Negocieri tensionate: Liderii europeni vin la Chisinau, parlamentarii pro-rusi zboara la Moscova

, , , , ,
 

ziua-europeiSituatia politica neclara privind crearea unei aliante pro-europene la Chisinau a determinat marti o intrevedere a liderilor formatiunilor parlamentare pro-europene cu oficiali de la Bruxelles. Intalnirea din parlamentarii moldoveni si oficialii europeni a avut loc la orele pranzului in incinta aeroportului International Chiisinau. Din delegatie fac parte presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Elmar Brok, presedintele partidului paneuropean Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), Graham Watson, un reprezentant al socialistilor europeni, relateaza deschime.md. La intalnire ar fi urmat sa ajunga si premierul roman Victor Ponta, dar intre timp acesta si-a anulat plecarea la Chisinau.

Pe de alta parte, liderul socialistilor din Republica Moldova, partid ce promoveaza apropierea de Rusia a zburat concomitent la Moscova, acuzand un amestesc european in aceste negocieri. Liderul Socialistilor, Igor Dodon, impreuna cu liderul fractiunii PSRM, Zinaida Greceanii, au plecat de urgenta la Moscova in aceasta dimineata. Potrivit unor surse, cei doi ar urma sa aiba mai multe intrevederi cu oficiali rusi. Igor Dodon a transmis de la Moscova un mesaj “euro-unionistilor” prin intermediul paginii sale de Facebook, potrivit Unimedia. Scris in limba rusa, mesajul lui Dodon spune ca la “Aeroport au venit astazi dadacele euro-unionistilor care urmeaza sa-i indrume pe viitor”. De asemenea, liderul socialistilor cere din nou organizarea de alegeri anticipate si le sugereaza liderilor pro-europeni sa urce in avion si sa plece pentru totdeauna la Bruxelles. Informatia plecarii lui Dodon la Moscova a fost confirmata ulterior si de catre serviciul de presa a PSRM. cei doi politicieni au fost invitati sa participe la manifestarile organizate de Duma de Stat a Federatiei Ruse „intalniri parlamentare de Craciun”, se afirma intr-un comunicat al PSRM.

O noua runda de negocieri intre partidele proeuropene de la Chisinau a avut loc luni seara in vederea formarii unei coalitii de guvernare dupa alegerile de la 30 noiembrie, fara ca formatiunile sa ajunga la o intelegere, functia de sef al statului ramanand in continuare un punct de divergenta. in cadrul discutiilor, liberalii au venit cu o noua propunere de compromis, partidul lui Mihai Ghimpu sugerand, dupa cum relateaza jurnal.md, formarea unui grup de lucru in care sa fie prezenti si reprezentanti ai partidelor europene pentru a gasi in decurs de trei luni o solutie privind modalitatea de alegere a presedintelui in 2016.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *