu prea este spatiu de negocieri”, a declarat acum cateva zile Marian Lupu.

Piedici comuniste

Liderii celor patru fractiuni politice urmau sa se intŒlneasca luni dar in ultimul moment, comunistii au inaintat o conditie – negocierile vor incepe atunci cand Parlamentul va stabili data alegerii sefului statului.  “Am auzit mai multe interpretari referitor la stabilirea acestui termen, asa ca pentru a avea o claritate vom initia un schimb de opinii cu Alianta pentru Integrare Europeana doar dupa ce va fi concretizat termenul”, a declarat deputatul PCRM, Sergiu Sarbu. in opinia PCRM, initierea procesului de alegere a sefului statului, adica organizarea primului tur, ar trebui sa aiba loc nu mai tarziu de 28 februrie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *