Ne-ati distrus tara. De ce vreti sa ne luati si credinta?

de | aug. 1, 2011 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 2 comentarii

Ne-au călcat în picioare toate simbolurile naţionale. Ne-au distrus tot ce înseamnă element al statalităţii. Acum vor să ne ia şi credinţa.

Catedrala Manturii NeamuluiNe-au călcat în picioare toate simbolurile naţionale. Ne-au distrus tot ce înseamnă element al statalităţii. Acum vor să ne ia şi credinţa. De mai bine de două decenii românii sunt simpli spectatori la o campanie de distrugere fără precedent. Industria ne-a fost vândută la fier vechi, pădurile ne sunt defrişate, iar ogoarele transformate în pârloagă. Minorităţile au mai multe drepturi decât românii, care au fost transformaţi în sclavi în propria lor ţară. Dacă ai curaj să spui adevărul despre ţigani, unguri şi mafiile lor, eşti taxat automat extremist, xenofob retrograd. România rămâne fără medici şi se defiinţează spitale. Copii români nu mai au parte de educaţie, care a fost pusă la pământ. Şcolile româneşti se defiinţează, pentru a face loc şcolilor ungurilor. Profesorii sunt plătiţi cu salarii de mizerie, pentru a îndepărta valorile de învăţământ. Oficiali ai altor state vin în ţara noastră şi vorbesc nestingheriţi despre sfâşierea teritoriului naţional, fără a suporta nici o consecinţă. Poliţia a fost distrusă, pentru ca toţi borfaşii să-şi vadă nestingheriţi de furtişaguri, serviciile secrete au fost împânzite de pile şi incompetenţi. Armata, slab finanţată şi extrem de prost dotată, luptă în colţuri uitate de lume, pentru interesele altora, în timp ce militarii sunt înjuraţi acasă şi făcuţi nesimţiţi de către chiar conducătorii ţării. Ce puteau să ne mai facă? Să ne ia şi credinţa. Biserica Ortodoxă rămăsese ultima ţintă netăvălită în noroi. Dar nu au uitat-o nici pe ea. Le stă în gât Catedrala Mânturii Neamului. Turbează când se gândesc că acest simbol ar putea duce la renaşterea conştiinţei naţionale şi a unităţii cu fraţii noştri din Republica Moldova. Pentru că ştiu foarte bine că, de sute de ani, Biserica Ortodoxă a fost cea care a reuşit să ţină aprinsă candela românismului. Aşa că fierbe fierea în ei când văd cum, cărămidă cu cărămidă, Catedrala Mânturii Neamului se ridică.

Citiţi, în continuare, reacţia Patriarhiei Române la atacurile recente:

Întrucât mai sunt unele persoane şi grupări care continuă să conteste în ţară şi străinătate necesitatea şi oportunitatea construirii Catedralei Mântuirii Neamului în Bucureşti, Patriarhia Română face precizarea că Noua Catedrală este o necesitate şi un simbol:

1. Necesitatea liturgică

Numai cine slujeşte sau participă la momentele solemne liturgice şi la ceremoniile bisericeşti din actuala Catedrală patriarhală cunoaşte dificultăţile pe care le creează lipsa acută de spaţiu în desfăşurarea normală a slujbelor religioase. Actuala Catedrală patriarhală, construită la mijlocul secolului al XVII-lea (1656 – 1658), a fost iniţial biserică mănăstirească, devenită ulterior catedrală mitropolitană în anul 1668, iar din anul 1925, odată cu înfiinţarea Patriarhiei Române, ea serveşte în mod provizoriu drept Catedrală patriarhală până la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, aşa cum se menţionează în pisania scrisă deasupra uşii de intrare de patriarhul Miron Cristea, după lucrările de restaurare din anii 1932 – 1935. Toate catedralele mitropolitane din provinciile româneşti sunt cu mult mai încăpătoare decât actuala Catedrală patriarhală şi oferă clerului şi credincioşilor condiţii mai bune pentru desfăşurarea cultului.

2. Necesitatea publică

Potrivit Legii cultelor nr. 489/2006, cultele sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică (art. 8, alin. 1). În Catedrala Mântuirii Neamului vor fi organizate ceremonii religioase cu caracter public – naţional, ca de exemplu pomenirea eroilor neamului românesc la sărbătoarea Înălţării Domnului – Ziua eroilor, (unul din hramurile viitoarei Catedrale patriarhale) şi a eroilor din Decembrie 1989 sau slujba de Te-Deum la Ziua Naţională – 1 Decembrie. În acelaşi timp, în Catedrala Mântuirii Neamului se vor desfăşura alte ceremonii, aniversări sau comemorări cu caracter naţional şi internaţional, vor fi primiţi oaspeţii din străinătate şi vor fi organizate evenimente cu semnificaţie religioasă, congrese, conferinţe şi alte manifestări ale preoţilor şi tinerilor români din ţară şi străinătate. Utilitatea publică a viitoarei Catedrale patriarhale va fi evidenţiată şi de amenajarea spaţiului generos de aproape 6 hectare din jurul ei ca parc public, mărind suprafaţa spaţiilor verzi din Bucureşti.

3. Simbol al unităţii dintre lucrarea spirituală şi socială a Bisericii

În ansamblul Catedralei Mântuirii Neamului, lucrarea spirituală de ordin liturgic, catehetic şi omiletic se va desfăşura în unitate şi completare cu lucrarea social-culturală – prin Centrul de conferinţe şi Muzeul creştinismului românesc –, social-filantropică – prin cantina şi căminul pentru pelerini – şi social-medicală – prin Centrul de diagnostic şi tratament –, toate în incinta Catedralei noi.

4. Simbol al unităţii dintre generaţii şi al românilor de pretutindeni

Catedrala Mântuirii Neamului prin stilul arhitectonic tradiţional bizantin-românesc va fi reprezentativă pentru credinţa majorităţii poporului român. Picturile şi mozaicurile viitoarei Catedrale patriarhale vor include sfinţi şi lăcaşuri de cult reprezentative din toate provinciile româneşti şi chiar ale comunităţilor de români din afara României.

5. Simbol al demnităţii naţionale

Biserica Ortodoxă Română este astăzi singura între Bisericile ortodoxe fără o catedrală reprezentativă pentru credinţa majorităţii poporului român. În mai multe ţări din lume, Catedrala din capitală se numeşte catedrală naţională. De exemplu, National Cathedral din Washington este catedrală naţională, în care au loc şi ceremonii cu valoare de simbol naţional. De remarcat faptul că în Bucureşti a fost construit stadionul National Arena cu o capacitate de 55.000 de locuri, din fonduri publice, fără mari proteste în legătură cu oportunitatea acestui obiectiv sportiv naţional. În schimb, Catedrala Mântuirii Neamului, cu o capacitate de 5.000 de locuri, va fi construită doar parţial din fonduri publice, ceilalţi bani fiind din donaţii ale clerului şi credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate.

6. Complementară şcolilor şi spitalelor din România

Noua Catedrală patriarhală nu poate fi pusă în concurenţă sau opoziţie cu şcolile şi spitalele din România, aşa cum fac cei ostili construirii ei, deoarece ea este complementară acestora. Şcolile publice din România sunt concurate şi completate de multe şcoli particulare, apărute după 1990, aşa cum spitalele şi alte unităţi medicale de stat sunt concurate şi completate de centre medicale private. În schimb, Catedrala Mântuirii Neamului nu poate fi înlocuită de una privată, deoarece Catedrala este un simbol al unei mari comunităţi în rugăciune, al unui oraş întreg.

Biserica este singura şcoală care nu se finalizează cu examenul de bacalureat sau cu studiile de doctorat, ci rămâne permanent o şcoală spirituală pentru toată viaţa, care îndrumă oamenii să caute viaţa cerească veşnică, încă din timpul vieţii lor pământeşti. În plus, ea este singurul spital care vindecă pe om de păcate prin iertare şi prin cultivarea virtuţilor spre a dobândi sănătate sufletească şi iubire curată pentru armonia în familie şi societate.

Aşadar, Biserica este şcoală spirituală şi spital duhovnicesc, complementară tuturor şcolilor şi spitalelor publice. De aceea, la solicitarea Bisericii, în şcolile publice se predă şi religia care educă pe copii şi tineri în spiritul valorilor perene şi eterne, completând astfel disciplinele ştiinţifice, iar în spitale sunt prezenţi preoţi de caritate care ajută şi completează practica medicală ştiinţifică, întrucât omul este nu numai trup, ci şi suflet.

7. În concluzie, este mai util şi mai demn să construim cu bucurie un spaţiu-simbol al comuniunii, decât să apărăm cu patimă un vid spiritual!

Acest adevăr este confirmat de mulţimea clericilor şi credincioşilor români care deja au început să ofere cu bucurie bănuţul lor pentru Catedrala care reprezintă dorinţa lor de întărire în credinţă şi de înălţare în demnitate.

2 Comentarii

  1. Sophia

    „Ne-ati distrus tara. De ce vreti sa ne luati si credinta?” Hm, eu credeam ca, credinta sta in suflet, nu intr-o cladire! Desartaciune….si orgoliu…bisericesc. Sa faca aziluri, spitale sau scoli care sa fie gestionate de biserica nu s-au gandit dar temple monstruoase, da. 🙁

    Răspuns
  2. Yo

    Mare dreptate cu denigradea romanilor in ….Romania. Dar asta doar pentru ca majoritatea se lasa calcati in picioare.
    Insa nu inteleg ce atata zarva cu biserica c*iului. Eu citisem undeva in biblie ceva cu „sa nu-ti faci chip cioplit…” Pai toate simbolismele astea neo-bisericesti cam ce sunt ?
    Toti ne uitam la stat sa faca spitale si scoli, dar biserica ce face ? Isi cumpara Jeep-uri si consturieste palate!
    Mai bine ne fura altii tara si fac ceva din ea, decat jegu si mizeria in care am adus-o noi. Propun sa o vindem la nemti, dar cred ca si bulgarii s-ar descurca mai bine ca noi 😉

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri