NATO semi-coordoneaza operatiunile din Libia si Mediterana

, ,
 

alea-alea-LibiaNATO a anuntat ca va coordona impreuna cu coalitia internationala operatiunile militare din Libia din urmatoarele zile. Motivul il constituie evitarea unor stari conflictuale pana la momentul in care Alianta Nord-Atlantica va prelua controlul militar al tuturor actiunilor din zona, relateaza presa internationala. Intre timp, bombardamentele asupra unor tinte militare continua in Libia. De asemenea, merita mentionat si faptul ca Turcia a fost de acord cu trimiterea mai multor nave militare pentru sprijinirea embargoului privind armamentul. Iar Emiratele Arabe Unite sustin ca sunt gata sa trimita avioane pentru operatiunile No Fly Zone.

NATO sustine ca preia controlul operatiunilor

Alianta Nord-Atlantica a anuntat joi ca va pune in aplicare zona de interdictie aeriana deasupra Libiei si ca spera sa preia controlul tuturor operatiunilor „in urmatoarele zile”, dupa cum a indicat purtatorul de cuvant al Organizatiei. Preluarea comenzii tuturor operatiunilor va insemna ca NATO va controla, totodata, misiunile intreprinse impotriva obiectivelor terestre pentru a proteja populatia civila libiana, o sarcina care in prezent este realizata de coalitia internationala condusa de Franta si Marea Britanie. Un responsabil cu planificarea operatiunilor aeriene in cadrul NATO, seful grupului de interventie aeriana Jeffrey Booth, a subliniat ca „nu va exista nicio oportunitate” care sa fie exploatata de fortele regimului lui Muammar Gaddafi. Pentru supravegherea zonei de interdictie aeriana deasupra Libiei va fi nevoie de „zeci, si nu de sute” de avioane ale aliantei, numarul aeronavelor urmand sa fie suficient pentru asigurarea unui control permanent, a indicat militarul britanic. „Am decis sa punem in aplicare zona de interdictie a survolului deasupra Libiei”, a declarat Rasmussen, la incheierea unei reuniuni a reprezentantilor celor 28 de tari ale Aliantei Nord-Atlantice, la Bruxelles. „Actionam in cadrul unui efort international extins pentru a proteja civilii impotriva regimului lui Kadhafi”, a precizat el. Tarile Aliantei Nord-Atlantice se vor ocupa de respcetarea acestui spatiu de interdictie a zborurilor si vor putea face uz de armament „pentru autoaparare”, a explicat el presei. Totusi, un acord nu a putut fi obtinut in acest stadiu pentru ca NATO sa preia sub responsabilitatea sa intreaga misiune actuala a fortelor coalitiei internationale, condusa de Franta, Marea Britanie si Statele Unite de la inceputul ostilitatilor, la 19 martie. „In starea actuala, vor exista o operatiune a coalitiei si o operatiune a NATO”, a declarat Rasmussen. „Coalitia nu este dizolvata si va continua pana cand NATO isi va lua locul” pe deplin, a subliniat un diplomat. Rasmussen a declarat totusi ca discutiile dintre tarile NATO continua pentru „extinderea” mandatului aliantei la misiuni efectuate in continuare de coalitie, cum ar fi atacurile la sol. Lucrari tehnice au fost initiate in acest sens, cu obiectivul de a avea o decizie luni.

Nu se stie cat va dura

Potrivit unui purtator de cuvant al comandamentului american pentru Africa, tarile Coalitiei au efectuat mai multe bombardamente impotriva unor tinte in Libia. Mai multe televiziuni au anuntat joi ca un avion francez a doborat un avion libian deasupra orasului Misrata, aceasta fiind prima incalcare a zonei de excludere aeriana. In cea de-a sasea zi a operatiunii aeriene in Libia, coalitia internationala se pregateste de o interventie de durata, in absenta unor solutii rapide pentru a pune capat regimului lui Muammar Gaddafi. Intr-un interviu acordat presei franceze, ministrul Aapararii, Gerard Longuet, a apreciat ca fortele coalitiei internationale au „mijloacele de a rezista”. Omologul american al acestuia, Robert Gates, a subliniat in ajun ca „nu exista un calendar pentru incetarea operatiunilor” deoarece ONU nu a stabilit o „data limita” pentru zona de excludere aeriana. La randul sau, ministrul de extrene francez Alain Juppé a exclus ideea unei operatiuni militare de durata si a apreciat ca este o problema „de zile si saptamani”, iar nu de luni. „Aceasta va continua cat va fi necesar”, a apreciat el, adaugand ca atacurile aeriene asupra unor obiective militare din Libia vor continua. Compromisul la care s-a ajuns joi seara la Bruxelles este deci departe de ce a anuntat ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu, respectiv ca NATO va prelua conducerea coalitiei. „Coalitia constituita in urma reuniunii de la Paris va renunta la misiunea sa cat mai rapid si va incredinta operatiunea in intregimea ei NATO, cu un sistem de comandament unic”, a declarat Davutoglu. „Astfel, solicitarile si ingrijorarile Turciei au fost ascultate”, a adaugat el. Parlamentul turc a aprobat joi o motiune care va permite fortelor armate turce sa actioneze in cadrul NATO pentru a impune respectarea embargoului asupra armelor in Libia. Turcia va trimite patru fregate, un submarin si o nava auxiliara pentru a participa la misiunea NATO care va impune respectarea embargoului asupra armelor in largul Libiei. Comandantul fortelor navale turcesti, amiralul Ugur Yigit, a precizat miercuri ca doua nave turcesti se afla deja in Libia, adaugand ca alte doua nave si un submarin au plecat spre statul african, a precizat  presa turca.

Sprijin arab

Emiratele Arabe Unite vor contribui la operatiunile militare din Libia prin 12 avioane de lupta, a declarat pentru presa franceza un inalt responsabil american. Potrivit CNN, ar fi vorba de sase avioane F-16 si sase avioane Mirage. Hillary Clinton a declarat miercuri ca se asteapta „la noi anunturi in zilele urmatoare” din partea tarilor arabe de participare la operatiunile militare din Libia. Premierul britanic David Cameron a anuntat la randul sau ca Iordania si Kuweitul isi vor oferi „sprijinul logistic” pentru operatiunile internationale din Libia. Iordania a afirmat insa joi ca nu va participa militar la interventie, declarindu-se insa pregatita sa ofere ajutor umanitar. Qatarul este pentru moment singura tara araba care particpa la operatiunile militare din Libia, in ciuda sprijinului Ligii Arabe pentru impunerea unei zone de interdictie aeriana.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *