Naționaliștii ucraineni contestă în stradă autonomizarea Donbas-ului

, , ,
 
Ucraina, confruntată cu o insurgență prelungită în Donbass

Ucraina, confruntată cu o insurgență prelungită în Donbass

Poliţia ucraineană a intervenit în forță sâmbătă, la Kiev, împotriva susţinătorilor Corpului Național, partid considerat naționalist de analiștii politici locali. Confrunările au avut loc în apropierea biroului preşedintelui Volodimir Zelenski atunci când manifestanții au încercat să rupă un cordon de securitate

Opoziție dură

Manifestanţii au reacţionat folosind spray-uri cu gaze lacrimogene împotriva forțelor de ordine. Sușinătorii partidului Corpul Național se opun planului cunoscut drept ‘formula Steinmeier’, care propune acordarea unui statut special regiunii Donbas, controlată de către separatiştii proruşi.

Partidul a amenințat cu declanșarea unor proteste masive în toată Ucraina dacă autoritățile de la Kiev vor accepta acordarea unui statut de autonomie regiunii Donbass.

Corpul Național a fost format pe baza voluntarilor participanți la războiul din estul Ucrainei, izbucnit în 2014. Formațiunea a fost acuzată periodic de extremism, acuzații respinse de liderii formațiunii.

Polițiști răniți

Ministrul de interne ucrainean Denis Monastirski a declarat că opt poliţişti au fost răniţi în timpul violenţelor cu demonstranţii şi că a fost deschisă o anchetă. El a scris pe Facebook că ciocnirile au izbucnit atunci când poliţia a încercat să îi controleze pe protestatari în timp ce se apropiau către sediul preşedinţiei, dar că ei s-au opus.

”Constituţia garantează dreptul de a manifesta paşnic. Orice persoană care s-a supus controalelor de bază a avut permisiunea de a intra în piaţa din faţa biroului preşedintelui”, a afirmat Monastirski. (K.P.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *