Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat marti ca Rusia nu este interesata de participarea la constructia gazoductului Nabucco. “Nabucco nu prezinta pentru noi niciun interes si cei care care sunt implicati direct in respectivul proiect ar trebui sa-si calculeze posibilitatile”, a adaugat Lavrov, citat de RIA Novosti. Declaratia oficialului rus vine pe fondul unor opinii formulate de politiceni din Occident care au invocat recent posibilitatea aderarii Rusiei la acest proiect si a combinarii unei parti a traseului conductei Nabucco cu South Stream, un proiect de gazoduct initiat de Gazprom si Eni care vizeaza transportarea de gaze din Rusia spre Europa prin Marea Neagra, ocolind Ucraina. Nabucco, un proiect al Uniunii Europene, conceput pentru a diminua dependenta de gazele rusesti, ar urma sa transporte gaze din regiunea Marii Caspice spre Europa prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Ungaria, Romania si Austria.
Deturnarea gazului turkmen
Serghei Lavrov, a inceput luni, 15 martie, o vizita de doua zile in Turkmenistan. Potrivit agendei de lucru oficiale, discutiile se vor focaliza asupra “perspectivelor de extindere a relatiilor economice” dintre cele doua tari. Expertii, insa, considera ca scopul principal al vizitei ministrului rus este cel de a convinge partea turkmena de faptul ca proiectul de gazoduct Nabucco, propus de Uniunea Europeana (UE) ca alternativa la livrarile rusesti, are perspective mai putin bune decat propunerile Moscovei, informeaza Nezavisimaia Gazeta.
Estimarile expertilor nu par atat de iluzorii, in conditiile in care semnarea unui acord strategic intre UE si Turkmenistanul ar urma sa aiba loc deja in aprilie, subliniaza cotidianul. in ceea ce priveste influenta Rusiei asupra Ashabadului, aceasta s-a diminuat dupa explozia de gazoduct din 2008. Rusia nu mai este lider in ceea ce priveste achizitionarea de gaz turkmen si, prin urmare, nu-si poate dicta conditiile. De altfel, Moscova a avut si inainte probleme in dialogul cu Ashabadul, deoarece, in regiune, Turkmenistanul se remarcase intotdeauna printr-o politica independenta. Astazi, Rusia incearca sa-si recapete pozitiile pierdute.
Piedici de la Moscova
Cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta a opinat marti ca atentia Moscovei pentru Ashabad se afla in legatura directa cu soarta proiectului Nabucco: atunci cand acest proiect inregistreaza progrese, spre capitala turkmena se indreapta rapid importante delegatii rusesti. si de data aceasta, expertii considera ca vizita lui Lavrov ar avea legatura cu progresele inregistrate in realizarea acestui proiect de gazoduct, alternativ celui rusesc.
Bani de la UE
Comisia Europeana a alocat, saptamana trecuta, suma de 2,3 miliarde de euro pentru realizarea mai multor proiecte de gazoduct si electro-energetice de interes european, dintre care 200 de milioane de euro sunt destinati Nabucco. Turkmenistanul, care ocupa al 4-lea loc din lume in ceea ce priveste rezervele de gaz, ar urma sa devina, potrivit planurilor europene, furnizorul principal de gaz pentru acest gazoduct. Un acord intre UE si Turkmenistan ar urma sa fie semnat in aprilie, insa Occidentul nu a reusit sa obtina acceptul ferm in acest sens al liderului turkmen, Gurbangul Berdamuhamedov. Deocamdata, cea mai clara propunere a Ashabadului privind Nabucco se rezuma la urmatoarele: vreti sa cumparati gaz de la noi, luati-l chiar de la granitele turkmene. Analistul Adjar Kurtov, cercetator principal in cadrul Institutului de cercetari strategice din Rusia, este de opinie ca “unul dintre scopurile vizitei lui Lavrov la Ashabad este de a prezenta propuneri mai convingatoare decat UE”, de a “trage spuza pe turta rusa”. intre timp, proiectul Nabucco ramane un obiectiv cu o multime de necunoscute, subliniaza politologul azer Ilgar Velizade, mai ales ca “Turkmenistanul s-a legat deja prin obligatii contractuale privind furnizarea de gaz in cantitati importante catre alte tari – Rusia, China si Iran, tari spre care in viitorii ani va merge cea mai mare parte a cantitatilor de gaz extrase in republica”. “Turkmenistanul va trebui sa majoreze substantial cantitatile de gaz extrase, insa acest lucru va putea fi facut doar cu ajutorul unor importante investitii suplimentare, care deocamdata nu exista”, a declarat Velizade pentru cotidianul rus.
0 Comentarii