NATO, falimentat de criza financiara

, , , ,
 

nato-symbolRestrictiile bugetare cu care se confrunta armatele din Balcani complica alinierea la normele NATO a noilor membri ai Aliantei Nord-Atlantice si a celor care aspira la integrare, au recunoscut ministrii Apararii din statele membre ale Aliantei, reuniti recent la Sofia, relateaza mass-media locala. „Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntam vine de la ministerele noastre de finante”, a rezumat, glumind, ministrul bulgar al Apararii, Nikolai Mladenov. “Trebuie sa investim mai mult in eforturi comune”, a adaugat el. Cele 13 state reprezentate – membre NATO (Bulgaria, Grecia, Italia, Romania, Slovenia, Turcia), care aspira la aderare (Bosnia-Hertegovina, Georgia, Macedonia, Muntenegru, Ucraina) sau nu (R. Moldova, Serbia) – au recunoscut aceste probleme.

Innarmare amanata

Efortul este deosebit de delicat pentru armatele care au promis modernizare in fata Aliantei, a recunoscut secretarul de stat roman al Apararii, Viorel Oancea, pentru AFP, citata de cotidianul roman Ziua. Cu un buget pentru aparare redus la 1,2% din PIB, “multe dintre proiectele noastre devin imposibile”, a spus el, subliniind ca modernizarea ceruta constituie “un efort serios”. Luna trecuta, Bulgaria a anuntat suspendarea unui proiect de cumparare a doua nave maritime din clasa de fregate Gowind de la societatea franceza Armaris. Anterior, Republica Slovenia a anuntat din august ca nu poate realiza investitiile necesare pentru a deveni un membru deplin operational al NATO.
Grecia si Turcia, membri mai vechi si care in general dispun de un buget suficient pentru aparare, au spus si ele ca trebuie sa fie moderate in cheltuieli. Ministrul turc Mehmet Vecdi Gonul a salutat totusi faptul ca bugetul sau a fost mentinut. “Nu vom renunta la nici un proiect”, a spus el, asigurand ca Turcia va continua realizarea, cu Italia, a unui proiect de elicopter militar si isi va onora contractele de armament cu Franta si Israel.

Buget de criza

NATO, prinsa intre angajamentele sale din ce in ce mai complicate si efectele crizei economice, nu va fi in masura sa isi asigure bugetul anul viitor, a declarat recent purtatorul de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice, James Appathurai, citat de mass-media americana.
Reuniti la Bratislava pana vineri, ministrii Apararii din statele membre au discutat despre acest deficit de “mai multe sute de milioane de euro”, care ameninta bugetul din 2010 al aliantei si risca sa se perpetueze in anii urmatori. Bugetul anual al NATO este de aproximativ doua miliarde de euro, impartiti in 640 de milioane pentru infrastructuri, 300 de milioane pentru administratie si un miliard pentru operatiuni.
Potrivit unui diplomat NATO, bugetul va avea un deficit de aproximativ 545 de milioane de euro din cauza operatiunilor in curs, precum cele din Afganistan, si a programelor prevazute de NATO. „Prioritatea trebuie sa ramana la operatiuni, deci va fi nevoie de sacrificii, de renuntare la unele programe sau cel putin de amanare a lor”, a apreciat un alt diplomat. Appathurai a mai declarat ca „secretarul general (Anders Fogh Rasmussen) urma sa ceara aliatilor sa-si aleaga prioritatile, sa puna resurse in comun si sa-si rationalizeze cheltuielile”.

Armata redusa

In ceea ce priveste structurile sale de comandament, NATO a inceput sa-si micsoreze cheltuielile, reducand la 13.000 efectivele sale militare, potrivit unui plan care va fi pus in aplicare incepand din martie 2010. Efectivul teoretic era de 17.000, dar doar 15.000 dintre aceste posturi erau ocupate la inceputul lunii noiembrie 2009. Dar acest efort de economie a fost complicat de intrarea Albaniei si Croatiei in NATO in primavara anului 2008 si intoarcerea Frantei in structura sa militara integrata. Un numar de peste 2.000 de civili lucreaza de asemenea in structurile de comandament ale Aliantei Nord-Atlantice din Bruxelles si alte regiuni.

Faliment romanesc

Conform mass-media de la Bucuresti, prin alocarea bugetara de 1,3% din PIB in bugetul pe 2009, Ministerul Apararii Nationale al Romaniei intra intr-o faza de criza acuta in domeniul inzestrarii, capitol aflat oricum in mare suferinta Ministerul Apararii Nationale, potrivit angajamentelor luate fata de NATO, organizatie din care face parte din anul 2004, are nevoie de un buget de 2,38% din PIB pentru modernizare si reformare. Daca la capitolul reformei de personal armata a scazut de la 350.000 de militari in decembrie 1989 la 90.000 in decembrie 2008, problema cea mai serioasa a fost si ramane dotarea cu tehnica militara performanta. Lipsa resurselor financiare a dus la blocarea sau amanarea sine die a achizitionarii unor avioane multirol, necesar pentru inlocuirea modelului sovietic MiG-21 Lancer, implicat in zeci de accidente, soldate cu morti, raniti si pagube materiale imense. Grav afectate au fost si programele de modernizare ale flotei maritime militare romanesti, precum si cele destinate inzestrarii fortelor terestre, implicate in operatiuni militare in Afghanista, Irak, Balcani si alte regiuni fierbinti ale lumii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *