Moscova interzice vânzarea de vodcă

, , , ,
 

Populatia rusa, decimata de alcoolism

Populatia Federatiei Ruse, decimata de alcoolism

Primăria Moscovei va interzice din data de 1 septembrie 2010 comercializarea de băuturi alcoolice tari în magazine, între orele 22 şi 10, aceasta fiind o nouă măsură în lupta împotriva alcoolismului, relateaza surse oficiale, citate agentiile de presa. Textul interdicţiei a fost semnat şi va fi publicat în curând, a declarat o sursă din cadrul Primăriei Moscovei, confirmând astfel informaţiile apărute în mass-media ruse. “Primarul Iuri Lujkov a semnat o dispoziţie care stipulează că, începând cu 1 septembrie 2010, vânzarea en detail a băuturilor conţinând peste 15% alcool etilic va fi interzisă între orele 22 şi 10, a mai precizat reprezentantul primăriei Moscovei.
O interdicţie similară a fost introdusă în primăvară în regiunea Moscovei, fără a cuprinde capitala, unde vânzarea de băuturi alcoolice tari este interzisă între orele 21,00 şi 11,00. Unii experţi au criticat această măsură de combatere a alcoolismului, apreciind că ea va antrena comerţul ilegal cu vodcă şi creşterea numărului victimelor, deja numeroase, din cauza consumului de alcool.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev recunoştea anul trecut că măsurile luate în ultimii ani de către statul rus în vederea scăderii consumului de alcool în Rusia nu au schimbat cu nimic situaţia, calificând rezultatul ca fiind “nul”. “Alcoolismul în ţara noastră este un flagel naţional”, atrăgea atenţia şeful statului rus, amintind de statisticile Ministerului rus al Sănătăţii şi Dezvoltării Sociale, potrivit cărora peste 18 litri de alcool pur sunt consumaţi pe an pe cap de locuitor în Rusia.
Potrivit unui raport oficial publicat în 2009, abuzul de băuturi alcoolice ucide o jumătate de milion de persoane în fiecare an în Rusia, ducând la scăderea speranţei de viaţă, inferioară celei din ţări sărace precum Bangladesh sau Honduras.

Genocid demografic

Populatia Federatiei Ruse scade in mod catastrofal, considera cercetatorii organizatiei Population Reference Bureau, citati de mass-media de la Moscova. Datele indica in anul 2009 o populatie de aproximativ 142 milioane persoane, in anul 2025 populatia Rusiei se va reduce la 133 de milioane, iar in anul 2050 – la 117 milioane. Scaderea populatiei rusesti va avea loc pe fondul cresterii necontenite a numarului populatiei in general in lume, care de la 6,8 miliarde in anul 2009 va ajunge in anul 2025 la 8,1 miliarde, iar peste inca un sfert de veac – la 9,4 miliarde. Aceasta va depinde in principal de tendintele demografice din cele mai populate tari ale lumii – de India si de China.
Organizatia Population Reference Bureau mai prognozeaza ca populatia Europei va ajunge de la 738 milioane in prezent,  la 702 milioane in anul 2050. In ceea ce priveste SUA, tara care numara circa 310 milioane de cetateni in prezent, in anul 2050  va ajunge la peste 400 milioane. Cresterea numarului de populatie in America este direct legata de ritmul imigratiei, numarandu-se, astfel,  printre primele zece tari ca numar de populatie din lume.
In prezent, printre primele zece tari se situeaza China, India, SUA, Indonezia, Brazilia, Pakistan, Bangladesh, Nigeria, Rusia, Japonia. In anul 2050 se preconizeaza ca printre primele zece tari sa figureze, de asemenea, Etiopia si R.D.Congo.

