Nabucco, obiectiv politic al Austriei

, , , , , ,
 

Presedintele turkmen, Gurbangulî Berdâmuhamedov, curtat asiduu de statele UE

Presedintele turkmen, Gurbangulî Berdâmuhamedov, curtat asiduu de statele UE

Uniunea Europeană şi Republica Turkmenistan au început elaborarea bazei legislative pentru livrările de gaz turkmen spre Europa, a anunţat recent preşedintele turkmen Gurbangulî Berdâmuhamedov, în timpul negocierilor cu preşedintele federal al Austriei, Heinz Fischer. La Aşhabad, Fischer a venit după scurta sa vizită la Baku, unde a discutat de asemeni pe marginea cooperării energetice. Conform mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS, această primă vizită a preşedintelui austriac în Azerbaidjan şi Turkmenistan a fost una reuşită. Chiar dacă liderul azer Ilham Aliev nu a dat un răspuns concret în privinţa participării la proiectul de gazoduct Nabucco, declarând că ţara urmează să aleagă cea mai bună variantă dintre cele trei propuneri existente /Nabucco, gazoductul transadriatic TAP şi proiectul Turcia-Grecia-Italia (TGI)/, liderul turkmen a declarat că Turkmenistanul este deschis să înceapă, cu ajutorul UE, elaborarea bazei legislative pentru livrările de combustibili în direcţia europeană.

Reevaluare strategica

“Deja a fost înfiinţat un grup special de lucru, format din experţi ai structurilor energetice ale părţilor interesate”, a spus Berdâmuhamedov. Potrivit liderului de la Aşhabad, “Turkmenistanul doreşte un dialog constructiv cu Europa în domeniul energetic”.
În acest context, nu este întâmplătoare reevaluarea rezervelor de gaz turkmen, care s-ar ridica în total la peste 26 de trilioane de metri cubi de gaz. În ajunul vizitei preşedintelui austriac, compania britanică de audit Gaffney, Cline&Associates /GCA/ a declarat că zăcământul South Yolotan din Turkmenistan se află pe locul doi în lume în ceea ce priveşte rezervele de gaz, după cel iranian Pars. Potrivit datelor concretizate ale GCA, rezervele din South Yolotan s-ar ridica la minim 13 trilioane de metri cubi şi la maxim 21 de trilioane.
Heinz Fischer a luat notă de aceste informaţii şi a subliniat că Turkmenistanul este “o importantă ţară-furnizor, iar Europa – un consumator sigur”. Potrivit lui Fisher, este necesar să se stabilească o legătură în condiţii reciproc avantajoase între oferta din partea Turkmenistanului şi cererea din partea UE. De asemenea, liderul austriac a subliniat că, în condiţiile în care ţările din UE renunţă la utilizarea energiei nucleare, cererea la gaz natural va creşte.

Razboi pe gaz

În opinia experţilor regionali, reevaluarea rezervelor de gaz turkmene s-ar putea răsfrânge tocmai asupra proiectului South Stream: Nabucco va fi dat în mod sigur în exploatare, iar gazoductul transadriatic şi TGI vor fi pe planul doi. De fapt, vizita preşedintelui austriac are legătură tocmai cu acest aspect. “Până de curând, membrii consorţiului Nabucco, printre care se numără şi compania austriacă OMV, abordau acest proiect doar din punct de vedere comercial, considerând de prisos sprijinul politic acordat de guvernele lor. Aceasta a fost o abordare greşită”, declară analistul Rovşan Ibraghimov, citat de mass-media.
În afară de aceasta, în UE şi în consorţiul Nabucco a început să se conştientizeze că pentru realizarea acestui proiect este nevoie de garanţii şi sprijin din partea statului. De aceea, preşedintele Austriei a venit în persoană să promoveze interesele OMV. Mass-media regionala remarcă faptul că, discutând detaliile privind livrările de gaz turkmen în Occident, preşedintele Berdâmuhamedov nu şi-a schimbat decizia şi a reiterat că vinde gaz turkmen la preţurile practicate la nivel mondial. Fischer a recunoscut că această decizie este una justă.

Mandat european

Experţii nu exclud că UE i-ar putea delega preşedintelui austriac împuternicirea de a iniţia negocieri între Azerbaidjan şi Turkmenistan pe marginea construirii gazoductului prin Marea Caspică. Împotriva unui asemenea traseu se pronunţă Rusia, care invocă caracterul neregelementat al statutului Mării Caspice.
Liderii de la Bruxelles afirmă că în timpul negocierilor cu Turkmenistanul şi Azerbaidjanul nu va fi abordată problema delimitării spaţiilor maritime: în condiţiile în care gazoductul va trece exclusiv pe teritoriul azer şi turkmen, alte state de la Marea Caspică nu vor avea dreptul să blocheze acest proiect.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *