NATO, alaturi de Turcia

, , ,
 

Consiliul Atlanticului de Nord, format din ambasadorii celor 28 de state membre ale NATO, s-a reunit marţi dimineaţă, la sediul din Bruxelles al Alianţei, la cererea Turciei, după ce un avion turc de vânătoare a fost doborât vineri de Siria deasupra Mediteranei.
Reuniunea a început la puţin timp după ora locală 10.00 şi va fi urmată de o declaraţie de presă a secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Şedinţa are loc la cererea Turciei, care a invocat articolul 4 din Tratatul de la Washington, care prevede că orice stat membru poate aduce în atenţia Consiliului un subiect atunci când consideră a-i fi ameninţată integritatea teritorială sau securitatea. Aceasta este a doua oră de la crearea NATO, în 1949, când este invocat articolul 4, precedentul caz fiind consemnat în 2003, tot la solicitarea Turciei, în legătură cu războiul din Irak. Potrivit unei surse diplomatice, la finalul reuniunii, la care ambasadorul turc va face o prezentare a incidentului de vineri, urmată de o discuţie, nu este aşteptată nicio decizie.
Luni, ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a declarat că opţiunea militară nu este de actualitate. Înaintea reuniunii de la Bruxelles, Anders Fogh Rasmussen a indicat, la rândul său: „O intervenţie militară externă nu este calea cea bună pentru Siria”. Potrivit Ankarei, avionul său F-4 Phantom a fost doborât în timp ce efectua o misiune de antrenament în apele teritoriale. Damascul, în schimb, consideră că aparatul a violat spaţiul aerian sirian.
Cel mai important articol al Tratatului Atlanticului de Nord este considerat cel de-al 5-lea, care se referă la dreptul la legitimă apărare colectivă, şi prevede că orice atac armat împotriva unui stat membru sau a mai multora va fi considerat drept un atac împotriva tuturor membrilor NATO. Organizaţia a invocat articolul 5 o singură dată în istoria sa, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2011.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *