NATO nu are incredere in promisiunile Rusiei privind Ucraina-NATO

, , , ,
 

NATO russiaLipsa de increde intre Alianta si Rusia este tot mai adanca, dupa ce fortele ruse continua sa se implice in conflictul din estul Ucrainei. Secretarul general al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Anders Fogh Rasmussen, saluta orice efort de pace, inclusiv planul in sapte puncte propus de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, in vederea reglementarii situatiei din Donbass, dar subliniaza importanta faptelor, nu a vorbelor. „In ceea ce priveste asa-zisul „plan de pace”, in primul rand vreau sa subliniez ca salutam toate eforturile indreptate in directia reglementarii pasnice a crizei din Ucraina. Trebuie, totodata, sa remarc ca se tine cont de ceea ce se intampla in realitate. Din pacate, continuam sa fim martorii implicarii Rusiei in destabilizarea situatiei din estul Ucrainei”, a declarat secretarul general al Aliantei Atlanticului de Nord, la Newport, inainte de inceperea lucrarilor summitului NATO.

In acest context, Rasmussen a indemnat din nou Rusia sa-si retraga trupele de la frontiera ucraineana, sa inceteze livrarile de arme si combatanti in Ucraina, precum si sustinerea formatiunilor militare din Ucraina si sa inceapa un proces politic constructiv. „Acestea ar fi pasi concreti pentru solutionarea pasnica a crizei din Ucraina”, a subliniat Anders Fogh Rasmussen. El a mai spus joi ca ca Rusia ataca Ucraina, amplificandu-si astfel retorica impotriva Moscovei in debutul summitului Aliantei Nord-Atlantice de la Newport, in tara Galilor (Marea Britanie), relateaza Reuters. ‘Ne confruntam cu un mediu de securitate schimbat substantial. Spre Est, Rusia ataca Ucraina’, a declarat Anders Fogh Rasmussen jurnalistilor la sosirea la summitul NATO.

In timp ce secretarul general al Aliantei indeamna ca pace, Rusia a lansat joi noi manevre militare in apropiere de granita cu Ucraina, acestea reunind forte ale apararii antiaeriene si aviatiei, precum si unitati ale Flotei ruse in Marea Caspica. in ultimele luni, mai multe manevre militare au avut loc in diferite regiuni ale Rusiei, acestea provocand de fiecare data ingrijorari din partea Occidentului in contextul situatiei din Ucraina, ingrijorari calificate de Moscova drept „ridicole”. Exercitiile au inceput pe poligoanele Ashuluk si Kapustin Yar (regiunea Astrahan), a indicat serviciul de presa al Districtului militar Sud, citat de RIA Novosti. „In timpul acestor exercitii, trupele Districtului militar Sud se vor antrena pentru a riposta la un atac aerian si balistic surpriza lansat de un potential inamic si vor proceda la tiruri de instructie cu rachete de ultima generatie S-400 Triumph”, a precizat aceeasi sursa. Exercitiile, care vor dura pana la sfarsitul saptamanii, se desfasoara sub comanda generalului Aleksandr Romanciuk, comandantul adjunct al Districtului militar Sud.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *