NATO combate inundatiile din Balcani

, ,
 

Soldatii NATO, chemati sa combata inundatiile din Balcani

Soldatii NATO, chemati sa combata inundatiile din Balcani

Guvernele din Muntenegru si Albania au cerut ajutorul NATO pentru combaterea efectelor inundatiilor puternice, care au afectat zeci de mii de locuitori din Peninsula Balcanica, relateaza presa regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Mai multe regiuni din Albania, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, precum si din Serbia si Croatia au fost lovite la sfirsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie de inundatii severe, ca urmare a topirii zapezilor si a ploilor abundente. In urma deversarii celui mai mare lac din regiune Skadar si a iesirii unor rauri din albie, au fost inundate mii de case, zeci de mii de hectare de teren agricol, drumuri, poduri, fabrici si alte utilitati. Soldatii si politia evacueaza in prezent din zona dezastrului mii de oameni si animale. Multi insa refuza sa plece din regiunile inundate, in pofida lipsei de apa potabila si de energie electrica. Altii, in schimb, si-ar dori sa plece, dar nu pot, fiind izolati de ape.

Inundatii cu repetitie

Balcanii se confrunta pentru a doua oara in acest an cu inundatii severe. In ianuarie, tarile din regiune au suferit un dezastru, in urma topirii zapezii si a ploilor torentiale. Potrivit ministrului de interne Lulzim Basha, Albania se confrunta cu cele mai grave inundatii “din istoria tarii”. Lulzim Basha a declarat ca situatia in jurul orasului Shkoder a fost “critica”, 14.000 de hectare aflandu-se sub ape. Peste 12.000 de persoane au fost evacuate si reloate din cauza inundatiilor provocate de ploile torentiale din ultimele saptamani.
Cateva mii de persoane au fost evacuate in Muntenegru, Bosnia, Serbia si Albania din cauza inundatiilor provocate de ploile abundente. Situatia este deosebit de dificila de-a lungul raului Drina, care are afluenti ce izvorasc din Muntenegru sau Bosnia si care constituie o frontiera naturala intre Serbia si Bosnia. In estul Bosniei a fost decretata stare de urgenta in orasele Bijeljina, Visegrad si Zvornik (est), situate pe Drina. In sudul tarii, fluviul Neretva are apele umflate si ameninta mai multe localitati. La Bijeljina, aproximativ 1.000 de case au fost inundate, iar locuitorii au fost evacuati cu ajutorul armatei.”Doua treimi din satele (situate de-a lungul raului Drina) au fost inundate”, a declarat Drago Ristic, un oficial local.

Situatie catastrofala

Pe celalalt mal al raului, in Serbia, aproximativ 1.400 de persoane au fost evacuate la Loznica. Aproximativ 760 de case, in care locuiau circa 3.000 de persoane, sunt amenintate de apele raului Drina la Loznica, potrivit Ministerului sarb de Interne. Sute de persoane au fost evacuate si in alte regiuni, in special in apropiere de orasele Ljubovija si Prijepolje.
In Muntenegru, 1.300 de persoane au fost evacuate in urma inundatiilor “fara precendent”, a declarat ministrul de Interne Ivan Brajovici. Situatia este deosebit de critica in regiunea lacului Skadar, pe care Muntenegru il imparte cu Albania. Nivelul apelor lacului a atins un record si se afla in prezent cu zece metri peste nivelul marii. Mai multe sate si drumuri care leaga capitala Podgorita de sudul coastei adriatice au fost inundate. La vest de Podgorita, sase sate din valea raului Zeta au fost inundate.
Totdata, in Albania, “situatia este foarte grava, mii de hectare de teren au fost inundate si peste 7.000 de persoane evacuate, in timp ce autoritatile continua evacuarea familiilor amenintate de ape”, a declarat vineri premierul Sali Berisha. Mii de case au fost avariate si drumurile care leaga Tirana de nordul tarii au fost complet blocate, potrivit autoritatilor locale din Shkodra. Soldati din cadrul armatei albaneze au fost trimisi inca de miercuri in regiunile Lezha si Shkodra (nord) pentru a ajuta persoanele ramase izolate. Autoritatile au ordonat joi inchiderea scolilor in toata regiunea Shkodra si le-au cerut locuitorilor sa respecte ordinele de evacuare. Acestea au decretat miercuri stare de catastrofa naturala si au organizat la Shkodra un comitet de urgenta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *