Moscova loveste din nou in Ghimpu: Decorarea patriotilor romani de la Nistru este periculoasa

, , ,
 

Presedintele interimar Mihai Ghimpu, contestat de diplomatia rusa

Presedintele interimar Mihai Ghimpu, contestat de diplomatia rusa

In mediul politic al Republicii Moldova se intensifica semnalele alarmante despre accentuarea unor tendinte periculoase, care submineaza eforturile de restabilire a increderii si stabilitatii pe Nistru, sustine ministerul rus de Externe, intr-un comentariu postat pe site-ul oficial al institutiei, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Luare de pozitie are legatura cu decretului presedintelui Mihai Ghimpu privind decorarea grupului de patrioti, condusi de Ilie Ilascu, cu cea mai inalta distinctie a tarii – Ordinul Republicii.
Potrivit diplomatiei ruse, “decretul urmareste justificarea actiunilor nationalistilor in zilele razboiului fratricid din 1992 de pe Nistru. Este cunoscut faptul ca justitia moldoveaneasca a suspendat in decembrie 2000 ancheta in dosarul grupului Bujor condus de Ilie Ilascu, dar actiunile lor sunt cunoscute, sunt martori vii”. „Moscova asteapta ca plangerea facuta in iulie 2003 la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de catre cetateana rusa Liudmila Gusar, al carei sot Aleksandr Gusar, a fost ucis bestial de grupul respectiv de represali, va fi luata in discutie si ca dreptatea va triumfa”, se mai spune in comentariu.
Ministerul rus de Externe afirma ca “Rusia, care este mediator in procesul de negocieri a conflictului transnistrean, constata cu ingrijorare intensificarea unor semnale alarmante despre accentuarea unor tendinte periculoase in mediul politic al Moldovei, care submineaza eforturile de restabilire a increderii si stabilitatii pe Nistru”.

Rusii contra

„Grupul lui Ilascu este o grupare terorista, careia i s-a acordat cea mai inalta distinctie – Ordinul Republicii – in timp ce acestor persoane trebuie sa li se acorde distinctia pentru omor in masa”, sustin reprezentantii Centrului pentru Protectia Democratiei si Drepturilor Omului din Moldova, organizatie reprezentativa a minoritatii ruse din Republica Moldova. Mai mult decat atat, cei cinci trebuie sa fie declarati “persoane non grata” in Republica Moldova. „Decretul lui Mihai Ghimpu va duce la inrautatirea relatiilor dintre Republica Moldova si Transnistria. Mihai Ghimpu trebuia sa citeasca ce scrie presa despre activitatile acestei grupari, inainte de a imparti aceasta distinctie. Mass media din Republica Moldova si cea din strainatate a scris in nenumarate randuri ca aceasta grupare a comis mai multe actiuni teroriste in Transnistria. Nu am vazut ca undeva sa fie scris ca trebuie sa ii fie acordate aceasta distinctie membrilor acestei grupari, jurnalistii nici nu au motive sa scrie”, a mentionat unul dintre reprezentantii Centrului, Igor Tuleantsev.
Ilie Ilascu, Petru Godiac, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Popa au fost decorati, de catre presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu „Ordinului Republicii”. Totodata, Mihai Ghimpu l-a decorat cu Ordinul Republicii si pe Stefan Uratu, fostul sau consilier prezidential pe probleme politice, care a renuntat la functia de consilier al lui Mihai Ghimpu in favoarea functiei de deputat.

Mostenire dureroasa

In decret este mentionat ca distinctiile au fost conferite in semn de profunda gratitudine pentru contributia remarcabila la Miscarea de Eliberare Nationala, pentru „eroismul si spiritul de sacrificiu manifestate in lupta pentru independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova si pentru curajul si darzenia de care au dat dovada in apararea demnitatii umane si nationale in timpul detentiei ilegale in temnitele regimului neconstitutional instalat in raioanele de est ale tarii”.
Ilie Ilascu, Petru Godiac, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov-Popa s-au aflat, in perioada 1990-1992, printre membrii rezistentei romanesti a organizatiei din Tiraspol a Frontului Popular din Moldova, condus de Ilie Ilascu. Acestia se opuneau separarii Transnistriei de Republica Moldova, considerandu-se romani. Cei patru militanti unionisti pro-romani au fost acuzati de terorism si instigare la rasturnarea puterii autoproclamate de la Tiraspol de catre regimul separatist pro-rus din Trasnistria.
Cu putin inainte de finalul conflictului, la 2 iunie 1992, cei patru au fost arestati si judecati pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilascu a fost condamnat la moarte, Alexandru Lesco la 12 ani de inchisoare, iar Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa au primit cate 15 ani de inchisoare. In urma presiunilor internationale, Ilie Ilascu a fost gratiat si eliberat, dupa noua ani de detentie. Trei ani mai tarziu, in 2004, a fost pus in libertate si Alexandru Lesco, la expirarea termenului de detentie. In acelasi an, dupa ce fusese sesizata de Ilie Ilascu, CEDO a condamnat Republica Moldova si Rusia in cazul Ilascu si a cerut punerea in libertate a ultimilor doi membri ai grupului, aflati in detentie in Transnistria. Tudor Petrov-Popa si Andrei Ivantoc au fost eliberati in iunie 2007.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *