Nabucco s-ar putea face intr-o varinta la scara mai mica. Vezi care sunt tarile participante

de | mart. 18, 2012 | Caucaz, Federatia Rusa, Razboi energetic, România, Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Daca pana acum, Nabucco era la nivel declarativ prioritatea zero pentru Bruxelles, acum lucrurile stau un pic mai diferit. Expertii iau in considerarea si o varianta mai mica a acestui proiect energetic. Consortiul Nabucco a prezentat o varianta restransa a proiectului gazoductului Nabucco, denumita Nabucco West, grupului britanic BP si celorlalti investitori in proiectul gazeifer mamut al Azerbaijanului, Shah Deniz II, informeaza Financial Times (FT).

Daca pana acum, Nabucco era la nivel declarativ prioritatea zero pentru Bruxelles, acum lucrurile stau un pic mai diferit. Expertii iau in considerarea si o varianta mai mica a acestui proiect energetic. Consortiul Nabucco a prezentat o varianta restransa a proiectului gazoductului Nabucco, denumita Nabucco West, grupului britanic BP si celorlalti investitori in proiectul gazeifer mamut al Azerbaijanului, Shah Deniz II, informeaza Financial Times (FT). Nabucco West, cu o lungime de aproximativ jumatate fata de cei 3.900 kilometri specificati in proiectul Nabucco, ar avea o capacitate de transport mult mai mica, au declarat pentru FT surse apropiate discutiilor. Gazoductul s-ar intinde de la granita Bulgariei cu Turcia pana in Austria, tranzitand si Romania. Proiectul Nabucco a fost gandit pentru a transporta 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din Georgia pana in Austria, tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria. Cele mai recente estimari plaseaza costul proiectului la 8 miliarde euro. Nabucco West a fost prezentat BP si celorlalti parteneri care dezvolta proiectul mamut Shah Deniz II din Azerbaijan, printre care se numara compania azera de stat Socar si grupul norvegian Statoil. Consortiul Nabucco este format din sase companii, respectiv Transgaz Medias, OMV Austria, actionarul majoritar al Petrom, MOL Ungaria, Bulgargaz, Botas Turcia si RWE Germania.

Alegere azera

Consortiul Shah Deniz II ar trebui sa aleaga pana la sfarsitul lunii iunie daca va furniza gaze pentru Nabucco sau daca va alimenta un alt gazoduct din sud-estul Europei. Castigatorul va fi comparat apoi cu un alt proiect, Trans-Adriatic Pipeline, decizia finala urmand sa fie luata pana la jumatatea anului viitor, potrivit FT. Al Cook, vicepresedinte responsabil de Shah Deniz II in cadrul BP, a declarat intr-un interviu pentru Financial Times ca proiectul revizuit Nabucco West reprezinta „un important pas inainte”. Un purtator de cuvant al Nabucco a declarat ca consortiul de la Viena crede ca proiectul initial este inca „atractiv”, insa admite ca membrii grupului de companii iau in calcul alte variante. Principalul obstacol in calea proiectului Nabucco este relatia cu furnizorii din Asia Centrala, consortiul nereusind sa obtina angajamente ferme pentru a acoperi capacitatea proiectata de 31 miliarde de metri cubi.

Livrari catre Turcia si furnizori teoretici

Consortiul Shah Deniz a oferit 10 miliarde de metri cubi pe an companiilor europene incepand din 2017, dupa angajarea altor 6 miliarde de metri cubi catre Turcia. Turkenistanul, Irakul de nord si Iranul au de asemenea un potential gazeifer ridicat si ar putea deveni furnizori ai Nabucco, insa fiecare dintre aceste variante prezinta obstacole politice greu de depasit. Segmentul din Turcia al Nabucco a intrat recent in concurenta cu Tanap (Trans-Anatolian Pipeline), un proiect de gazoduct dezvoltat de companiile de stat Socar si Botas Turcia care ar trebui sa tranziteze teriroriul turc ar putea deveni afluent al Nabucco West sau al unui proiect concurent. Cook a declart ca BP a fost invitata sa se alature consortiului Tanap si va lua in urmatoarele luni o decizie.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *