NATO cere Siriei sa nu escaladeze tensiunile cu Turcia

, , ,
 

Secretarul general al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, le-a cerut joi autorităţilor siriene să evite orice escaladă cu Turcia reafirmându-şi apelul la identificarea unei soluţii politice la criza din Siria.
“Aş dori ca autorităţile siriene să facă tot posibilul să evite orice escaladă sau incident inacceptabil, de genul celui la care am fost martori de curând, în care un avion turc a fost doborât”, a afirmat Anders Fogh Rasmussen, într-o conferinţă de presă la Ljubljana. “Nu mai este nevoie să spunem că Turcia poate conta pe NATO, care este pregătită să apere Turcia în caz de necesitate”, a continuat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. Acesta a insistat că “la criza din Siria este necesară o soluţie politică, nu una militară”.
La 22 iunie, un avion militar turc, F-4 Phantom, a fost doborât de apărarea antiaeriană siriană. Ankara susţine că avionul se antrena în spaţiul aerian internaţional, iar Siria afirmă că aparatul i-a încălcat spaţiul aerian. După incident, Turcia a solicitat consultări la NATO, conform Articolului 4 al Tratatului de creare a Alianţei, care îi permite oricărei ţări membre să solicite dezbateri în cazul în care consideră că integritatea sa teritorială, independenţa politică sau securitatea sa sunt ameninţate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *