Nabucco, resuscitat momentan de BP

, , , , , ,
 

Gazoductul Nabucco West, varianta scurtata a conductei Nabucco, a fost selectata de catre grupul BP si partenerii sai la exploatarea Shah Deniz din zona Marii Caspice ca ruta de export pentru gazele azere catre Europa, decizia finala urmand sa fie luata anul viitor. “Proiectul Nabucco West, cu o ruta pornind de la granita turco-bulgara pana la Baumgarten, in Austria, a fost selectat ca singura optiune pentru exporturile de gaze de la exploatarea Shah Deniz 2 catre Europa Centrala”, se arata intr-un comunicat al BP. Dezvoltarea proiectului South East Europe Pipeline (SEEP), condus de BP, care a fost discutat de partenerii de la Shah Deniz in colaborare cu Bulgaria, Romania si Ungaria, va fi oprita, potrivit BP. in februarie, conducta Trans-Adriatica (TAP) fusese selectata pentru o ruta sudica, in detrimentul proiectului concurent Interconnector Turcia-Grecia – Italia (ITGI). Anul viitor, partenerii exploatarii Shah Deniz vor decide daca gazele caspice vor fi livrate in Europa Occidentala pe o ruta sudica, prin Italia, sau pe o ruta nordica, via Ungaria si Austria. Exploatarea Shah Deniz este dezvoltata de grupurile Socar, Lukoil, Naftiran Intertrade, Turkiye Petrolleri, precum si de BP, Statoil si Total. Zacamantul de gaze Shah Deniz, unul dintre cele mai mari din lume, a fost descoperit in 1999 si se afla in zona de apa adanca a Marii Caspice, la 70 kilometri de capitala Azerbaijanului, Baku. Prima faza a dezvolarii zacamantului, denumita Shah Deniz 1, a inceput in 2006. Productia estimata pentru aceasta este de 9 miliarde metri cubi de gaze.

Rezerve uriase

Exploatarea Shah Deniz ar putea avea rezerve de 1.200 miliarde de metri cubi de gaze. Nabucco West este o versiune mai scurta a proiectului Nabucco, care ar fi urmat sa traverseze Turcia, si presupune contruirea unei conducte de trei ori mai scurta decat gazoductul Nabucco. Nabucco West vizeaza transportul gazelor naturale din regiunea caspica, incepand de la granita dintre Bulgaria si Turcia pana la Baumgarten (Austria). Conducta are o lungime de 1.300 kilometri, fata de 3.900 kilometri in proiectul initial. Zacamintele de gaze de la Shah Deniz II se afla in Marea Caspica. Turcia si Azerbaidjan au semnat miercuri un acord pentru construirea unei conducte trans-anatoliene, cunoscuta ca Tanap, de-a lungul teritoriului turc, proiect de 7 miliarde de dolari.

Nabucco este companie mixta a RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania) si Botas (Turcia), fiecare avand o participatie de 16,6%. Proiectul Nabucco a fost initial gandit sa transporte 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din Georgia pana in Austria, tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, pe o distanta de 3.900 kilometri.

Exploatare in etape

Faza a doua a exploatarii acestui zacamant este denumita Shah Deniz II. Lucrarile sunt derulate de un consortiu format din companiile BP (Marea Britanie, 25,5% din titluri), Statoil (Norvegia, 25,5%), Socar (Azerbaidjan, 10%), Total (Franta, 10%), LukAgip (societate mixta formata de Eni-Italia si Lukoil-Rusia, 10%), Oil Industries Engineering & Construction (Iran, 10%) si Turkish Petroleum Overseas Company (9%). Consortiul care opereaza zacamantul va selecta in 2013 rutele pentru transportul gazelor. Exporturile de gaze din zacamintele de gaze Shah Deniz II sunt estimate sa inceapa in 2017, la o productie prognozata la 16 miliarde metri cubi de gaz anual, mai mare decat necesarul de consum al Romaniei, de aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaz pe an.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *