Moscova mimeaza retragerea din Transnistria

de | iun. 26, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Chiar daca saptamana trecuta Moscova parea ca doreste sa faca pasi in reglementarea conflictului transnistrean, multi analisti opinand ca Moscova este gata sa-si respecte si angajamentele luate la Istanbul in 1999 de a-si retrage trupele, Rusia se pare ca are alt plan si nu doreste sa evacueze aceasta republica separatista. Munitia Armatei a 14-a ruse […]

transnistria 7542Chiar daca saptamana trecuta Moscova parea ca doreste sa faca pasi in reglementarea conflictului transnistrean, multi analisti opinand ca Moscova este gata sa-si respecte si angajamentele luate la Istanbul in 1999 de a-si retrage trupele, Rusia se pare ca are alt plan si nu doreste sa evacueze aceasta republica separatista. Munitia Armatei a 14-a ruse aflata in Transnistria va fi retrasa atunci când vor fi indeplinite conditiile necesare, a declarat reprezentantul special al Federatiei Ruse in procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Serghei Gubarev, intervievat de agentia Interfax. „Daca este vorba despre munitiile Armatei a 14-a, atunci acolo este asigurata in prezent pastrarea corespunzatoare a acestora. Atunci când vor fi create conditiile necesare, munitiile vor fi transportate si utilizate pe teritoriul Rusiei”, a spus el. El a adaugat ca, pentru moment, pozitiile autoritatilor de la Chisinau si ale regimului separatist de la Tiraspol sunt la fel de indepartate ca in momentul inceperii tentativelor de reglementare a conflictului.

Promisiuni desarte

In urma cu circa doua luni de zile, seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a sugerat ca Rusia nu isi va retrage armamentul din Transnistria, decât dupa solutionarea conflictului, argumentând ca nu poate folosi forta pentru a convinge autoritatile de la Tiraspol, care se opun transferului de munitii ruse. Lavrov a declarat atunci ca Rusia este dispusa si interesata de transferul de armament din Transnistria, precum si de o schimbare a formatului fortelor de mentinere a pacii – pe care le-ar vedea plasate mai degraba sub mandat OSCE – dar numai dupa ce se va ajunge la o solutie in conflictul transnistrean. Potrivit sefului diplomatiei ruse, aceasta solutie este acordarea unui statut special Transnistriei, in cadrul unei Moldove unificate, careia ar urma sa-i fie respectata integritatea teritoriala, dar, a tinut sa sublinieze Lavrov, ar trebui, de asemenea, ca Moldova sa-si mentina neutralitatea inscrisa in Constitutie. Lavrov a accentuat, in aceste conditii, ca importanta este reluarea oficiala a negocierilor in format 5 plus 2, in cadrul carora a pledat din nou pentru dialog direct intre Chisinau si Tiraspol, aratând clar ca Moscova doreste ca Transnistria sa aiba statut de parte egala in discutii (ceea ce Chisinaul respinge). Negocierile au fost intrerupte de Tiraspol din 2006. „Suntem interesati in indepartarea si dezafectarea rapida a tuturor acestor materiale (armament – n.red.) si de aducerea lor pe teritoriul nostru, cu conditia ca toate standardele de siguranta sa fie indeplinite. Partea transnistreana sustine ca transferul de materiale sa fie facut doar in cadrul procesului de reglementare. Nu putem folosi forta pentru a obliga partea transnistreana sa nu se mai opuna transferului de armament”, a subliniat Lavrov. „Ar avea consecinte negative”, a adaugat el.

Fluturarea planului Kozak

El a amintit ca in timpul negocierilor din 2003 (planul Kozak), din Transnistria au fost scoase peste 50 de trenuri cu munitie, insemnând aproape jumatate din arsenal. „Aceste depozite de armament necesita o atentie constanta, pentru ca pot fi furate, exista un numar urias de materiale foarte periculoase”, a subliniat Lavrov. Seful diplomatiei ruse a facut toate aceste declaratii intr-o conferinta de presa sustinuta dupa o intrevedere pe care a avut-o pe 31 mai la Moscova cu omologul sau moldovean, Iurie Leanca.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *