NATO defilează la Kiev

, , , , , , ,
 
Blindatele romanesti, asteptate la Kiev

Blindatele romanesti, asteptate la Kiev

Militari din diferite state NATO, vor participa la parada militară de Ziua Independenței Ucrainei, care va fi organizată la Kiev, a anunțat ministrul Apărării Stepan Poltorak, citat de LB.UA, preluat de mass-media regională. „Discuțiile la acest subiect încă continuă, cred că până la 10 țări vor lua parte, la paradă, în special, statele baltice (…) există negocieri cu toate țările din UE, dar și cu Georgia care vrea să adere la NATO“, a declarat Poltorak, menționând că în prezent au confirmat prezența șase țări, urmând ca negocierile să continue.
Ministrul Apărării de la Kiev, Stepan Poltorak, a mai declarat că la  paradă vor participa 4,500 militari ucraineni, care vor reprezenta toate categoriile de forțe militare ucrainene, inclusiv trupele speciale și Garda Națională. Peste o mie dintre militarii ucraineni care vor defila sunt veterani ai operațiunii antiteroriste din Donbas, în cadrul căreia forțele guvernamentale luptă cu insurgența pro-rusă, susținută de către Federația Rusă..

Va debarca armata română la Kiev?

Surse politice de la Kiev au declarat pentru agenția de presă KARADENIZ PRESS că printre armatele invitate la manifestările dedicate Zilei Independenței Ucrainei se numără și cea a statului român. Sursele citate au mai declarat că România a fost invitată să trimită un contingent de câteva zeci de militari, împreună cu un număr de unități de luptă ușoare, precum transportoare blindate.
România s-a remarcat ca unul dintre cei mai vocali susținători ai integrității teritoriale a Ucrainei, sprijinind în diferite forme și efortul de apărare al statului vecin. Conform datelor publice, România a oferit câteva sute de mii de Euro pentru Fondul NATO pentru apararea cibernetica a Ucrainei. În baza unei hotărâri a CSAT de la București, România participă în calitate de națiune-lider, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacității de aparare cibernetică a Ucrainei, creat prin participarea voluntară a statelor membre NATO, anunța atunci Serviciul Român de Informații, citat de mass-media de la București.
“In contextul evenimentelor generate de tensionarea relatiilor ruso-ucrainene si pe fondul necesitatii Aliantei Nord-Atlantice de a-si intari granita de est, au fost implementate noi masuri de securitate, sens in care a aparut si ideea crearii, pe baza contributiei voluntare a tarilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei”, preciza SRI, citat de mass-media.
În pofida asistenței părții române și a altor state NATO, în iunie 2017, un atac cibernetic masiv a paralizat viața economică a Ucrainei, precum și activitatea principalelor instituții ale statului. Mai multe bănci și aeroporturi au fost nevoite să își suspende acticvitatea.

Sprijin american

SUA, principalul stat NATO, au cheltuit peste 600 de milioane de dolari din 2014 pe armament și antrenarea Armatei ucrainene, se arată într-un raport plasat pe site-ul guvernului de la Kiev, preluat de Karadeniz Press  „Începând din 2014, partea americană a transferat asistență materială și tehnică și a cheltuit mai bine de 600 de dolari pe antrenarea Forțelor Armate ale Ucrainei. Șapte batalioane a militarilor ucraineni au fost antrenați în cadrul unui grup multinațional, un alt batalion se află în continuare în training.
Din 2015, aproape 4.000 de soldați ucraineni și 104 instructori au fost antrenați de specialiști americani la baza Centrului Internațional pentru Păstrarea Păcii și a Securității”, se arată în comunicatul guvernamental. Printre alte lucruri, fonduri primite au fost cheltuite pentru dezvoltarea și profesionalizarea medicilor chirurghi, logistică și alte sisteme medicale, precum și pe planurile legate de înființarea unui comitet pentru cooperare militară și reformă în domeniul apărării. Șeful Statului Major ucrainean, Viktor Muzenko, a declarat că asistența și consilierea americanilor a întărit semnificativ forțele armate ucrainene.
Sprijinul SUA a fost complementat de asistența financiară și logistică acordată de către alte state NATO, precum Canada Și marea Britanie, estimată la alte câteva zeci de milioane de dolari SUA anual.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *