NATO, interzis în Marea Azov

, , , , , , , ,
 
Ministrul-rus-de-Externe-Serghei-Lavrov-supărat-pe-NATO

Ministrul-rus-de-Externe-Serghei-Lavrov-supărat-pe-NATO

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că Rusia nu va permite vaselor NATO să intre în Marea Azov pentru exerciții militare alături de flota ucraineană, relatează mass-media franceză, citată de KARADENIZ PRESS. În interviul acordat RT France, Paris Match și Le Figaro, șeful diplomației ruse a menționat că în conformitate cu Acordul ruso-ucrainean privind Marea Azov, Kievul are nevoie de acceptul Moscovei în ceea ce privește anumite acțiuni în acest bazin. Anterior, Ucraina a acuzat Rusia că blochează accesul vaselor sale în Marea Azov.

Serghei Lavrov a mai declarat că Occidentul acționează provocator atunci când recurge la modernizarea infrastructurii de transport. Moscova consideră că, astfel, tehnica militară NATO poate să ajungă mai ușor la granițele Rusiei.

Menționăm că, în acest moment, Federația Rusă deține superioritatea absolută din punct de vedere al navelor de luptă și avianelor militare în bazinul Mării Azov, pe fondul controlului exercitat asupta strâmtorii Kerci. Autoritățile ruse au concentrat în Marea Azov unități specializate din Flota militară rusă din Marea Caspică, Flota Mării Baltice, alte mari unități, având sprijinul Flotei militare ruse a Mării Negre și al importantului contingent militar rus din Peninsula Crimeea.

Mobilizare ucraineană

Ucraina va construi o bază militară în zona Mării Azov, situată în nordul Mării Negre, şi a mobilizat efective suplimentare în această regiune pentru a contracara ameninţările Rusiei, afirmă Viktor Muzhenko, şeful Statului Major al armatei ucrainene, citat de mass-media regională, preluată de KARADENIZ PRESS. “Toate acţiunile din zona Mării Azov constituie elemente pentru consolidarea prezenţei ucrainene în această regiune, pentru a putea avea o reacţie adecvată la posibilele provocări lansate de Rusia”, afirmă şeful Statului Major al armatei ucrainene.

Ucraina, care acuză Rusia că a intensificat controalele maritime şi împiedică trecerea a zeci de nave ucrainene, intenţionează să construiască o bază militară în zona Mării Azov, la Berdyansk. Administraţia SUA a cerut Rusiei “să înceteze persecutarea” navelor ucrainene şi a oferit Forţelor Navale ucrainene nave militare de patrulare.

Moscova susţine că inspecţiile maritime sunt legitime şi acuză Ucraina că ar intenţiona să impună o blocadă în jurul Crimeei.

Marea Azov, noul front în războiul hibrid de pe axa Moscova-Kiev

Marea Azov, noul front în războiul hibrid de pe axa Moscova-Kiev

Nave vechi

La sfârșitul lunii septembrie 2018, două nave ucrainene militare auxiliare, remorcherul A-830 Korets și nava de conducere A-500 Donbass, au ajuns în portul Mariupol, cel mai important port civil și militar al Ucrainei de la Marea Azov, țintă a mai multor ofensive eșuate ale separatiștilor pro-ruși. Cele două nave au traversat, cu acordul expres al părții ruse, Strâmtoarea Kerci, pe sub Podul Crimeea.

Cele două bătrâne nave, care au fost construite în anii 1970 și și utilizate de forțele navale sovietice, iar ulterior de flota militară a Ucrainei, se doresc a fi un răspuns politic la acțiunile ruse de impunere a unui control politic, economic și militar cât mai strict asupra Mării Azov. Încercarea timidă a Kiev-ului de creare a unei flote militare viabile în Marea Azov se mai bazează și pe desfășurarea în regiune a două vedere mici blindate de artilerie, de producție proprie, care au fost aduse, la începutul lunii septembrie, la Berdyansk, pe cale auto. La acestea se vor alătura, cel mai posibil și una dintre cele două nave de patrulare model Island, preluate de către Ucraina de la Statele Unite, unde au fost utilizate de Garda de Coastă americană.

Concomitent, autoritățile ucrainene au început alocarea unor resurse suplimentare pentru construirea unei infrastructuri specifice și formarea unor unități specializate de infanterie marină, rachete, artilerie de coastă, scafandri de luptă, aero-navale și alte unități de profil care să consolideze viitoarea flotă militară a Ucrainei din Marea Azov. Surse militare ucrainene au precizat că viitoarea structură navală va avea mai multe baze permanente, inclusiv la Mariuopol și Berdyansk, principalele porturi ucrainene de la Marea Azov.

Comandamentul Forțelor Navale ucrainene a acuzat Federația Rusă de „crearea de incidente periculoase” în legătură cu transferul navelor în Marea Azov, pe fondul unei prezențe masive a navelor și aeronavelor militare ruse în timpul deplasării navelor ucrainene, avioanele ruse manevrând agresiv. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *