Moscova lasa scutul "sa respire"

de | iun. 6, 2011 | Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Dupa ce luni de zile a criticat in van un element defensiv militar, amenintand voalat cu masuri de retorsiune dure vecine cu interventia armata, Rusia si-a temperat pozitia fata de proiectele de aparare antiracheta ale occidentalilor in Europa de Est, dar cere unele garantii in scris, a afirmat viceministrul rus al Apararii Anatoli Antonov, intr-un interviu publicat luni.

Anatoli Antonov 123

Dupa ce luni de zile a criticat in van un element defensiv militar, amenintand voalat cu masuri de retorsiune dure vecine cu interventia armata, Rusia si-a temperat pozitia fata de proiectele de aparare antiracheta ale occidentalilor in Europa de Est, dar cere unele garantii in scris, a afirmat viceministrul rus al Apararii Anatoli Antonov, intr-un interviu publicat luni. „Situatia s-a schimbat mult: daca inainte noi aveam obiceiul sa spunem «nu, nu si nu» in ceea ce priveste apararea antiracheta, acum spunem «da, dar cu anumite conditii»”, a declarat Antonov pentru cotidianul Kommersant. „Garantiile juridice care sa asigure ca apararea antiracheta nu este indreptata impotriva Rusiei reprezinta una dintre conditiile de cooperare propuse de Moscova”, a adaugat el. Rusia doreste sa fie mentionate intr-un tratat modalitati precum numarul maxim si tipul de interceptoare de rachete, viteza si pozitionarea lor, potrivit Kommersant.

Reuniune strategica

Ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, va participa la o reuniune a Consiliului Rusia-NATO, miercuri, la Bruxelles, unde va incerca sa isi convinga colegii occidentali sa semneze un tratat in acest sens. La summitul de la Lisabona din noiembrie, Rusia si NATO au decis sa aprofundeze cooperarea privind apararea antiracheta. Dar presedintele rus a avertizat atunci ca Moscova nu va avea un raspuns pozitiv privind un scut antiracheta in Europa decat daca Rusia ar fi un membru cu drepturi depline al scutului. Antonov a adaugat ca Rusia este deschisa sugestiilor. „Noi nu utilizam ultimatumuri in dialogul nostru privind apararea antiracheta si nu le impunem o «abordare sectoriala» partenerilor nostri. Cel mai important este sa ne punem de acord asupra termenilor cooperarii reciproc acceptabili”, a precizat el.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *