NATO, acuzata de Rusia ca deruleaza operatiuni terestre în Libia

, , , ,
 

Muammar al GaddafiŢările coaliţiei occidentale au început practic derularea operaţiunii terestre în Libia împotriva regimului condus de colonelul Muammar Gaddafi, a declarat joi reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin. “Unele ţări membre ale NATO au depăşit demult limitele impuse de Rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU şi au început să lovească ţinte la sol, să adopte poziţia unei singure părţi implicate în conflictul civil, trimiţând consilieri în teren. Aceasta reprezintă parţial o operaţiune terestră”, a opinat ambasadorul rus la NATO, fără a face nominalizări sau trimiteri directe la vreo ţară. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a instituit la 17 martie a.c. o zonă de interdicţie aeriană deasupra Libiei. Pentru aplicarea acestei interdicţii, precum şi a embargoului asupra armelor şi pentru protecţia populaţiei civile, o coaliţie a ţărilor occidentale a început la 19 martie o operaţiune militară în Libia, a cărei conducere a fost preluată la scurt timp de NATO, aminteşte RIA Novosti.

Decizie NATO

Alianţa Nord-Atlantică a decis la 1 iunie prelungirea operaţiunii sale din Libia până la sfîrşitul lunii septembrie, adaugă agenţia de presă citată. “NATO şi partenerii săi au decis prelungirea misiunii în Libia încă 90 de zile”, a declarat Anders Fogh Rasmussen. “Această decizie transmite un mesaj clar regimului Muammar Gaddafi: suntem hotărâţi să continuăm operaţiunile pentru protejarea poporului libian”, adaugă Rassmussen. “Vom continua eforturile pentru a îndeplini mandatul Naţiunilor Unite. Vom menţine presiunile”, a dat asigurări secretarul general NATO. “Decizia noastră trimite un mesaj clar poporului libian: NATO, partenerii noştri şi comunitatea internaţională sunt de partea voastră. Suntem uniţi pentru a vă asigura că vă puteţi construi propriul viitor. Iar această zi se apropie”, a spus Rasmussen.

Raport ONU

ONU a acuzat miercuri regimul libian de crime împotriva umanităţii, comise în timpul reprimării revoltei populare din februarie, care s-a transformat în “război civil”. Într-un raport publicat pe Internet, comisia însărcinată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului cu anchetarea faptelor comise în Libia denunţă de asemenea “crime de război” comise de opoziţie, deşi acestea sunt mai puţine decât cele ale forţelor loiale liderului libian Muammar Gaddafi. “Pe baza informaţiilor primite în timpul vizitelor pe teren (…), Comisia (…) a conchis că crime împotriva umanităţii şi crime de război au fost comise de forţele Guvernului libian”, se arată în raport. Experţii săi, care s-au deplasat în Libia, Egipt şi Tunisia, au constatat că “crime, detenţii şi alte forme de privare gravă de libertate”, dar şi cazuri de “tortură, persecuţii, dispariţii forţate şi abuzuri sexuale au fost comise de forţele guvernamentale în cadrul unui atac generalizat (…) împotriva populaţiei civile”. “Astfel de acte se încadrează în denumirea de crime împotriva umanităţii”, explică experţii. “Avem suficiente dovezi pentru a sugera că forţele guvernamentale au recurs excesiv la forţă împotriva manifestanţilor, cel puţin în primele zile ale manifestaţiilor, antrenând un număr important de morţi şi răniţi”, continuă raportul. Acesta afirmă de asemenea că forţele guvernamentale “au deţinut arbitrar un număr important de persoane în numeroase oraşe”. Experţii denunţă între altele dispariţii forţate, precum şi obstacole în accesul la îngrijiri medicale din partea autorităţilor de la Tripoli.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *