NATO era la curent cu activitatile criminale ale “Sarpelui”

, , ,
 

hashim thaci UCK

Hashim Thaci, in compania camarazilor din UCK

Poreclit “Sarpele” pentru usurinta cu care omora combatanti sarbi in anii ’90 in razboiul din fosta Iugoslavia, Hashim Thaci, ajuns in prezent premierul Kosovo, se pare ca a fost acceptat ca lider al acestei entitati statalede catre NATO, desi se stia ca acesta face parte din grupari infractionale transfrontaliere. Desi trecutul il recomanda ca pe un criminal cu sange rece care reusise sa-si formeze o mica armata (UCK) care nu ezita sa ucida atat sarbi civili, cat si albanezi considerati colaborationisti ai Belgradului, acest lucru nu l-a oprit pe Thaci sa ajuta prin sprijinul NATO (in special al SUA) si al importantei comunitati albaneze din Elvetia de unde primea bani si arme, conducatorul de facto al noului stat Kosovo. Aceasta informatie a fost publicata, marti, de ziarul britanic “The Guardian” care citeaza documente secrete ale Wikileaks. Raportul, intocmit de KFOR si datat 2004, spune ca Thaci, figureaza printre cele trei persoane considerate capii organizatiilor criminale. in aceste documente, Thaci este identificat ca un membru al “triumviratului celor mai mari pesti” din mediile infractionale. O alta persoana este Xhavit Haliti, fost sef de logistica pentru Armata de eliberare din Kosovo. La fel este considerat Xhavit Haliti, fost sef al logisticii in cadrul Armatei de Eliberare a Kosovo, care, in prezent este un apropiat aliat al premierului si parlamentar in cadrul partidului PDK, la putere.

La judecata UE

Documentul NATO, marcat “secret”, subliniaza ca SUA si alte puteri occidentale care sustineau guvernul kosovar cunosteau de mai multi ani legaturile lui Thaci cu crima organizata. Mai mult, Haliti face parte din delegatia kosovara care participa marti la dezbaterile din APCE si are un rol-cheie in combaterea raportului Marty. In perioada tulbure 1998-1999 ce a dus la operatiunile NATO din Serbia, Thaci era lider al Armatei de eliberare din Kosovo (UCK). Tandemul Thaci-Haliti era implicat era implicata in “prostitutie, traficul de arme si droguri” si folosea pe scara larga metode “de asasinare, detentie si violente fizice” pentru a-si consolida puterea, se mai aminteste in raportul KFOR. Potrivit documentului, Thaci a exercitat in ultimul deceniu un “control violent” asupra traficului cu heroina. De asemenea, apropiati ai premierului au fost acuzati ca, dupa razboi, au trecut ostatici peste granita, in Albania, unde ar fi fost ucisi pentru a li se recolta rinichii, vanduti apoi pe piata neagra.

Traficant de organe

Activitatea criminala a lui Thaci nu se opreste aici. Raportul Consiliului Europei, redactat de raportorul Dick Marty si aflat in dezbatere marti la APCE, spune ca Thaci si alti lideri kosovari au organizat nu numai trafic cu arme si droguri, dar si cu organe, uneori prelevate de la donatori care au fost obligati sa accepte acest lucru. “Exista dovezi ca sarbi – si unii albanezi kosovari – au fost incarcerati in nordul Albaniei si supusi unor tratamente inumane si degradante, inainte de a disparea”, se specifica in raportul lui Marty. Potrivit documentului, Thaci a exercitat in ultimul deceniu un “control violent” asupra traficului cu heroina. De asemenea, apropiati ai premierului au fost acuzati ca, dupa razboi, au trecut ostatici peste granita, in Albania, unde ar fi fost ucisi pentru a li se recolta rinichii, vanduti apoi pe piata neagra. Raportul arata ca apropiati ai lui Thaci au tinut prizonieri sarbi si sase centre de detentie din nordul Albaniei. Dintre acestia, o parte au fost transferati intr-o inchisoare improvizata, aflata la nord de Tirana, unde ar fi fost ucisi pentru a li se preleva rinichii. “Œn momentul in care chirurgii confirmau ca sunt pregatiti sa opereze, detinutii erau adusi individual, executati sumar, iar cadavrele lor erau transportate rapid la clinica”, afirma Marty. Premierul kosovar Hashim Thaci a calificat raportul Consiliului Europei (CoE) , in care este acuzat de implicare in trafic cu organe, drept o “ pura fabricatie”. “Este o acuzatie politica ce nu este bazata pe fapte sau dovezi”, a spus premierul. “Deci este o pura fabricatie”, a adaugat el. “Este o minciuna pentru care Dick Marty va fi tras la raspundere”, a amenintat premierul kosovar pe cel care ancheteaza si prezenta centrelor de detentie clandestine ale CIA in Europa.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *