NATO, multumit de Romania

, , ,
 

Falanga macedoneana, gata sa debarce la Kabul

Falanga macedoneana, pregatita pentru debarcarea din Afganistan

Secretarul General al Aliantei Nord-Atlantice (NATO), Anders Fogh Rasmussen, a salutat decizia Romaniei de a desfasura un numar suplimentar de 600 de militari in cadrul misiunii Aliantei din Afganistan, relateaza serviciul de presa al NATO, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Sunt incantat ca, in ajunul conferintei de la Londra, misiunea NATO din Afganistan a fost consolidata. Salut anuntul cancelarului Merkel potrivit caruia Germania va suplimenta numarul militarilor cu 850 (…) Aceasta decizie, alaturi de anuntul recent al Romaniei ca va trimite inca 600 de militari si alte contributii ce urmeaza sa fie anuntate, vor intari substantial misiunea NATO. Acesti militari, alaturi de cei 37.000 din 36 de tari care deja sosesc in Afganistan, sunt o demonstratie clara a solidaritatii Aliantei si a hotararii sale de a-si indeplini misiunea”, a declarat Secretarul General al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.
Reamintim ca saptamana trecuta CSAT a analizat si a aprobat Planul intrebuintarii fortelor si mijloacelor Armatei Romaniei ce vor fi puse la dispozitie in anul 2010 pentru a participa la misiuni de aparare colectiva, in sprijinul pacii, de asistenta umanitara si de tip coalitie, in afara teritoriului statului roman. Astfel, CSAT a aprobat o suplimentare cu 600 de militari a fortelor care actioneaza in teatrul de operatii din Afganistan, numarul maxim al acestora putand sa ajunga la 1.798 militari. In anul 2010, Armata Romaniei va putea participa la misiuni in afara teritoriului statului cu un efectiv de 3.753 militari, forte dislocate, 2.342 militari, si forte dislocabile la ordin, 1.411 militari. Totodata, la sfarsitul saptamanii trecute, Ambasada Statelor Unite ale Americii a multumit Romaniei pentru suplimentarea contingentului din Afganistan cu un numar de 600 de soldati.

Scandal diplomatic

Presedintele francez Nicolas Sarkozy risca sa creeze un adevarat scandal diplomatic dupa ce a refuzat sa mai trimita unitati militare franceze in Afganistan, relateaza mass-media franceza, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Anuntul presedintelui francez este privint ca o lovitura directa si la adresa liderului britanic Gordon Brown cu doar doua zile inainte ca Londra sa gazduiasca conferinta internationala pentru Afganistan. Conform surselor diplomatice de la Paris, liderii principalelor formatiuni politice din Hexagon au descris decizia liderului francez ca fiind „rusinoasa”.
Premierul de la Londra doreste ca liderii mondiali sa accelereze procesul de instalarea stabilitatii in Afganistan, inclusiv statele NATO care sa aduca mai multe trupe pentru infrangerea talibanilor. Desi cancelarul german Angela Merkel a promis desfasurarea a 850 de soldati, Sarkozy a subliniat ca nu va trimite niciunul. Surse militare de la Londra au descris decizia Parisului ca „dezamagitoare”.
In schimba, Franta va trimite mai multi civili pentru a imbunatati capacitatea Armatei Nationale Afgane. Sarkozy declara in cadrul unui interviu televizat: “Daca este nevoie de mai multi oameni pentru antrenament, pentru a ajuta politia sa efectueze programe civile, pentru a ajuta populatia, pentru a ajuta Afganistanul, de ce nu ? Dar trupe de lupta? Nu”. Franta are acum 3750 soldati in Afganistan, fiind al patrulea contributor la misiunea militara. SUA are 100.000 de soldati, Marea Britanie – 10-000, iar Germania -4.300. Liderul francez recunostea insa ca securitatea nationala a Frantei depinde de alte state.

Contingente balcanice

Republica Macedonia isi va suplimenta cu 80 de militari efectivele in Afganistan in februarie 2010, a anuntat Ministerul Apararii de la Skopje, intr-un comunicat citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Contingentul militar va include o unitate a fortelor speciale (n.r.- Voltii-Lupii) si cadre ale serviciului militar de informatii de la Skopje, au declarat surse militare locale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Forta internationala de asistenta pentru securitate (ISAF) in Afganistan include in prezent 163 de militari macedoneni, primii soldati macedoneni sosind in tara asiatica in anul 2002. Participarea militarilor macedoneni la operatiunile din Afganistan este privita la Skopje ca un pas necesar pentru accederea la statutul de membru cu drepturi depline a Aliantei Nord-Atlantice. Reamintim ca aderarea Macedoniei la NATO a fost blocata in aprilie 2008 de regimul politic de la Atena, din cauza diferendului care le opune in privinta denumirii fostei republici ex-iugoslave.
La randul sau, Bulgaria va mai trimite pana la 30 de militari in Afganistan, care se vor alatura contingentului de 270 de bulgari dislocati in orasul Kandahar. In prezent, Bulgaria participa la Fortele Internationale de Securitate din Afganistan (ISAF) cu 470 militari, implicati in special in operatiuni de asigurare a securitatii aeroporturilor din Kabul si Kandahar. Totodata, guvernul de la Sofia a amanat o decizie finala privind suplimentarea participarii sale in misiunea impotriva pirateriei a Uniunii Europene ‘Atalanta’, desfasurata in largul coastelor somaleze.

Replica talibana

“Presedintele american si-a anuntat noua si rusinoasa strategie pentru Afganistan. Dar speranta sa de a controla militar tara noastra nu se va indeplini. Cei 30.000 de militari suplimentari nu vor face decat sa intareasca rezistenta”, a declarat liderul taliban Qari Yousuf Ahmadi, citat de mass-media internationala, preluata de mass-media de la Bucuresti. “Americanii vor fi obligati la o retragere rusinoasa dupa ce vor intelege ca nu isi pot atinge scopul, cum au facut si rusii inaintea lor. Obama va vedea defiland multe sicrie ale militarilor americani ucisi in Afganistan”, a adaugat acesta.
Reamintm ca presedintele american Barack Obama a anuntat recent trimiterea a 30.000 de militari suplimentari in numele “interesului national vital” al Statelor Unite, precizand ca “Afganistanul nu este pierdut”, recunoscand ca “talibanii au castigat teren”.

Pozitie controversata

Generalul Stanley McChrystal, comandantul fortelor NATO din Afganistan, a declarat ca luptele au durat destul, iar acum a venit momentul unei rezolvari politice a conflictului cu insurgentii talibani. “Ca soldat, punctul meu de vedere personal este ca luptele au durat destul”, a declarat generalul McChrystal, intr-un interviu pentru Financial Times, citat de BBC, si preluat de mass-media de la Bucuresti. Comandantul american sutine ca o rezolvare politica a conflictului este “inevitabila” si spera ca discutiile de saptamana aceasta, de la Londra, vor marca primii pasi in directia obtinerii unei paci durabile in Afganistan, spre binele cetatenilor acestei tari. Intrebat daca un lider taliban ar putea primi o functie intr-un viitor guvern afgan, McChrystal a declarat: “Cred ca orice afgan poate avea un rol, daca se concentreaza asupra viitorului si nu asupra trecutului”.
Declaratiile generalului american vin dupa ce reprezentantul special al ONU, Kai Eide, a cerut scoaterea unor importanti lideri talibani de pe lista teroristilor, ca un semn de bunavointa, iar presedintele afgan Hamid Karzai a declarat ca planuieste introducerea unui program de atragere a luptatorilor talibani, carora ar vrea sa le ofere bani si un loc de munca.
Reamintim ca o intalnire la nivel inalt pe tema razboiului din Afganistan si a activitatii teroriste din Yemen va avea loc saptamana aceasta la Londra, cu participarea secretarului de stat american Hillary Clinton, a presedintelui afgan Hamid Karzai, a secretarului general al ONU, Ban-Ki Moon, precum si a ministrului roman de Externe.

Predare de stafeta

Ceremonia militara de predare-primire a misiunilor intre Batalionul 280 Infanterie Mecanizata din Focsani si Batalionul 33 Vanatori de Munte „Posada” din Curtea de Arges s-a desfasurat ieri, 25 ianuarie 2010, in baza Lagman din Afganistan, relateaza serviciul de presa al Ministerului Apararii Nationale de la Bucuresti, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. La festivitate au participat comandantul Comandamentului Regional de Sud, general-maior Nick Carter, guvernatorul provinciei Zabul, Mohammed Ashraf Nasseri, seful de Stat Major al Comandamentului Operational Intrunit, comandor Costel Avramescu, comandanti ai Politiei si Armatei Nationale Afgane, comandanti de detasamente romanesti din Afganistan. Ceremonia militara a inceput cu un moment de reculegere in memoria militarilor cazuti la datorie in Afganistan.
In discursul sau, generalul-maior Nick Carter a apreciat activitatea desfasurata de militarii Batalionului 280 Manevra in cele sase luni de misiune, iar guvernatorul provinciei Zabul, in alocutiunea prezentata, le-a multumit militarilor Batalionului 280 Infanterie pentru mentinerea unui climat de securitate in provincie si le-a urat militarilor Batalionului 33 Manevra „Posada” bun venit, mentionand ca este nerabdator sa colaboreze cu ei. Comandorul Costel Avramescu le-a transmis celor prezenti mesajul ministrului apararii nationale, Gabriel Oprea, care a apreciat curajul si devotamentul militarilor focsaneni in indeplinirea misiunilor si a urat vanatorilor de munte de la Curtea de Arges mult succes in actiunile viitoare. Printre sarcinile pe care le vor indeplini vanatorii de munte argeseni se numara securizarea ariei de responsabilitate, executarea de operatii militare impreuna cu fortele afgane, actiuni de asistenta umanitara, misiuni de patrulare si de escorta convoaie.

Strategie corecta

Comandantul trupelor NATO din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, este de parere ca strategia de marire a contingentelor straine din Afganistan incepe sa dea roade, a declarat saptamana trecuta secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de mass-media internationala. Oficialul NATO a declarat, cu mai putin de doua saptamani inainte de conferinta internationala privind Afganistanul de la Londra, ca progresele realizate sunt doar un inceput si ca este nevoie in continuare de suplimentari de trupe pentru a mentine aceasta tendinta.
Intrebat de ziaristi daca este de acord cu opinia exprimata recent de comandantul trupelor SUA si ale NATO din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, potrivit caruia tendinta din razboiul din Afganistan incepe sa se schimbe, Rasmussen a raspuns: ‘Ma bazez pe informatiile din teren ale generalul McChrystal. El are intalniri cu multi oameni, din toate clasele sociale, cu oficiali afgani si cu trupele noastre din teren. Impresia generala pe care si-a format-o el este ca lucrurile incep sa se miste in directia cea buna, dar este doar un inceput care poate continua daca ramanem angajati’.
Rasmussen a declarat ca exista dovezi privind cresterea increderii in randul liderilor afgani, care sunt dispusi sa faca mai mult pentru a-si asuma un rol activ in planificarea actiunilor militare, precum si a contactelor presedintelui Hamid Karzai cu trupele afgane si liderii locali. ‘Am vazut mai multi afgani care vorbesc negativ despre insurgenti, organizandu-se pentru a asigura alternative pentru guvernarea talibana din umbra si a implementa eforturile de dezvoltare’, a spus secretarul general al NATO. Rasmussen si-a reiterat apelul la toate natiunile care contribuie la efortul din Afganistan sa analizeze ce ar mai putea sa asigure in materie de trupe si instructori pentru fortele afgane, fonduri sau experti civili. ‘Odata cu marirea efortului nostru militar, avem nevoie de un efort civil mai puternic si mai coordonat’, a spus secretarul general al NATO.
McChrystal, care a avertizat anul trecut ca razboiul va fi pierdut fara o crestere substantiala a efectivelor trupelor internationale, a declarat intr-un interviu pentru postul american ABC ca decizia presedintelui Barack Obama de a suplimenta trupele cu 30.000 de soldati a dus la preluarea initiativei de catre NATO si aliatii sai. Luna trecuta, statele UE si alti aliati ai SUA au urmat exemplu Washingtonului anuntand aproape 7.000 de soldati suplimentari pentru Afganistan. Alte state, precum Germania, asteapta conferinta de la Londra privind Afganistanul pentru a-si anunta planurile, noteaza agentiile internationale de presa, citate de mass-media de la Bucuresti.

Enigma moldoveneasca

Reamintim ca in data de 18 ianuarie 2010, in ajunul vizitei oficiale in SUA, premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, a declarat ca fosta republica sovietica intentioneaza sa detaseze in Afganistan un contingent de militari moldoveni.  “Este o decizie de principiu si am spus-o si cu alte ocazii. Republica Moldova urmeaza sa coparticipe in masura posibilitatilor la tot ce se intampla in lume“, a declarat premierul moldovean. Decizia a trezit un val de proteste din partea mass-media afiliate Partidului Comunistilor, ministerul moldovean al Apararii, Vitalie Marinuta, acuzand mai multe institutii mass-media de “speculatii“ facute pe marginea detasarii trupelor Armatei Nationale in Afganistan. Potrivit lui Marinuta, toate afirmatiile facute pe marginea acestui subiect, “sunt total nefondate“. Declaratia ministrului Apararii, a venit dupa ce prim-vicepresedinte al Parlamentului, Serafim Urechean, liderul Aliantei Moldova Noastra, si presedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, au declarat presei ca nu sustin “initiativa afgana“ a lui Filat, remarcand ca aceasta problema nu s-a discutat in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana.
Conform declaratiilor unor lideri comunisti, intentia actualelor autoritati de a participa in actiunile armate din Afganistan, “intr-o masura oarecare incalca Constitutia Moldovei, unde este stipulat foarte clar ca Republica Moldova este un stat neutru, adica nu participa la operatiunile militare, nu participa la misiunile de razboi de o parte a unuia dintre blocurile politice si nu poate avea baze politico-militare“. Conform sursei citate, “in Afganistan este razboi si, chiar daca noi numim aceasta misiune una pacificatoare, insa, misiunea in mare masura nu este una de mentinere a pacii, deoarece acolo este conflict armat si nu o situatie post-conflict cand deja s-a instaurat pacea si se desfasoara o misiune de mentinere a pacii“. “Respectiv, Moldova este una din partile participante la conflict“, au conchis liderii comunisti.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *