Naftogaz si Gazprom „se bat” la curtile internationale de arbitraj

, , , , ,
 

naftogaz-gazprom-680x365Dupa ce negocierile politice au esuat, Ucraina si Rusia recurg la toate mijloacele de care dispun inaintea unui nou „razboi al gazelor”. Gigantul rus Gazprom a anuntat luni ca a sesizat o Curte internationala de arbitraj cu privire la datoria la gaze naturale a Ucrainei, care atinge suma de 4,5 miliarde de dolari, o replica fata de o amintare a Kievului cu o asemenea procedura pentru pretul in vigoare al gazelor, relateaza AFP. “Gazprom a sesizat Curtea internationala de Arbitraj de la Stockholm printr-o plangere impotriva Naftogaz Ucraina pentru a cere plata unei datorii in suma de 4,5 miliarde de dolari”, afirma Gazprom intr-un comunicat.

Naftogaz Ukraini a inaintat o plangere impotriva Gazprom la Curtea Internaționala de Arbitraj de la Stockholm, cerand stabilirea unui preț echitabil la gazul livrat de compania rusa Ucrainei, informeaza RIA Novosti. De la data de 1 aprilie, prețul la gaz pentru Ucraina a crescut de la 268,5 la 485 de dolari pe mia de metri cubi, dupa anularea a doua reduceri anterioare. Kievul insista asupra revenirii la prețul de 268,5 dolari. in plangerea Naftogaz Ukraini se solicita de asemenea ca holdingului Gazprom sa i se ceara suma platita in plus de partea ucraineana pentru gazul rusesc livrat acesteia din 2010. Potrivit Naftogaz, aceasta suma se ridica la 6 miliarde de dolari.

Inainte de aceasta, compania Gazprom anunța la randul sau ca s-a adresat Curții Internaționale de Arbitraj din Stockholm, in vederea obligarii Naftogaz Ukrainii la achitarea unei datorii de 4,5 miliarde de dolari. in afara de aceasta, holdingul rus a introdus, incepand de luni orele 10:00, regimul de plați in avans pentru livrarile de gaz in Ucraina. Negocieri de ultim moment – cu o mediere europeana, care au avut loc duminica seara la Kiev si menite sa conduca la un acord – au esuat, amenintand tranzitul aprovizionarii cu gaze naturale a Europei. Aproximativ 15% din gazele naturale consumate in Europa tranziteaza teritoriul ucrainean.

Rusia instiinteaza UE

Totodata, Gazprom a anuntat luni ca a avertizat Comisia Europeana (CE) in legatura cu “posibile perturbari” in aprovizionare, in cazul in care Ucraina, careia Rusia a decis sa inceteze sa-i mai furnizeze gaze neplatite in avans, preleveaza gaze din volumele aflate in tranzit. Grupul rusesc afirma ca operatorul ucrainean Naftogaz “este obligat sa garanteze tranzitul” catre Europa, in virtutea contractului in vigoare si la volumele prevazute. “Comisia Europeana a fost informata in legatura cu posibile perturbari ale tranzitului, in cazul in care Naftogaz ia din gazele destinate tranzitului”, a anuntat Gazprom. La randul sau, ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, a declarat luni ca Rusia a “redus la zero” livrarile de gaze catre Ucraina. “Am fost informati ca livrarile de gaze catre Ucraina au fost reduse la zero, volumele trimise (de Rusia) nefiind decat pentru tranzitul catre tarile europene”, a declarat ministrul. Ucraina va “asigura tranzituri fiabile ale gazelor catre Europa”, a adaugat el. Aproximativ 15% din gazele naturale consumate in UE tranziteaza teritoriul ucrainean, iar precedentele “razboaie ale gazelor naturale” dintre Moscova si Kiev, in 2006 si 2009, au perturbat aprovizionarea UE.

Europa, ingrijorata

Comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, a avertizat luni asupra riscului unei penurii de gaze in aceasta iarna pentru Europa, dupa anuntul Moscovei privind intreruperea livrarilor catre Ucraina. “Saptamanile care vor veni nu vor fi problematice, vom primi volume (obisnuite) de gaz”, a declarat Oettinger, dar daca Ucraina extrage din rezervele stocate pe teritoriul sau, “vom avea o problema in cazul unei ierni aspre”. Stocurile din Ucraina sunt destinate tocmai asigurarii fluiditatii tranzitului. Ele sunt constituite in timpul lunilor de vara. Daca Ucraina extrage din ele in saptamanile si lunile urmatoare pentru propriul consum, aceasta resursa, daca nu va fi reconstituita, ar putea sa lipseasca UE in iarna urmatoare. “Ucraina va trebui sa decida”, a declarat Oettinger, daca isi va plati facturile in avans sau daca extrage din rezervele de care dispune.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *