NATO cere Rusiei reducerea arsenalului nuclear

, , ,
 

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice insistă pe importanţa unei reduceri mai substanţială a armamentului nuclear rus, astfel încât să se poată asigura un echilibru, în condiţiile în care obiectivele în această privinţă ale statelor membre deţinătoare de arsenale nucleare sunt mult mai puţin ambiţioase.
Într-o reuniune a Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET), Anders Fogh Rasmussen s-a pronunţat pentru continuarea cooperării cu Rusia “în toate aspectele şi în orice moment”, deşi există domenii în care există divergenţe, precum situaţia din Georgia. Rasmussen a reafirmat că sistemul de apărare antirachetă al NATO este unul pur defensiv şi că el nu este îndreptat contra niciunei ţări. Legat de acest subiect, oficialul NATO şi-a exprimat speranţa că la Summitul de la Chicago, din 20-21 mai, Alianţa va putea să declare capacitatea intermediară a sistemului de apărare antirachetă.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a mai pledat luni pentru o coordonare mai bună între Alianţa Nord-Atlantică şi UE în problemele de securitate şi i-a cerut Uniunii Europene să adopte capacităţile necesare pentru acţiunile din străinătate. Rasmussen a spus că ţările europene ar trebui să fie mai îndrăzneţe privind un rol “mai solid” pe arena internaţională, fiind necesare capacităţi militare astfel încât europenii să poată susţine mai bine operaţiunile Alianţei în afara spaţiului euro-atlantic.
El le-a solicitat statelor membre UE ca, în pofida constrângerilor de natură bugetară din perioada actuală, să continue să investească “inteligent şi sufiecient” în capacităţile militare esenţiale şi să arate dorinţa de a le folosi atunci când este nevoie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *