NATO, refuzat de Ucraina

, , , ,
 

Presedintele rus, Dmitrii Medvedev, inspecteaza trupele OTSC

Presedintele rus, Dmitrii Medvedev, inspecteaza trupele OTSC

Republica Ucraina va continua sa dezvolte relatiile cu Alianta Nord-Atlantica (NATO), dar problema aderarii in calitate de membru este exclusa, a declarat ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Constantin Griscenko, citat de mass-media locala, preluat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Declaratia a fost facuta saptamana aceasta la Kiev, in deschiderea celei de-a 11-a reuniuni ministeriale de coordonare a organelor executive in domeniul relatiilor externe, informeaza sursele citate. “Ucraina va continua sa dezvolte relatiile sale cu NATO, dar problema aderarii pica de pe ordinea de zi. Aceasta este cea mai buna abordare pentru situatia actuala”, a declarat noul ministru de Externe de la Kiev, cunoscut adversar al integrarii atlantice a Ucrainei. Griscenko a precizat ca ideea aderarii Ucrainei la Alianta nu este agreata de majoritatea ucrainenilor si influenteaza distructiv eficacitatatea politicii externe si interne a statului, precum si starea de securitate din regiune. De asemenea, el a precizat ca decizia autoritatilor ucrainene privind mersul politic al tarii este dreptul sau suveran. La randul sau, adjunctul ministrului de externe al Ucrainei, Konstantin Eliseev, a dat asigurari Aliantei ca Ucraina nu va scadea nivelul relationarii cu NATO, potrivit aceleiasi surse.
Recentele declaratii ale oficialitatilor ucrainene vin pe fondul declansarii unor remanieri fara precedent a conducerii structurilor centrale ale Ministerului Apararii de la Kiev, precum si a conducerii marilor unitati ale armatei ucrainene si a institutiilor superioare de invatamant militar, majoritatea celor afectati fiind cunoscuti membrii ai polului „pro-NATO” din cadrul armatei fostei republici sovietice. Surse militare, citate de mass-media, au criticat în termeni duri „vanatoarea de vrajitoare” declanşata de regimul pro-rus al presedintelui Viktor Ianukovici. Anterior, secretarul general adjunct al NATO pe probleme de aparare, Jiri Sedivy, citat de mass-media locala, a catalogat recent drept “fara precedent” politica externa a noului guvern ucrainean fata de NATO.

OTSC fara frontiere

Rusia este gata sa primeasca Ucraina ca membru al Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva, a declarat recent presedintele Dmitri Medvedev, in timpul recentei vizite oficiale a acestuia la Kiev. Decizia apartine Ucrainei, a adaugat liderul rus, in conditiile in care noul presedine ucrainean, Viktor Ianukovici, a declarat in repetate randuri ca Ucraina este stat nealiniat si nu intentioneaza sa adere la nici un bloc militar. “Ceea ce a spus presedintele Ianukovici referitor la statutul de nealiniere al Ucrainei ma multumeste ca presedinte al Rusiei, pentru ca raspunde pe deplin intereselor noastre, si mi se pare ca raspunde de asemenea intereselor unei mari parti a populatiei Ucrainei”, a subliniat Medvedev. Daca in viitor Ucraina va lua in considerare aderarea la OTSC, vom fi fericiti sa o invitam. “Este o decizie suverana a unui stat, care trebuie bine cumpanita”, a incheiat presedintele rus.
Reamintim ca OTSC este organizatia de securitate a CSI, care cuprinde deocamdata sapte din cele 11 republici membre ale CSI: Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kirgizstan, Uzbekistan si Tadjikistan.
Totodata, un alt inalt oficial ucrainean, Stepan Gavris, primul adjunct al secretarului Consiliului de securitate si aparare de la Kiev, a declarat ca actualul curs de „colaborare a Ucrainei cu NATO nu exclude un parteneriat strategic cu Moscova”. “O asemenea resetare a relatiilor ucraineano-ruse a fost asteptata de toata lumea”, a subliniat acesta, citat de mass-media de la Kiev si Moscova.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *