NATO avertizeaza Rusia ca va interveni militar in cazul unor infiltrari de trupe ruse

, , , , , , ,
 
Generalul american, Philip Breedlove

Generalul american, Philip Breedlove

Odata cu continuarea amestecului Rusiei in luptele dintre estul Ucrainei, NATO avertizeaza ca s-ar putea implica inclusiv militar in cazul in care Moscova va ordona infiltrarea trupelor sale intr-o tara membra a aliantei. Declaratia a fost data luni de catre generalul Philip Breedlove, comandantul fortelor aliate in Europa, citat de Moscow Times. Generalul american Philip Breedlove, comandantul NATO in Europa, a declarat ca deşi Alianta Nord-Atlantica nu intentioneaza sa intervina in Ucraina, care nu este membra NATO, tarile aliate din estul Europei trebuie sa se pregateasca pentru o posibila amenintare din partea “omuletilor verzi”, o aluzie la militarii in uniforme fara insemne nationale. Militari purtand uniforme fara insemne nationale au fost dislocati cand Rusia a intrat in Crimeea, in februarie.

Deşi preşedintele rus Vladimir Putin a negat initial orice implicare, el a recunoscut in aprilie ca fortele ruse au fost active in peninsula. In replica, oficialii de la Moscova au dat de inteles ca nu vor sta cu mainile in san. „Se desfasoara un razboi pe partea cealalta a granitei, cu artilerie, aviatie, sisteme de lansare a rachetelor, potrivit unor rapoarte rachete sunt folosite pentru bombardarea Luganskului. Totul se petrece practic la cativa kilometri de frontiera noastra”, a declarat seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti. El a adaugat ca in acest context Moscova are dreptul de a lua decizii legate de masurile de securitate privind teritoriul sau.

Batalioane disciplinare pe Nistru

Daca Serghei Lavrov a vorbit in termeni diplomatici despre intentiile Rusiei, nu acelasi lucru il fac si alti parlamentari din Duma de stat. Liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia si vicepresedinte al Dumei (camera inferioara a parlamentului rus), Vladimir Jirinovski, cunoscut politician cu vederi extremiste si nationaliste, a propus crearea de batalioane disciplinare care sa fie trimise sa lupte in Ucraina pentru ocuparea regiunilor Donetk, Lugansk, Odesa, dar care sa ajunga si in regiunea transnistreana. ”Milioane de voluntari ar putea sa lupte in Ucraina. Trebuie sa-i eliberam pe detinuti din inchisori. Sa cream batalioane disciplinare. Sa le spunem sa nu faca nici un pas inapoi. Sa ocupe Lugansk, Donetk, sa ajunga la Odesa si in Transnistria. Ei vor lupta zi si noapte numai ca sa nu se intoarca in inchisorile noastre”, a declarat Jirinovski in discursul sau tinut recent in Crimeea (peninsula anexata la Rusia in luna martie), in cadrul unui congres la care au fost prezenti presedintele Vladimir Putin, premierul Dmitri Medvedev si mai multi deputati rusi.

Vladimir Jirinovski, un sustinator al presedintelui Putin, declara saptamana trecuta ca ‘toate problemele de razboi si pace, mai ales cele legate de Ucraina, vor fi decise de un singur om — seful statului rus’. Tot saptamana trecuta, Jirinovski lansa o serie de amenintari la adresa statelor est-europene din UE, ceea ce a creat tensiuni la nivel diplomatic intre Moscova si aceste tari. ‘Statele baltice si Polonia sunt condamnate. Ele vor fi spulberate, nu va mai ramane nimic din ele. Ar trebui ca liderii acestor state sa se gandeasca mai bine cum se expun’, a declarat Vladimir Jirinovski intr-un interviu pentru postul de televiziune ‘Rossia 24′. ”Nimic nu ameninta SUA pentru ca sunt departe, dar tarile est-europene, unde se afla baze ale NATO, se expun. Nu putem admite ca de pe teritoriile lor sa fie lansate rachete, avioane indreptate in directia Rusiei. Va trebui sa le distrugem cu jumatate de ora inainte de lansare’, a mai afirmat Jirinovski.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *