NATO in impas – Pakistanul a decis sa blocheze trecerea convoaielor militare spre Afganistan

, ,
 

Soldatii NATO, blocati de Pakistan

Soldatii NATO, blocati de Pakistan

Pakistanul blocheaza temporar trecerea convoaielor de aprovizionare ale NATO prin posturile de la frontiera cu Afganistanul, dupa ce a acuzat forta internationala ca a ucis trei militari pakistanezi intr-un raid cu elicoptere, au anuntat oficiali citati de presa internationala preluata de agentia KARADENIZ PRESS. “Am suspendat trecerea convoaielor de aprovizionare a NATO pentru moment, din motive de securitate”, a declarat un reprezentant al corpului militar al garzilor de frontiera, sub acoperirea anonimatului. Alti doi ofiteri de la postul de frontiera Torkham, din cunoscuta stramtoare Khyber, au confirmat informatia prin telefon.
Stramtoarea Khyber este principala axa rutiera de aprovizionare pentru Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) a NATO, care lupta impotriva talibanilor in Afganistan. Militarii pakistanezi au acuzat forta NATO din Afganistan ca a ucis trei soldati joi, intr-un raid cu elicoptere care au trecut frontiera, al patrulea incident de acest gen in mai putin de o saptamana, iar Alianta Nord-Atlantica a anuntat o ancheta. “Joi dimineata, intr-un atac neprovocat, elicoptere ale NATO au patruns in spatiul nostru aerian si au vizat un post militar al corpului de graniceri, omorand trei soldati si ranind alti trei”, a declarat un oficial militar de rang inalt. Atacul a avut loc in satul Mandati Kandaw, in apropierea frontierei afgane, in districtul tribal Kurram, din zona provinciei afgane Paktya. “Elicoptere ale NATO au facut o incursiune pana la cinci kilometri in spatiul aerian pakistanez”, a precizat una dintre surse.
Intr-un comunicat, Forta NATO (ISAF) de la Kabul a recunoscut ca aparatele sale au deschis focul asupra “unui grup de insurgenti care incercau sa traga focuri de mortiera asupra unei baze a coalitiei” la Dand Patan, in provincia Paktya. “Echipajul a raportat ca nu a intrat in spatiul aerian pakistanez si crede ca pozitia insurgentilor era pe teritoriul afgan”, continua ISAF. “Responsabilii militari pakistanezi au informat ISAF ca membri ai fortelor lor de frontiera au fost atinsi de tiruri ale coalitiei. ISAF este pe cale sa coopereze cu Pakistanul pentru (…) a afla daca cele doua evenimente au legatura, incidentul face obiectul unei anchete deocamdata”, a conchis Forta NATO.

Militarii ISAF, tinte ale talibanilor

Cel putin trei civili si-au pierdut viata intr-un atentat sinucigas care a vizat un convoi al NATO, joi, in apropierea orasului Kandahar, in sudul Afganistanului, au indicat surse ale politiei locale, citate de agentiile de presa internationale. Forta internationala a NATO de asistenta pentru securitate in Afganistan (ISAF) nu a confirmat deocamdata atacul terorist, comis la frontiera cu Pakistanul, conform oficialitatilor afgane.
Peste 7.000 de soldati afgani si forte internationale au lansat recent operatiunea Dragon Strike, in districtele Panjwayi, Arghandab si Zhari, situate in apropiere de Kandahar, o regiune considerata fief taliban.
Cu noua morti in urma prabusirii unui elicopter marti in Afganistan, bilantul soldatilor straini care si-au pierdut viata in republica islamica de la 1 ianuarie a ajuns la 529, ceea ce face deja din 2010 cel mai sangeros an din cei noua de razboi pentru fortele internationale, potrivit unei numaratori AFP. Noua militari ai fortelor internationale ale NATO (ISAF) au murit marti in prabusirea, aparent accidentala, a elicopterului lor undeva in sudul Afganistanului, a anuntat ISAF intr-un comunicat laconic, asigurand ca ‘niciun tir inamic’ nu a fost reperat in zona inaintea dramei. Anul 2009, cu 521 de morti, a fost la randul sau, la mare departare, cel mai sangeros an pentru trupele internationale, care se confrunta de trei ani cu o intensificare considerabila a insurectiei talibanilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *