În timp ce Ucraina duce greul pe frontul din est, țările cu un grad ridicat de forță militară din NATO se pregătesc pentru acțiuni logistice majore prin care să poată muta unități mari de trupe cantități semnificative de echipament din vestul Europei spre granița estică a alianței. Din punct de vedere strategic, frontiera de est a NATO este împărțită în două mari secțiuni: cea de nord cu Polonia și statele baltice, respectiv cea de sud cu România și Bulgaria.
Legat de teatrul nordic de operațiuni s-au făcut recent o serie de simulări cu datele actuale din teren. Oficiali militari de rang înalt, inclusiv generalii americani Philip Breedlove și Ben Hodges, au evaluat diverse scenarii pentru un potențial conflict între NATO și Rusia. În cel mai pesimist scenariu, se preconizează că președintele rus Vladimir Putin ar putea invada Letonia și Lituania în 2027, folosind regiunea Kaliningrad și teritoriul Belarusului ca puncte de lansare, conform unui articol publicat de cotidianul german BILD.
Un think-tank american a creat un model pentru un atac al Rusiei asupra statelor NATO, sugerând că Letonia și Lituania ar fi primele ținte ale lui Putin. În cel mai pesimist scenariu, ar fi nevoie de 10 zile pentru a mobiliza întăriri conform Articolului 5, timp în care armata germană ar juca un rol crucial în apărarea statelor baltice.
În prezent, în jur de 800 de soldați ai Bundeswehr sunt desfășurați în Lituania ca parte a grupului de luptă NATO, având la dispoziție o companie de tancuri Leopard 2. Până la sfârșitul anului 2027, acest contingent va fi extins la o brigadă completă formată din 4.800 de militari și 200 de civili, având la dispoziție și cel puțin 44 de tancuri Leopard 2. Generalul Breedlove a menționat că principalul obiectiv al acestor soldați și al unităților rotative din alte națiuni NATO va fi să mențină controlul terenului până la sosirea forțelor mai ample ale alianței. El a mai menționat că primul sprijin pentru trupele germane va fi cel aerian, urmat de cel naval și apoi de forțele terestre grele.
Conform acestui scenariu, în primele trei zile, armata rusă ar reuși să ocupe Letonia și ar folosi teritoriile cucerite pentru a ataca Lituania. Totuși, un număr mare de tancuri germane ar putea împiedica avansareasemnificativă a forțelor ruse. Totuși, având în vedere trupele NATO actuale din zonă, Letonia ar cădea în trei zile, iar Lituania ar suferi o ocupație parțială.
În teatrul sudic Franța ocupă rolul de protagonist. Liderul Grupului de Luptă NATO din România a anunțat în februarie 2024 că structura va atinge nivelul de brigadă în 2025, însă doar temporar și pentru două săptămâni, în cadrul unui exercițiu militar major care va avea loc în România. În primăvara anului 2025, armata franceză va desfășura o brigadă completă pe flancul estic al Europei ca parte a exercițiului NATO Dacian Spring 2025. Această manevră va fi un semnal strategic puternic din partea Franței către potențialii adversari.
Brigada franceză va include câteva mii de soldați, aproximativ 50 de tancuri Leclerc, sute de vehicule de infanterie și zeci de obuziere grele CAESAR. În decurs de 10 zile, brigada va fi desfășurată pe teritoriul României. Operațiunea va fi coordonată de Brigada a 7-a Blindată, care se concentrează pe flancul sud-estic al Europei, și va alterna cu Brigada a 2-a Blindată. Brigada Centaur va mobiliza toate resursele pentru a sprijini batalionul Eagle din Cincu și se preconizează trimiterea unui subgrup aeromobil din aviația ușoară a armatei.
Misiunea va fi condusă de Forțele Terestre și va include și un batalion belgian care va colabora cu forțele franceze. Operațiunea va pune accent pe logistică și comandă, deoarece Franța a dezvoltat un sistem de comandă specific pentru flancul estic, denumit „Hydre”, care asigură redundanța comunicațiilor și extinderea rețelelor pentru date.
Exercițiul Dacian Spring 2025 va reprezenta o desfășurare logistică fără precedent, mobilizând sute de vehicule blindate, mii de soldați, muniții, alimente și echipamente, inclusiv aproximativ 9.000 de metri liniari de flux logistic și 1.500 de containere. Aceasta va marca una dintre cele mai mari mobilizări de resurse militare franceze pe flancul estic al NATO.
Și alte state vor trimite efective importante pentru teatrul sudic de acțiune. Un contingent de 200 de infanteriști marini și 40 de vehicule din Armata Spaniei urmează să se alăture brigăzii conduse de Franța în România, unde vor participa la exerciții comune cu Forțele Armate române. Nava de asalt amfibie Castilla a Marinei Spaniole se îndreaptă spre România, transportând infanteriștii marini implicați în această misiune NATO, alături de vehiculele Vamtac și Piraña IIIC, echipamente logistice și containere care vor fi desfășurate pe teren. De asemenea, acest contingent va include rachete antitanc Spike și sisteme aeriene fără pilot, toate integrându-se în brigada multinațională condusă de Franța pe flancul estic al NATO.
0 Comentarii