Avertisment anterior

Anul trecut, un raport al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) releva ca populatia Rusiei s-a redus cu 6,6 milioane de persoane incepand cu 1993, in ciuda influxului a milioane de imigranti, iar, pana in 2025, se va mai diminua cu alte 11 milioane. Consecintele acestei scaderi ar putea fi deficitul de forta de munca, o populatie imbatranita si o crestere economica lenta, se arata in document.
Eforturile recente ale Kremlinului de a recompensa femeile care fac mai multi copii au determinat o crestere a ratei natalitatii, insa acest lucru nu va conta foarte mult pe termen lung, releva raportul.
PNUD recomanda Rusiei sa reduca rata mare a mortalitatii – similiara celei din mai multe parti din Africa subsahariana – prin reformarea sistemului public de sanatate si prin incurajarea schimbarilor in stilul de viata, in special prin reducerea consumului de alcool.
Numarul locuitorilor a stagnat in multe state dezvoltate si se asteapta sa scada pana in 2025, insa populatia Rusiei, care este in prezent de 142 de milioane, s-a redus incepand cu 1992. Rata mortalitatii in Rusia este printre cele mai ridicate din lumea dezvoltata, cu speranta medie de viata in randul barbatilor abia atingand 60 de ani.

Fiscalitate anti-alcool

Concomitent, Guvernul de la Moscova, condus de fostul presedinte rus Vladimir Putin, intentioneaza să majoreze accizele la alcool, ceea ce va duce la dublarea preţului votcii pe piata interna a Federatiei Ruse in următorii doi ani. Decizia guvernului Putin este parte a unei ambiţioase campanii de stat care vrea să neutralizeze legedarul obicei al multor ruşi de-a bea alcool în exces. Producătorii de băuturi avertizează însă că măsura va determina o creştere în producţia ilegală de băuturi etilice, relateaza mass-media locala.
Alcoolismul este una din cele mai răspândite cauze de deces în Rusia. Cantitatea medie de alcool pur consumată de populaţie s-a dublat în ultimii 20 de ani, iar potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 4 milioane de ruşi se află în evidenţă ca alcoolici. O parte a problemei, scrie BBC News, este că votca, băutura de căpătâi a ruşilor, este foarte ieftină. La începutul acestui an guvernul a impus un preţ minim pentru o sticlă de votcă, iar acest preţ minim este aproape dublu faţă de preţul unor mărci care se găsesc în magazinele din Rusia.
Astfel, ministerul rus al Finanţelor a propus un ambitios plan fiscal de majorare a accizelor la bauturile spirtoase. Până în 2012, în aceste condiţii, preţul unei sticle de votcă se va dubla. O problemă este însă, aşa cum subliniază producătorii autorizaţi de alcool, că piaţa ilegală va înflori. Efectele ar putea fi dezastruoase pentru că până şi în prezent mulţi ruşi mor anual din cauza băuturilor contrafăcute. Există, de asemenea, şi o doză de scepticism naţional cu privire la capacitatea guvernului de-a pune în practică astfel de măsuri, judecând după gradul ridicat de dependenţă al ruşilor şi după profitul mare al firmelor producătoare de bauturi alcoolice, si ale caror proprietari sunt considerati apropiati ai Kremlinului.

Strategia anti-vodca

Reamintim ca premierul Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a aprobat recent un proiect de combatere a alcoolismului ce vizeaza diminuarea cu peste 50% a consumului de alcool si anihilarea pietei negre a bauturilor contrafacute din Federatia Rusa, relateaza mass-media locala, citata de agentiile internationale de presa. “In prima etapa (2010-2012), consumul de bauturi alcoolice pe cap de locuitor va fi redus cu 15%. In cea de-a doua (2013-2020), piata neagra a bauturilor alcoolice va fi eradicata; consumul de produse pe baza de alcool va fi redus cu 55%”, se arata in legislatia initiata de Guvernul rus.
Conform documentului, diminuarea consumului de alcool pe cap de locuitor cu 55% pana in 2020 va fi realizata datorita inaspririi actiunilor penale pentru incalcarea legislatiei ce reglementeaza producerea si vanzarea de alcool, reducerii semnificative a numarului de reclame la bauturi alcoolice si unei noi politici de stabilire a pretului in functie de continutul de alcool etilic din produse. Autorii proiectului mai amintesc ca in perioada 1914-1917, Rusia era tara din Europa ce consuma cel mai putin alcool pe cap de locuitor (0,83 de litri pe an), consumul de bauturi alcoolice crescand incepand din 1975. Astfel, un rus consuma 5,4 litri de alcool in stare pura la inceputul anilor ‘90 si 10 litri in 2008, o crestere de 80% in aproape 20 de ani.

Pret minim

Federatia Rusa a impus, de la 1 ianuarie 2010, un pret minim pentru vodca, intr-o incercare de a-i impiedica pe rusi sa cumpere ilegal produse alcoolice de pe piata neagra, relateaza mass-media de la Moscova, citata de agentiile de presa internationale. Pretul minim a fost stabilit la 89 de ruble (n.r.-aproximativ 2,9 dolari) pentru o jumatate de litru de vodca, iar masura a intrat deja in vigoare, avand ca scop declarat lupta impotriva contrabandei cu alcool produs ilegal si vandut la preturi scazute. “Intrarea in vigoare a acestei masuri ii va priva pe producatorii de pe piata neagra de principalul lor avantaj – pretul mic”, a declarat Dmitri Dobrov, purtator de cuvant al Asociatiei Producatorilor de bauturi alcoolice din Federatia Rusa, citat de Interfax, si preluat de mass-media internationala.
Conform agentiei Interfax, vanzarile pe piata neagra ating jumatate din totalul vanzarilor de vodca in Rusia. Autoritatile ruse considera ca o mare parte a votcii contrafacute provine din statele limitrofe Federatiei Ruse, precum Ucraina, Belarus, Kazahstan, China, dar si din foste state sovietice precum Republica Moldova si Armenia. Anual, sute de imigranti legali si ilegali din aceste state sunt condamnati de justitia rusa pentru implicare in astfel de operatiuni de contrabanda. Organizatiile pentru apararea drepturilor imigrantilor au acuzat, in mod repetat, autoritatile ruse ca prin arestarile masive efectuate in randul imigrantilor incearca sa musamalizeze implicarea unor inalti oficiali rusi din cadrul militiei si organelor de securitate in operatiunile de contrabanda. In afara consecintelor economice pentru producatori, vanzarea de alcool de contrabanda are consecinte si asupra starii generale de sanatate a populatiei ruse, provocand anual sute de decese.

Votca de criza

Peste trei sferturi dintre rusi fac economii in tip de criza, exceptie facand insa votca, pentru care vanzarile sunt in crestere, atat in magazine cat si in cazul produselor de fabricatie ilegala, informeaza un articol publicat recent in cotidianul rus Nezavissimaia Gazeta. Citand un studiu al societatii de consultanta Nielsen, cotidianul rus Nezavissimia Gazeta sustine ca vanzarile de votca au crescut cu cinci procente in 2009 comparativ cu 2008. De asemenea, a crescut si consumul de votca produsa, in mod ilegal, de cetatenii rusi de la aproximativ 700 milioane litri, in 2008, la 750 milioane litri in 2009, a declarat directorul Centrului de cercetari pentru piata alcoolului din Rusia, Vadim Drobiz, citat de Nezavissimaia Gazeta. In paralel, vanzarile de alcool in restaurante sunt in scadere, rusi preferand “din ce in ce mai mult sa cumpere bauturi alcoolice din magazine pentru a le consuma acasa”, a adaugat Vadim Drobiz. “Criza economica a antrenat dupa sine o crestere a consumului de alcool, nu doar in Rusia ci in intreaga lume. Aceasta are legatura cu nevoia indispensabila de destindere psihologica”, a explicat expertul rus.

Ingrijorare prezidentiala

Presedintele rus Dmitri Medvedev, ingrijorat ca populatia consuma mai mult alcool in prezent decat in anii ‘90, i-a indemnat pe rusi sa bea mai putin, relateaza agentiile internationale de presa. “Bem mai mult in prezent decat in anii ‘90, desi acelea erau timpuri dificile”, a declarat Medvedev, citat de agentia rusa de presa ITAR-TASS. Ministrul Sanatatii, Tatiana Golikova, urmeaza sa puna la punct o strategie impotriva consumului de baturi alcoolice. “Trebuie sa pregatim un program corespunzator si sa luam masurile adecvate”, a declarat Medvedev.
Un raport realizat de revista medicala „The Lancet”, si citata de mass-media internationala, a aratat ca alcoolul provoaca o jumatate dintre decesele inregistrate in randul rusilor cu varste intre 15 si 54 de ani. Votca face parte din cultura Rusiei, in pofida eforturilor liderilor precedenti de a pune capat acestui obicei. O campanie impotriva alcoolului, lansata in 1986 de presedintele URSS, Mihail Gorbaciov, a dus la o dezvoltare masiva a productiei ilegale de alcool de slaba calitate, populatia din fostele republici unionale incepand astfel sa consume parfumuri sau alte lichide de acest tip care contin alcool.
Scaderea populatiei din Rusia a provocat ingrijorare la Kremlin, presedintele Medvedev anuntand formarea unei comisii federale care sa identifice masuri de combatere a scaderii natalitatii. Un raport al ONU din luna aprilie 2009 a aratat ca alimentatia nesanatoasa, fumatul si consumul masiv de alcool a provocat cresterea masiva a numarului de bolnavi cronici, care, combinate cu emigratia cronica si mortile violente, ar putea provoca scaderea drastica a populatiei ruse de la 142 de milioane, in prezent, la 131 de milioane de persoane, in 2025. Conform revistei „The Lancet”, citata de mass-media rusa, speranta de viata a cetatenilor rusi este de 59 de ani pentru barbati si 72 de ani pentru femei.

„Putinka” forever

Votca “Medvedeff”, numita dupa presedintele rus Dmitri Medvedev, nu a reusit sa se impuna in fata popularei “Putinka”, numita dupa premierul Vladimir Putin, relateaza cotidianul rus Vedomosti. “Spre deosebire de Putinka, Medvedeff nu suna foarte ruseste, nu este un produs foarte atragator”, considera expertul in marketing Aleksandr Ieremenko, care a subliniat ca terminatia “eff” aminteste de aristocratii rusi refugiati in Franta, care au adaugat o terminatie franceza la numele lor. “Medvedeff” a fost lansata pe piata in luna decembrie 2009, dar nu a reusit sa cucereasca din piata pe care o are Putinka (4,4% din piata de votca ruseasca). Acest esec comercial reflecta insa si realitatea politica, avand in vedere ca Medvedev nu este atat de popular ca Putin. Reamintim ca actualul premier a imprumutat numele sau mai multor marci populare de bauturi alcolice si nonalcolice, existand propuneri pentru botezarea cu numele Putin a unui rau siberian si un varf de munte din regiunea Caucazului rusesc. Totodata, mass-media rusa a evidentiat cresterea numarului de nou-nascuti din statele CSI, botezati cu numele Putin.

Bomba ruseasca

Votca face parte integranta si din procesul de productie al celui mai luxos si mai extravagant SUV din lume, care costa 1,6 milioane de dolari si va fi lansat in 2010. Acesta este blindat, are interiorul captusit cu piele din penis de balena, geamuri placate cu aur, dar si diamante incrustate in ceasurile de bord. Totodata, Dartz Prombron Monaco Red Diamond Edition vine la pachet cu trei dintre cele mai scumpe sticle de votca din lume, decorate, la randul lor cu aur si pietre pretioase. In spatele acestei creatii sta o companie ruseasca, Russo-Baltique, ce vrea sa celebreze, intr-un stil absolut inedit si impresionant, trecutul glorios si implinirea a 100 de ani de la infiintare. Impozanta masina de teren este innobilata mai ales prin prezenta celor trei sticlute de votca, evaluate la sute de mii de dolari fiecare. Acestea trebuie insa expuse ca opere de arta, nu consumate si sunt oferite ca bonus. Potrivit site-ului companiei producatoare, fiecare recipient, replica in miniatura a radiatoarelor cu care erau dotate automobilele Russo-Baltique la inceputului secolului XX, este confectionat din monede de aur aflate in circulatie intre anii 1908-1912 (aproximativ in perioada fabricarii primului autovehicul al companiei). In plus, dopul este din aur alb si galben, continand o replica incrustata cu diamante a Vulturului Imperial Rusesc, emblema familiei imperiale tariste.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *