Nabucco West, atractiv pentru Azerbaidjan

, , ,
 

Consorţiul pentru exploatarea zăcământului Shah-Deniz a declarat recent că, în opinia sa, Nabucco West este un proiect prioritar pentru livrarea de gaz în direcţia Europei Centrale şi de Sud-Est. În favoarea acestui traseu s-a pronunţat inclusiv ministrul industriei şi energeticii al Azerbaidjanului, Natig Aliev.
Acesta a declarat că Nabucco West are un mare potenţial şi o mare capacitate, fiind cel mai sigur mijloc de exportare a gazului azer. Aliev a subliniat, de asemenea, că proiectul a fost sprijinit mereu de Uniunea Europeană. Potrivit presei ruse, declaraţiile lui Aliev sugerează că Nabucco West a primit sprijinul guvernului azer.
După cum precizează directorul Centrului pentru studii petroliere al Azerbaidjanului, Ilham Şaban, ministrul energeticii reprezintă ţara pe scena internaţională şi se află la bazele proiectului TANAP (TransAnatolia). TANAP constituie, de fapt, peste jumătate din gazoductul Nabucco West şi tocmai din acest motiv UE a sprijinit decizia Turciei şi Azerbaidjanului. Decizia Baku şi Ankarei de a-şi construi propriul gazoduct până la graniţa Turciei cu Europa a uşurat mult obiectivul acţionarilor Nabucco West.
Proiectul Nabuco West este o variantă scurtă a proiectului iniţial Nabucco. Acesta presupune construcţia a 1.300 de km de gazoduct (Bulgaria-412 km, România – 469 km, Ungaria – 384 km, Austria – 47 km) pentru transportarea de gaz din Azerbaidjan, care va fi obţinut în cadrul celui de-al doilea stadiu de prelucrare a zăcământului de gaz Shah Deniz. În prezent, acţionari ai proiectului Nabucco sunt compania austriacă OMV, cea ungară FGSZ, bulgară Bulgargaz, română Transgaz, turcă Botas şi germană RWE. Unul dintre noii potenţiali investitori ai proiectului Nabucco West este compania germană Bayerngas.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *