Mossad-ul, decapitat de justitia israeliana

de | dec. 10, 2009 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Surse din cadrul comunitatii de informatii israeliene, au declarat ca Ministerul Justitiei de la Ierusalim pregateste instituirea unei comisii oficiale de ancheta, care ii vizeaza pe actuali si fosti sefi ai serviciilor de informatii israeliene, relateaza mass-media locala, preluata de agentia KARADENIZ-PRESS

Seful Mossad a intrat in colimatorul justitiei israeliene

Seful Mossad a intrat in colimatorul justitiei israeliene

Surse din cadrul comunitatii de informatii israeliene, au declarat ca Ministerul Justitiei de la Ierusalim pregateste instituirea unei comisii oficiale de ancheta, care ii vizeaza pe actuali si fosti sefi ai serviciilor de informatii israeliene, relateaza mass-media locala, preluata de agentia KARADENIZ-PRESS. Reamintim ca si in luna august 2009, sursele oficiale citate de mass-media israeliana, il nominalizau printre cei vizati si pe Meir Dagan (foto), actualul sef al Mossad, principalul serviciu de informatii al statului Israel. Printre acuzatiile ce vor fi aduse se numara abuzul de putere si delapidarea de fonduri, oficialii israelieni respingand in bloc acuzatiile aduse. Sursele citate nu spun daca la originea acuzatiilor la adresa lui Meir Dagan se afla fostul sau adjunct, fortat sa demisioneze in urma unor conflicte personale cu acesta.

Conflict intre spioni

Atacul frontal al justitiei israeliene vine la cateva luni dupa ce directorul adjunct al Mossad a demisionat in urma prelungirii cu un an a mandatului lui Meir Dagan la conducerea serviciilor israeliene de informatii, precum si dupa mai multe recente esecuri ale Mossad, date publicitatii de mass-media israeliana si internationala. Reamintim ca numarul doi din Mossad, poreclit „Taf”, dupa prima litera ebraica a numelui sau de familie, si a carui identitate, conform legislatiei israeliene, nu este cunoscuta, este un fost membru al unitatii de elita a Statului Major, fiind responsabil cu „zeci de operatiuni” desfasurate de Mossad, in principal in statele musulmane din Orientul Mijlociu, inclusiv Republica Islamica Iran. El spera sa ii urmeze lui Meir Dagan, care conduce serviciul de informatii din 2002. Dar in 22 iunie 2009 Guvernul a anuntat oficial ca seful Mossad, insarcinat in special cu „razboiul din umbra” impotriva dosarului nuclear iranian, va ramane in functie timp de inca un an. Demisia lui Taf demonstreaza tensiunile din Mossad, provocate partial de personalitatea lui Dagan, au declarat surse Mossad pentru mass-media locala. Taf a fost numit in functie la inceputul mandatului lui Meir Dagan. Dupa trei ani, el a parasit serviciul de informatii pentru a-si continua studiile, dar a fost chemat inapoi de urgenta, dupa ce a fost destituit succesorul sau, acuzat ca a furnizat informatii secrete presei. Sursele citate au mai declarat ca unul din principalele puncte ale dezacordului este reprezentat de modul de conducere a razboiului impotriva programului nuclear iranian. Conform legislatiei israeliene, Mossad si Shin Beth, serviciul de securitate interna, insarcinat in special cu contraspionajul, depind direct de autoritatea premierului. Intre cele doua servicii exista o veche rivalitatea profesionala, oglindita periodic de mass-media israeliana, alimentata copios de dezvaluirile ofiterilor celor doua servicii.

Esec american

Omul de stiinta american care a fost recent acuzat de tentativa de spionaj in favoarea Israelului risca inchisoare pe viata, daca va fi gasit vinovat, relateaza agentiile internationale de presa. Potrivit Departamentului Justitiei, cercetatorul in varsta de 52 de ani, care a lucrat pentru NASA, Pentagon si Casa Alba, a fost contactat de un agent al FBI care s-a dat drept agent de informatii israelian si a acceptat sa-i furnizeze informatii clasificate „secret de aparare”, in schimbul banilor. Titular al unui doctorat in astronomie la MIT, prestigioasa universitate tehnologica din Massachussetts, suspectul a lucrat la Casa Alba intre 1989 si 1990, apoi la Departamentul Energiei intre 1990 si 1999, unde dispunea de o autorizatie speciala ce ii asigura accesul la documente strict secrete, in special referitoare la armele nucleare.
Cercetatorul a creat apoi o asociatie non-profit prin intermediul careia a participat intre 2000 si 2006 la mai multe acorduri de dezvoltare de tehnologii avansate pentru Guvernul american. „Intre 1989 si 2006, el a avut acces la informatii clasificate top secret si, in mod regulat, la documente clasificate in legatura cu apararea americana”, rezuma documentele oficiale ale Departamentul Justitiei. Potrivit autoritatilor americane, „plangerea nu implica nici statul israelian, nici vreun agent lucrand in numele sau”.
Atunci cand a fost contactat de ceea ce credea ca este un agent al Mossad (serviciile secrete israeliene), barbatul a acceptat sa ii furnizeze „in mod regulat informatii”. La a doua intrevedere, el i-a explicat agentului FBI ca, „deoarece nu mai dispune de acces la documente secrete (…), nu poate decat sa isi aminteasca de cele pe care le-a consultat”, potrivit Departamentului Justitiei. Doua schimburi au avut loc prin intermediul serviciilor postale. in urma carora a primit 2.000, apoi 9.000 de dolari si a completat doua chestionare privind satelitii americani. „Unul dintre raspunsurile furnizate provenea din documente clasificate drept secret de aparare”, a afirmat Departamentul Justitiei, adaugand ca cercetatorul ar fi propus chiar sa furnizeze informatii despre „arme nucleare, sateliti militari si alte sisteme de armament”.
La a doua intalnire, raspunsurile sale au cuprins „informatii clasificate drept secret de aparare si top secret privind sateliti americani, sisteme avansate de alerta, mijloace de aparare sau de represalii la atentate la scara larga si elemente strategice cruciale”, au subliniat autoritatile. „Faptele de care este acuzat sunt grave si ar trebui sa serveasca drept avertisment pentru toti cei care iau in calcul sa compromita secretele tarii noastre din dorinta de castig”, a declarat intr-un comunicat David Kris, responsabil cu securitatea nationala in departament.
Reamintim ca relatia speciala dintre Statele Unite si Israel a mai fost afectata de o importanta afacere de spionaj, SUA condamnându-l in 1987 pe un analist al marinei militare, Jonathan Pollard, la inchisoare pe viata pentru ca a furnizat Israelului, din mai 1984 pana la arestarea sa, in noiembrie 1985, mii de documente clasificate secret de aparare, privind activitatile de spionaj ale Statelor Unite in tarile arabe.

Acuzatii de complot

Mossadul ar fi intentionat sa-l asasineze pe primul ministru al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a relatat canalul arab de televiziune Al Jazeera, citand surse din presa turca. Un e-mail descoperit in computerul unui membru al organizatiei subversive Ergenekon ar indica un plan de asasinare pus la cale de serviciile secrete israeliene. Ergenekon este suspectata ca ar pregati o lovitura de stat impotriva guvernului islamist condus de premierul Recep Tayyp Erdogan. Un jurnalist israelian neidentificat ar fi trimis e-mailul in cauza mai multor membri ai retelei pentru a-i informa cu privire la intentia Mossadului de a comite un atentat. E-mailul promite sprijin din partea sefului Mossadului, Meir Dagan, pentru un anumit „Mr. Dugo”, care, potrivit presei turce, ar fi Dogu Perincek, liderul Partidului turc al Muncii, suspectat ca s-ar afla in fruntea organizatiei Ergenekon.
Reamintim ca in februarie 2009, in Turcia a circulat o informatie potrivit careia Israelul era interesat sa provoace o schimbare de regim la Ankara. Premierul Erdogan condamna constant razboiul purtat de Israel in Fasia Gaza. In urma cu cateva saptamani, cinci persoane suspectate ca planuiau un atac impotriva premierului au fost arestate. Totodata, scandalul „Ergenekon” a divizat societatea turca, grav afectata de conflictul politic si economic latent dintre fortele laice, sustinute de armata si o parte din serviciile secrete, si fortele islamist moderate, conduse de partidul de guvernamant AKP.

Mossad vs. FSB

O unitate speciala a FSB a colaborat cu aparatul de securitate al organizatiei militante sud-libaneze Hezbollah la actiunea de deconspirare a retelelor de spionaj israeliene din Liban, relata anterior publicatia on-line israeliana Debka File. Potrivit sursei citate, FSB si Hezbollah au acumulat o mare cantitate de date privind operatiunile secrete israeliene din Liban, si o vor folosi in vederea divulgarii de „descoperiri senzationale”, dupa cum le dicteaza interesele. Debka File subliniaza ca aceste informatii indica faptul ca FSB se implica pentru prima oara in actiuni antiisraeliene in slujba unei organizatii teroriste arabe si califica o asemenea evolutie ca fiind deosebit de ingrijoratoare. Aceasta participare a FSB la actiuni antiisraeliene ar fi o expresie a sprijinului strategic crescand al Rusiei fata de Siria, principalul sau aliat in Orientul Mijlociu.
Initial, serviciile secrete occidentale emisesera ipoteza ca Franta a furnizat armatei libaneze echipament electronic de supraveghere ultraperformant care a dus la deconspirarea retelelor de agenti israelieni. In prezent, se stie ca armata libaneza nu a fost direct implicata in actiunea de descoperire a agentilor israelieni, ci doar in arestarea lor dupa ce au fost semnalati de organizatia radicala siita Hezbollah. Agentii FSB inarmati cu echipament de detectare de comunicatii secrete au fost desfasurati pe intregul teritoriu libanez, pana si in cele mai indepartate colturi si i-au identificat unul dupa unul pe agentii israelieni aflati in legatura cu bazele lor din Israel.
Potrivit Debka File, retelele de spionaj israeliene din Liban au fost considerabil extinse cand serviciile secrete israeliene au decis sa profite de campania masiva de inrolare in Hezbollah de noi recruti ca urmare a pierderilor grele suferite de organizatia siita in razboiul cu Israelul din 2006. Israelul a reusit sa infiltreze in Hezbollah numerosi agenti, inclusiv printre libanezii racolati pentru a fi antrenati in taberele Gardienilor Revolutiei iraniene si la instalatiile militare siriene.

Spion modest

Unul din principalii spioni ai Mossad-ului in Liban poza intr-un om modest, desi anchetatorii sustin ca ar fi primit 300 000 de dolari pentru serviciile aduse, relateaza mass-media locala. Siitul Ali al-Jarrah, acuzat de spionaj in favoarea Israelului, s-a nascut in 1958 in satul Maraj din Valea Libanului, relateaza cotidianul „The New York Times”, mentionand ca, in 1982, cu ocazia primului razboi din Liban, armata israeliana l-a luat prizonier pe Ali al-Jarrah si l-a tinut in stare de detentie pana in 1983, cand a fost recrutat de agentii Mossad-ului, informeaza Agerpres.
Pentru Mossad, al-Jarrah era un informator deosebit de valoros intrucat putea oferi informatii cu privire la gherilele palestiniene si mai tarziu despre organizatia Hezbollah. Faptul ca varul sau, Zyyd al-Jarrah a fost unul dintre cei 19 pirati aerieni care au comis atentatele de la 11 septembrie de pe teritoriul SUA i-a sporit popularitatea de care se bucura in randurile extremistilor libanezi, scrie cotidianul american. Ajutat de fratele sau Yussuf, Ali al-Jarrah a intreprins numeroase calatorii in Siria si in sudul Libanului fotografiind soselele, convoaiele militare si instalatiile militare din regiune si transmitand datele culese cu ajutorul unui telefon prin satelit. Anchetatorii libanezi sustin ca al-Jarrah ar fi primit 300 000 de dolari in cei 25 de ani cat a lucrat pentru Mossad. Plata pentru serviciile sale, precum si echipamentul de spionaj ii erau transmise prin „cutii postale oarbe”- ascunzatori situate in locatii ce puteau fi vizitate in mod firesc, fara a trezi banuieli.
Cautand sa ascunda faptul ca situatia sa financiara se ameliorase vizibil, al-Jarrah si-a pastrat slujba de administrator al unei scoli din satul sau si a continuat mult timp sa traiasca modest, obisnuind sa imprumute bani pentru tigari. In ultimii ani si-a construit o vila cu trei etaje, ceea ce a trezit banuieli, insa a pus imbogatirea sa subita pe seama faptului ca o fiica stabilita in Brazilia ii trimitea bani.
Anchetatorii libanezi sustin ca Ali al-Jarrah ar fi facut vizite secrete in Israel, unde ar fi intrat cu un pasaport israelian primit in Belgia. Pentru a avea un pretext plauzibil sa viziteze Siria, Ali al-Jarrah s-a casatorit cu o femeie din orasul Masnaa, situat in apropierea frontierei siriano-libaneze. Totodata, cu ocazia celui de-al doilea razboi din Liban din 2006, Mossad-ul l-ar fi avertizat pe Ali al-Jarrah sa nu-si paraseasca vila si a cerut aviatiei israeliene sa nu bombardeze satul sau. Arestarea lui Ali al-Jarrah a survenit in iulie 2008, cand se intorcea dintr-o misiune incredintata de Mossad in Siria, mai scrie cotidianul New York Times.

Share our work

1 Comentariu

  1. samir

    SUNT ABSOLUT FASCINAT DE ACEST SERVICIU SECRET CUM POATE SA LUCREZE IN ABSOLUT ORICE TARA DIN LUME SI INTELIGENTA DE CARE SUNT INZESTRATI EVREII

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *