NATO ramane in Afganistan si dupa 2014. Talibanii continua atacurile

, , ,
 

afghanistanFortele coalitiei NATO nu vor parasi Afganistanul dupa 2014, a declarat James Appathurai, emisarul special al Aliantei Nord-Atlantice pentru Asia Centrala si Caucaz. “Nu doar in regiune, ci chiar si printre statele-membre NATO a aparut ideea gresita ca NATO se va retrage din Afganistan pina la 1 ianuarie 2015 si regiunea va fi lasata la latitudinea proprie. Acest lucru nu este adevarat 100% . Noi nu vom pleca pina cind afganii nu vor fi capabili sa-si asigure securitatea in mod independent”, a afirmat Appathurai, adaugind ca Alianta Nord-Atlantica va aloca mijloace pentru ca acestia sa poata sa se protejeze singuri. El a mai spus ca, dupa 2014, NATO va ramine in Afganistan in rol “de consilier” in toate domeniile in care va fi nevoie de ajutorul sau. Recent, aminteste Deutsche Welle, de teama unui eventual vid de putere in Afganistan, Rusia si-a anuntat intentia de a trimite trupe de frontiera la granita tadjiko-afgana. Reprezentantul NATO nu a dorit sa comenteze in legatura cu aceasta initiativa, limitindu-se in a afirma ca “dislocarea de graniceri rusi la granita cu Afganistanul este o problema ce tine de relatiile bilaterale dintre Rusia si Tadjikistan”.

Mollahul Omar a fost ucis in Pakistan?

Liderul miscarii radicalilor talibani din Afganistan, mollahul Omar, a fost ucis in Pakistan, scrie presa internationala. ‘Mollahul Omar a fost ucis pe drumul dintre orasul pakistanez Quetta si provincia Waziristanul de Nord’ de la granita cu Afganistanul, a relatat canalul de televiziune Tolo, intr-un buletin de stiri, citand surse anonime din serviciile secrete afgane. Nu sunt cunoscute alte detalii cu privire la modul in care a fost ucis ideologul talibanilor din Afganistan si de catre cine, transmite Agerpres. Cu toate acestea, talibanii au infirmat informatia, precizand ca mollahul este in siguranta. Un responsabil din serviciile de securitate afgane au confirmat pentru Xinhua eliminarea mollahului Omar, indicand ca acesta a fost ucis pe teritoriul Pakistanului vecin. Militantii talibani care lupta impotriva trupelor afgane si a fortelor coalitiei NATO din Afganistan nu au facut inca niciun comentariu in legatura cu vestea mortii mollahului Omar. Mollahul Omar a supravietuit pana acum de nenumarate ori vanatorii declansate impotriva sa de catre trupele americane din Afganistan, de la caderea regimului taliban in urma invaziei SUA pe teritoriul Afganistanului la sfarsitul anului 2001, pentru ca ii acordase adapost liderului retelei Al-Qaida, Osama ben Laden, care a revendicat in numele organizatiei sale atentatele de la 11 septembrie 2001 impotriva Americii. La inceputul lunii mai, dupa eliminarea lui ben Laden, oficiali americani si italieni declarasera ca urmatoarea tinta ar putea fi mollahul Omar.

Atentate in Afganistan si Pakistan

Recent, cel putin 35 de angajati ai unei firme de constructii au fost ucisi si alti 20 raniti intr-un atac al talibanilor care a vizat un complex al companiei lor din estul Afganistanului, a anuntat purtatorul de cuvant al administratiei din provincia Paktia. ‘Luptele intre agentii de paza ai firmei si atacatorii talibani au durat doua ore. 35 de agenti de paza si angajati ai firmei au fost ucisi si 20 raniti’, a adaugat un oficial. Provincia Paktia, precum si cele vecine Paktika si Khost, este unul dintre bastioanele retelei Haqqani, una dintre principalele miscari ale rebeliunii talibane. De asemenea, o baza militara aeriana pakistaneza din orasul Karachi a fost supusa duminica seara unui ‘atac terorist’ la care participa peste zece atacatori, informeaza agentiile internationale de presa. Conform unor surse ar exita cel putin patru morti. ‘Este un atac terorist, peste zece teroristi sunt in interior. Au atacat o baza aeriana a Marinei’, a declarat un responsabil al provinciei, Sharfuddin Memon. ‘Unul dintre cele patru avioane garate in baza a fost avariat’, a adaugat el. Martorii au auzit mai multe explozii si impuscaturi, iar deasupra bazei se poate vedea o coloana de fum.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *