Naftogaz, miză strategică în războiul electoral de la Kiev

, , , ,
 
Naftogaz, miză strategică

Naftogaz, miză strategică

Fostul prim-ministru al Ucrainei, liderul Partidului „Batkivșcina”, Iulia Timoșenko, a declarat că dacă va cîștiga alegerile prezidențiale, va lichida Compania de gaz „Naftogaz”, relatează mass-media de la Kiev, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „În primul rînd, vom lichida „Naftogaz” ca un intermediar, care nu este necesar. De asemenea, dacă „Naftogaz” va crea alte structuri intermediare, iar acum conducerea intenționează să facă acest lucru, pentru vînzarea gazelor naturale ucrainenilor <…> toate acestea vor fi lichidate”, a declarat Timoșenko.

Interese economice

Totodată, politiciana a remarcat că nu se poate admite vînzarea a 49% de acţiuni ale sistemului de transport al gazelor a Ucrainei. Potrivit spuselor ei, aceasta este o încercare a președintelui Petro Poroșenko, prin intermediul unor persoane terţe, de a le achiziționa.

Timoşenko, supranumită anterior și prințesa gazului pentru interesele în acest domeniu, a declarat că grupul său parlamentar a înregistrat un proiect de lege în Radă, care interzice orice manipulare cu sistemului de transport al gazelor din Ucraina, pe care fostul prim-ministru îl estimează la 300 de miliarde de dolari.

Favorită în sondaje

Liderul partidului „Batkivșcina” Iulia Timoșenko, liderul partidului „Poziția Civică” Anatoli Grițenko și președintele Petro Poroșenko conduc în sondajele de opinie despre viitoarele alegeri prezidențiale din Ucraina, a relatat Interfax.

Un sondaj de opinie publicat joi, 20 septembrie 2018,  arată că dacă alegerile ar avea loc duminică, Timoșenko ar câștiga 18% din voturi, Grițenko ar primi ceva mai mult de 10%, iar Poroșenko – 9,9%.

Reamintim că alegerile prezidențiale din Ucraina vor avea loc cel mai probabil în ultima zi a lunii martie. Același sondaj de opinie a arătat că aproape jumătate din ucraineni cred că puterile președintelui trebuie să rămână la fel de mari ca în prezent, în vreme ce un sfert spun că ar trebui reduse.

Amânare strategică

Conform mass-media de la Kiev, alegerile prezidențiale din Ucraina vor avea loc pe 31 martie 2019. Surse din Administrația Prezidențială de la Kiev, citate de mass-media, au menționat faptul că amînarea alegerilor a fost analizată de staff-ul electoral al actualului președinte Petro Poroșenko, dar respinsă pentru a evita provocarea unor proteste masive din partea susținătorilor formațiunilor de opoziție. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *