Nationaliştii ucraineni cer despăgubiri Kremlinului pentru Holodomor

, , ,
 
Nationalistii ucraineni din Svoboda ameninta "financiar" Kremlinul

Nationalistii ucraineni din Svoboda ameninta “financiar” Kremlinul

Liderul mișcării politice „Svoboda”, deputatul în Rada Supremă, Oleg Tyahnybok, a declarat, în ajunul comemorării a 80 ani de la Holodomor, că  Ucraina trebuie să ceară Federației Ruse șă își prezinte scuze oficiale și compensații pentru organizarea Holodomorului din 1932-1933 din Ucraina. „Propun să sancționăm penal negarea publică a Holodomorului ca și genocid al națiunii ucrainene și trebuie să cereme oficial Rusiei să își ceară scuze și să ofere compensații pentru genocidul națiunii ucrainene din anii 1932-1933”, a declarat acesta în cadrul ședinței Radei Supreme din 19 noiembrie.
Reamintim că deputaţii „Svoboda” au propus recent parlamentului dela Kiev să adopte o declarație către statele Uniunii Europene pentru recunoașterea Holodomorului ca și genocid al poporului ucrainean. De asemenea ei propus ca săptămâna aceasta ședințile parlamentului să înceapă cu un minut de reculegere în memoria victimelor foametei organizate în 1932-1933.

Holodomor, bombă politică

Opoziția parlamentară din Ucraina a înregistrat încă  în aprilie, anul curent, proiectul de lege care prevede răspunderea penală pentru negarea Holodomorului, dar documentul nu a fost examinat de parlament, dominat de o alianţă informală dintre Partidul Regiunilor şi Partidul Comunist din Ucraina, formaţiuni care neagă existenţa Holodomorului.
În Ucraina este în vigoare o lege care recunoaște Holodomorul din 1932-1933 drept genocid, dar în societatea ucraineană nu există o opinie unitară în ceea ce priveşte interpretarea istorică a evenimentelor respective.
În data de 26 noiembrie 1998, al doliea președinte al Ucrainei, Leonid Kucima (1995-2005) a emis decretul nr. 1310 „Despre stabilirea Zilei comemorării victimilor represiunilor politice și a foametelor organizate”, iar apoi l-a modificat, astfel data respectivă este marcată în fiecare a patra duminică din luna noiembrie.
Pe parcursul sec.XX, Ucraina a trecut prin trei etape de foamete organizată (holodomor) în 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947, dar cea de a doua a fost cea mai cruntă. Conform istoricilor, în timpul celui de al doilea holodomor în Ucraina au decedat între 5 și 9 milioane de persoane.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *