Negocieri secrete israeliano-palestiniene la Bucuresti

de | sept. 12, 2010 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

O runda neoficiala de negocieri intre autoritatile israeliene si Autoritatea Palestiniana a avut loc la Bucuresti in aceasta saptamana, relateaza surse diplomatice palestiniene de la Bucuresti si Ankara, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu si presedintele palestinian Mahmoud Abbas fac pace in fata secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton

Premierul israelian Benjamin Netanyahu si presedintele palestinian Mahmoud Abbas fac pace in fata secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton

O runda neoficiala de negocieri intre autoritatile israeliene si Autoritatea Palestiniana a avut loc la Bucuresti in aceasta saptamana, relateaza surse diplomatice palestiniene de la Bucuresti si Ankara, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Intrevederea a avut loc la o saptamana dupa reuniunea istorica din Statele Unite dintre premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, in incercarea de relansare a dialogului direct, sub egida presedintelui american Barack Obama. Conform surselor citate, reuniunea de la Bucuresti a avut un caracter tehnic, pentru identificarea solutiilor politice, umanitare si economice imediate ce ar trebui implementate de cele doua parti pentru a facilita revenirea la masa tratativelor. Cele doua delegatii au convenit pregatirea unei noi runde de negocieri la sfarsitul lunii septembrie 2010, care se va desfasura tot in Romania. Din delegatiile celor doua parti au facut parte responsabili politici, militari, precum si oficiali din cadrul serviciilor de securitate ale celor doua parti.
Surse oficiale de la Bucuresti au refuzat sa detalieze rolul concret al diplomatiei romanesti in spinoasa problema a procesului de pace israeliano-palestinian, declarand insa ca Romania va sustine orice efort diplomatic si politic destinat relansarii acestuia. Oficialii de la Bucuresti au mai declarat ca Romania si-a manifestat disponibilitatea de a gazdui o intalnire oficiala dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu si presedintele palestinian Mahmoud Abbas, ca parte a relansarii procesului de pace, propunere acceptata „in principiu” de catre oficialii israelieni si palestinieni.

Solicitari israeliene

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a solicitat presedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, sa recunoasca Israelul ca stat evreu, anuntand, totodata, necesitatea unor „concesiuni dureroase” din partea celor doua tabere, pentru obtinerea pacii in Orientul Mijlociu. „Asteptam sa recunoasteti Israelul ca stat-natiune al poporului evreu”, a declarat el, in deschiderea primelor negocieri directe israeliano-palestiniene, dupa 20 de luni. „Este posibila concilierea unui stat palestinian cu securitatea Israelului”, a continuat el, citat de mass-media regionala. „Este o sansa fara precedent de a pune capat unui conflict de un secol”, dar obtinerea pacii „nu va fi usoara. O pace veritabila si durabila va fi obtinuta doar prin concesiuni dureroase de ambele parti”, a adaugat premierul israelian. „Ne asteptam la zile grele, pana la obtinerea pacii”, a dat Netanyahu asigurari, multumindu-i lui Abbas ca a condamnat atentatele din ultimele zile impotriva colonistilor evrei, in Cisiordania. Netanyahu a citat, ca exemplu, o scena biblica, din Geneza, in care cei doi fii ai lui Abraham, fondatorii natiunii evreiesti si, respectiv, arabe, isi unesc eforturile pentru a-si inhuma tatal. „Shalom, Salaam, Peace”, a conchis el.

Referendum pentru pace

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, „nu exclude organizarea unui referendum” în Israel, dacă va reuşi să ajungă la un acord de pace cu palestinienii, a anunţat recent postul israelian public de radio. Citând surse apropiate premierului, postul precizează că un asemenea referendum ar putea să aibă loc în mai puţin de un an, imediat ce ar fi semnat un „acord cadru” pentru stabilirea marilor direcţii ale unei soluţii finale a conflictului.
Reamintim ca in cadrul reluării negocierilor directe israeliano-palestiniene, Netanyahu şi preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-au angajat să se întâlnească la fiecare două săptămâni, până la sfârşitul anului, pentru a încerca să ajungă la un acord de pace în Orientul Mijlociu. Cei doi au avut o întâlnire privată, la Washington, după o întâlnire trilaterală, cu secretarul de Stat Hillary Clinton, în care au reiterat obiectivul comun, al celor două state pentru două popoare.
Netanyahu şi Abbas vor căuta „un cadru al unui acord” pentru obţinerea păcii în Orientul Mijlociu, a declarat reprezentantul SUA la procesul de pace, George Mitchell, care a refuzat să ofere detalii despre temele discutate. Conţinutul discuţiei, a declarat el, „trebuie să fie păstrat privat şi tratat cu cea mai mare sensibilitate”. „Scopul nostru este de a soluţiona toate subiectele principale de dezacord, de-acum într-un an”, a subliniat acesta. George Mitchell a subliniat, totodată, că cei doi lideri au condamnat „orice formă de violenţă care vizează civili nevinovaţi”.

Optimism american

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, au participat la o întâlnire privată, în cadrul reluării negocierilor directe, anunţa anterior un oficial din cadrul Departamentului de Stat american. Întâlnirea s-a desfăşurat fără consilieri şi traducători, potrivit acestui oficial. Anterior, cei doi au participat la o întâlnire de 35 de minute cu secretarul de Stat american, Hillary Clinton. Mai mulţi consilieri, din cadrul celor două delegaţii s-au alăturat, ulterior, dicuţiilor, timp de 40 de minute.
La randul sau, preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat „încurajat” de atitudinea celor doi lideri, în cadrul primei runde a negocierilor directe, între Israel şi Autoritatea Palestiniană, de la sfârşitul lui 2008 şi până în prezent.
Procesul urmeaza sa aiba ca rezultat un acord de pace intre cele doua parti. Potrivit lui Obama, atat Netanyahu, cat si Abbas au afirmat ca o solutie este posibila in intervalul fixat de un an. Discutiile intre israelieni si palstinieni au fost intrerupte la sfarsitul anului 2008, in urma ofensivei israeliene asupra Fasiei Gaza. Reluarea lor nu creeaza insa iluzii, din cauza divergentelor importante pe teme-cheie: frontierele viitorului stat palestinian, Ierusalimul si statutul refugiatilor.

Prezenta activa si sustinuta a Washingtonului

Prima dificultate imediata o reprezinta colonizarea israeliana, oprita partial. Palestinienii au prevenit deja ca orice reluare a colonizarii – in conditiile in care moratoriul se incheie in principiu la 26 septembrie – „va duce la esecul negocierilor”. In schimb, situatia de pe teren aminteste de o tensiune care persista de peste 60 de ani, de la inceperea conflictului. Recent, doi israelieni care circulau cu masina in apropiere de o colonie din Cisiordania au fost raniti de gloante, potrivit armatei. Cu o zi inainte, patru colonisti israelieni au fost ucisi in timpul unui atentat revendicat de Hamas.
In pofida acestor violente, partile, prezente la inceputul lunii septembrie la Washington, pentru a pregati reluarea dialogului, isi afiseaza bunele intentii. Netanyahu a dat asigurari ca vrea sa puna capat conflictului „odata pentru totdeauna” si l-a calificat pe Abbas drept un „partener pentru pace”. Artizan al reluarii negocierilor, presedintele Barack Obama si-a multiplicat eforturile pentru garantarea succesului procesului, subliniind ca „aceasta sansa pentru pace ar putea sa nu mai apara” niciodata. Washingtonul va avea o „prezenta activa si sustinuta” in timpul negocierilor directe dintre israelieni si palestinieni, a afirmat si emisarul special in Orientul Mijlociu, George Mitchell.
Exprimandu-se inainte de reluarea oficiala a negocierilor directe intre premierul israelian Benjamin Netanyahu si presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, Mitchell a afirmat ca Statele Unite vor avea „o prezenta activa si sustinuta”. „Acest lucru nu inseamna ca Statele Unite trebuie sa fie neaparat reprezentate la fiecare intalnire. Recunoastem importanta discutiilor bilaterale intre parti si le incurajam”, a declarat Mitchell. „Totusi, nu inseamna nici ca Statele Unite vor ramane pe margine si ca nu vor participa activ. Operam in maniera rezonabila si cu bun simt, in functie de circumstante”, a subliniat el. Intrebat in legatura cu implicarea directa a presedintelui Obama in aceste negocieri, Mitchell a remarcat faptul ca „presedintele a fost implicat personal (in acest proces) chiar de la inceput „. „Sunt sigur ca presedintele va efectua o evaluare pe baza circumstantelor de la momentul respectiv, pentru a afla daca este rezonabil si necesar sa participe”, a adaugat trimisul special. Presedintele Obama „are multe, multe obligatii importante, dar o pace completa in Orientul Mijlociu constituie o mare prioritate pentru el”, a mai spus Mitchell.

Intalnire secreta la Amman intre Barak si Abbas

Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, s-a intalnit recent in secret, cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, la Amman, dupa o intrevedere cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, relateaza presa israeliana. Intalnirea, care a avut loc intr-o cladire privata din capitala Iordaniei, este parte a pregatirilor pentru relansarea negocierilor directe intre Israel si palestinieni. Barak si Abbas au discutat despre gesturile de bunavointa pe care Israelul le-ar putea face fata de populatia din Cisiordania in contextul reluarii negocierilor directe, care erau blocate de 20 de luni.
Duminica, Ehud Barak se intalnise cu regele Iordaniei, s-a deplasat in Israel pentru a-i prezenta situatia premierului Benjamin Netanyahu si a revenit cu avionul la Amman pentru intalnirea cu Abbas. Regele Abdallah avertizase ca negocierile intre Israel si palestinieni trebuie tratate cu seriozitate pentru a avea sanse de succes.

Eforturile diplomatice ale Romaniei

”Sunt foarte recunoscator pentru rolul jucat de Romania si contributia la procesul de pace dintre Egipt si Israel. Cat priveste situatia actuala, cred ca Romania poate sa joace un rol. In primul rand, Romania are o pozitie clara impotriva terorismului. Terorismul este una dintre problemele, dificultatile in calea obtinerii pacii. Iar daca pericolul terorismului poate fi redus, atunci palestinienii din Gaza si Cisiordania se pot reunifica. Astazi ei au doua state: unul legitim si un altul creat prin teroare. Si am vrea ca palestinienii sa aiba propriul lor stat, un singur stat, nu doua, dintre care unul implicat in terorism. In al doilea rand, Romania poate, prin vocea sa, in Europa si in lume, care este foarte respectata, sa-i ajute pe palestinieni sa-si construiasca un stat si sa ajute Israelul sa obtina pacea”, a declarat Shimon Peres, intr-un interviu acordat in luna august TVR, inaintea vizitei oficiale din Romania. ”In ultimii 10 ani Romania a incercat sa scape de costurile si problemele ce au venit cu fostele sisteme, cu ocupatiile, cu diviziunile, cu starea de spirit din Balcani, cu regimul comunist si acum cred ca Romania s-a repozitionat ca un nou partener european, cu propria sa civilizatie, si participa la construirea unei economii, la lupta impotriva terorismului. De asemenea, din punctul nostru de vedere, a dezvoltat o extraordinara relatie cu Israelul, in special la nivelul presedintelui”, a mai spus Shimon Peres.

Solutia corecta

“Am analizat posibilitatea reluarii negocierilor directe, intre Palestina si Israel, lucru pe care noi il incurajam foarte puternic si il sustinem, nu numai in relatia cu cele doua state, ci si in interiorul aliantelor din care facem parte. Consideram ca solutia corecta este: doua state, care sa traiasca unul langa celalalt, in pace si securitate”, a declarat, in 12 iulie, presedintele Traian Basescu, dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni, cu presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas. “Baza negocierilor directe, consideram noi, ca trebuie sa fie “foaia de parcurs” a Cvartetului si initiativa araba de pace. De asemenea, consideram absolut necesara o optiune clara a Hamas pentru organizarea de alegeri asa cum propune, ca mediator, Egiptul. O propunere acceptata de Guvernul palestinian si care, in opinia noastra, este bine sa fie acceptata si de Hamas, care controleaza Gaza. In opinia noastra, Hamas are o ocazia extraordinara, de a contribui la consolidarea statului palestinian, acceptand propunerile asa cum ele au fost mediate de Egipt”, a Basescu. Presedintele Romaniei s-a referit si la semnarea unui acord interguvrnamental care va permite ca, incepand cu anul universitar 2011 – 2012, sa se acorde din nou burse ale statului roman pentru tinerii palestinieni: 10 burse pentru Facultatea de Medicina, 10 burse pentru inginerie si 10 pentru Aparare Civila la Academia de Politie. De asemenea, va continua programul inceput in 2009, prin care experti in politica externa din Romania s-au deplasat la Ramallah, unde au organizat cursuri de pregatire a tinerilor diplomati palestinieni.

Raspuns palestinian

„Apreciez pozitia Romaniei si suntem increzatori ca aceasta va actiona, atat individual, cat si in cadrul parteneriatului sau, din cadrul Uniunii Europene, pentru a impulsiona procesul de pace. I-am spus domnului Presedinte ca suntem gata sa mergem la negocieri directe in momentul in care vom primi semnale pozitive ca se poate realiza un progres prin intermediul acestor negocieri. In pozitia noastra, pe care am avut-o fata de convorbirile care au avut loc recent intre partea israeliana si America, ne bazam pe cele prevazute in „foaia de parcurs”. Facem tot ce ne sta in putinta pentru a asigura unitatea poporului palestinian si am dori ca si Hamas sa semneze documentul egiptean pentru a se putea merge mai departe pe calea organizarii alegerilor”, a declarat, la randul sau, presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *