Negocieri 5+2, in februarie, in Irlanda

, , ,
 

transnistreana prezenta rusaReluarea negocierilor dintre Republica Moldova şi Transnistria, suspendate în urmă cu cinci ani, le-a permis părţilor să progreseze către un acord, a apreciat joi la Vilnius preşedinţia lituaniană a OSCE, adăugând că o nouă reuniune va avea loc în februarie 2012 în Irlanda. “Discuţiile privind principiile şi procedurile de desfăşurare a negocierilor, care au avut loc într-o atmosferă constructivă, constituie o trambulină pentru îndeplinirea unor progrese tangibile către o rezolvare a conflictului transnistrean”, a apreciat ministrul lituanian de Externe, Audronius Azubalis, într-un comunicat. “Este esenţial în prezent să menţinem această dinamică şi să continuăm cu întâlniri oficiale pentru a avansa către rezolvarea completă a conflictului – scopul pe care îl urmărim cu toţii”, a adăugat el, transmite Mediafax. Negociatorii au convenit să se întâlnească din nou în februarie 2012 în Irlanda.
Discuţiile care s-au desfăşurat timp de două zile la Vilnius sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a cărei preşedinţie rotativă este asigurată în 2011 de Lituania, sunt în format “5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, precum şi UE şi Statele Unite ca observatori). Negocierile în acest format au fost suspendate în 2006 şi de atunci au avut loc doar discuţii informale.
“Negocierile au fost foarte tensionate şi discuţiile directe în aceste două zile. Aş califica reuniunea drept constructivă”, a declarat pentru AFP Giedrius Cekuolis, emisar al OSCE. “Am discutat despre principiile negocierii. Este foarte important, pentru că aceste principii vor determina calea negocierilor oficiale până la rezolvarea conflictului”, a declarat el. “Nu am avut ca obiectiv să convenim asupra tuturor aspectelor din prima zi, pentru că nu este realist. Dar cred că am convenit asupra a 60 la sută, dacă nu mai mult”, a adăugat el fără alte precizări.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *