Muniția rusă din Transnistria, problemă permanentă pentru securitatea regională

, , , , ,
 
Transnistria, piatra de moara geopolitica de la gatul Republicii Moldova

Transnistria, piatra de moara geopolitica de la gatul Republicii Moldova

Problema eliminării muniției ruse depozitate în satul Cobasna din regiunea transnistreană ar trebui să intre sub monitorizare internațională, a declarat vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Vlad Kulminski, pe 2 septembrie, la postul de televiziune Publika TV.

Acesta a menționat că problema a fost rediscutată în timpul vizitei la Chișinău a adjunctului șefului administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak, care a confirmat disponibilitatea Moscovei de a participa la acest proces, însă nu au existat consultări detaliate pe această temă, întrucât durata scurtă a vizitei oficialului rus nu a permis.

Muniție expirată

În principiu, nu s-a spus nimic nou: s-au anunțat pregătirile pentru lucrul pe această temă. Aproximativ 20.000 de tone de muniție sunt depozitate în Cobasna, din care 10.000 de tone sunt expirate. Sunt periculoase pentru toată lumea. Nu este vorba de geopolitică, ci de securitate fizică”, a subliniat vicepremierul.

Depozitele militare din satul Cobasna au fost create în 1949. Au constituit un arsenal strategic pentru diferite tipuri de muniții ale Armatei a 14-a sovietice. Majoritatea munițiilor au fost aduse acolo din Europa de Est, după prăbușirea Pactului de la Varșovia.

În cadrul emisiunii, negociatorul moldovean a precizat că poziția Chișinăului cu privire la necesitatea retragerii complete a trupelor rusești de pe malul stâng al Nistrului rămâne neschimbată.

Abordare politică

Poziția Republicii Moldova în acest sens nu s-a schimbat niciodată și a fost consecventă. Republica Moldova are statutul de stat neutru, iar această neutralitate trebuie să fie pe deplin asigurată. Acest subiect este legat atât de relațiile bilaterale, cât și de cele multilaterale, trebuie să lucrăm în mai multe direcții. Procesul poate fi asigurat doar printr-o abordare politică și pașnică”, a declarat Kulminski.

Prezența rusă în Transnistria a reprezent unul dintre punctele de pe agenda întâlnirii dintre Kulminski și reprezentantul Tiraspolului Vitali Ignatiev, care a avut loc pe 3 septembrie la sediul OSCE din Bender. Reprezentantul moldovean și-a exprimat regretul că formatul reuniunii permanente „5 + 2” (OSCE, Rusia, Ucraina – ca mediatori și garantanți, Statele Unite și Uniunea Europeană – în calitate de observatori) și-a pierdut eficacitatea în ultimii 10 -12 ani, dar a recunoscut că nu s-a găsit încă nicio alternativă la acest format. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *