NATO, amenințat de cea mai imprevizibilă situație în sfera securitatii de generatii. Mai consideră Trum NATO “inutil”?!. Theresa May: „Suntem în acest moment o putere militară la nivel global (…) situaţia va rămâne aşa”

, , , , , , ,
 
tatele-NATO-unite-în-fața-amenințării

Statele-NATO-unite-în-fața-amenințării

Țările NATO trebuie să reacționeze împreună în fața amenințărilor moderne precum terorismul, atacurile cibernetice și agresiunea Rusiei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul vizitei sale la Londra, informează site-ul Alianței, citat de KARADENIZ PRESS. „Ne confruntăm cu cea mai imprevizibilă situație în sfera securitatii de generatii. Terorismul internațional, proliferarea armelor de distrugere în masă, atacurile cibernetice și, desigur, Rusia, care utilizează intimidarea și forță împotriva vecinilor săi“ a mai spus Stoltenberg.

El a menționat că fiecare dintre cele 29 de țări membre NATO are propria sa istorie, geografie și cultură, dar si diferențe, însa ele sunt în măsură să se unească în jurul unui scop comun.

„Anexarea ilegala a Crimeei, destabilizarea estului Ucrainei, amestecul în treburile noastre interne și încercarea de a ucide un cetățean britanic și pe fiica sa în Salisbury, folosind arme chimice interzise – sunt provocările noastre comune. În interesul nostru comun trebuie să le ținem piept împreună“, – a adăugat seful NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, convins de faptul că NATO va rezista

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, convins de faptul că NATO va rezista

Legături puternice vs. “angajamentul său personal”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ieri, 21 iunie, că el consideră că legătura dintre Europa şi SUA va supravieţui diferenţelor de opinie în privinţa pieţei de schimb, climei sau a acordului nuclear cu Iranul.

Potrivit news.ro, preluat de KARADENIZ PRES, într-un discurs ţinut la Londra, Stoltenberg a declarat că: „legătura noastră este puternică dar unii pun la îndoială puterea ei. Da, vedem diferenţe de opinie între SUA şi alţi aliaţi privind piaţa de schimb, clima sau acordul nuclear cu Iranul”.

„Nu este bătut în cuie că legătura transatlantică va supravieţui pentru totdeauna dar cred că o vom păstra”, a adăugat el.

Washingtonul a început să impună taxe pentru importurile de aluminiu şi oţel din Uniunea Europeană, Canada şi Mexic de la 1 iunie. În plus, Donald Trump a retras SUA din acordul de la Paris privind schimbările climatice dar şi din acordul nuclear cu Iranul, ambele decizii fiind criticate dur de liderii europeni.

Secretarul general al NATO a insistat că a primit asigurări de la preşedintele american cu privire la “angajamentul său personal” faţă de Alianţa Nord-Atlantică. Trump caracterizase în mod repetat NATO drept “inutil” în timpul campaniei electorale, provocând îngrijorare în rândul aliaţilor Washingtonului.

NATO-pregătit-să-confrunte-noile-amenințări

NATO-pregătit-să-confrunte-noile-amenințări

Marea Britanie, putere militară importantă

Premierul britanic, Theresa May, și-a exprimat determinarea de a menţine Marea Britanie o importantă putere militară la nivel mondial, a declarat purtătoarea ei de cuvânt, citată de mass-media. „Suntem în acest moment o putere militară la nivel global şi doamna prim-ministru se va asigura că situaţia va rămâne aşa”, le-a spus purtătoarea de cuvânt reporterilor. „Avem cel mai mare buget destinat apărării din Europa şi al doilea din NATO şi vom continua să fim dedicaţi în această privinţă”, a adăugat aceasta.

Declaraţia a avut şi rolul de a dezminţi o informaţie apărută săptămâna aceasta în cotidianul Financial Times, legată de o discuţie dintre Theresa May şi ministrul Apărării, Gavin Williamson. Conform publicaţiei, May l-ar fi întrebat pe ministru de ce este important ca Marea Britanie să fie o putere militară „de primă mână”, declanşând astfel un val de reacţii din partea organizaţiilor de apărare, la doar câteva săptămâni înainte de un important summit NATO.

La această informaţie a reacţionat joi şi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, care a insistat asupra faptului că alianţa are nevoie de capacităţile de apărare ale Marii Britanii. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *