Moscova, interesata de scutul antiracheta

de | oct. 20, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a anuntat ca Federatia Rusa va participa la summit-ul NATO de la Lisabona, programat sa inceapa la jumatatea lunii noiembrie 2010 la Lisabona.

Federatia Rusa va participa la summit-ul NATO de la Lisabona

Federatia Rusa va participa la summit-ul NATO de la Lisabona

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a anuntat ca Federatia Rusa va participa la summit-ul NATO de la Lisabona, programat sa inceapa la jumatatea lunii noiembrie 2010 la Lisabona. Moscova e interesata de discutiile care privesc construirea asa-numitului „scut antiracheta”, proiect pe care NATO il vede drept o metoda de aparare impotriva unor posibile atacuri, dar despre care Rusia sustinea pana nu demult ca ar fi o amenintare la adresa propriei securitati, transmite RRA, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Anuntul presedintelui Medvedev a fost facut la incheierea unei intalniri cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, trilaterala avand loc la Deauville, in Normandia. Amenintarile de la ora actuala, spunea Angela Merkel, sunt comune, iar raspunsul trebuie sa fie, in consecinta, comun, in masura posibilului. Referindu-se la noul concept strategic al NATO, Nicolas Sarkozy a subliniat ca „in 10-15 ani viziunea pe care trebuie s-o avem este a unui spatiu economic comun Rusia – Uniunea Europeana, care sa includa libertatea circulatiei prin suprimarea vizelor si concepte de securitate comune”. „Franta nu intentioneaza sa renunte la disuasiunea nucleara. Este pentru dezarmare, pentru transparenta informatiilor”, a declarat Nicolas Sarkozy. Presedintele francez a mai adaugat ca nu ar fi oportun pentru NATO, o alianta militara, sa fie singura alianta care sa renunte la armele nucleare. „Este vorba de complementaritate, nu de exclusivitate”, a subliniat presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Contre nucleare

In discutiile premergatoare elaborarii unui nou concept strategic al NATO, Parisul si Berlinul s-au plasat pe pozitii opuse in privinta elementului cheie, dezarmarea nucleara. In timp ce Franta, putere nucleara militara, insista asupra rolului esential al disuasiunii atomice, Germania crede in posibilitatea renuntarii la acest tip de armament in favoarea sistemelor de aparare antiracheta. Franta crede ca scutul antiracheta nu poate fi decat un complement al descurajarii nucleare, care este de neinlocuit. La Deauville, Franta, unele discutii au facut referire si la asa-numitele „conflicte inghetate”, multe dintre acestea aflandu-se in apropierea Rusiei, iar o astfel de problema este chiar Transnistria, despre situatia careia Dmitri Medvedev a spus ca ar putea fi obtinute rezultate bune daca toate partile implicate adopta pozitii constructive. „Acest lucru este insa treaba mediatorilor”, a mai spus presedintele Rusiei, care a mentionat pentru prima data si Romania in aceasta chestiune. Situatia regiunii separatiste Transnistria va fi dezbatuta la apropiata reuniune a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, care va avea loc la Astana, in Kazahstan.

Germania, arsenal nuclear american

Armele nucleare americane ar putea stationa in continuare in Germania, potrivit un document secret al NATO, in pofida dorintei ministrului german de Externe, Guido Westerwelle, de a inlatura aceste arme de pe teritoriul tarii, relateaza mass-media de la Berlin, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. La inceputul mandatului sau, in urma cu un an, seful diplomatiei germane a numit armele nucleare “o relicva a Razboiului Rece”, subliniind ca “ele nu mai au nicio ratiune militara”. Ministrii de Externe din cadrul NATO se vor intalni in urmatoarele zile pentru a pregati un summit in noiembrie la Lisabona. Intr-un proiect secret, obtinut de cotidianul german Der Spiegel, al noului Concept Strategic al NATO – in prezent in curs de realizare -, rachetele nucleare stationate in Germania nu sunt mentionate. In plus, documentul sustine ca strategia nucleara a NATO trebuie sa ia in calcul disparitatile intre arsenalul Aliantei si arsenalul de rachete nucleare cu raza scurta de actiune pe care le detine Rusia. Documentul pare sa nu lase loc dorintelor unilaterale manifestate de Berlin. Intr-un discurs la reuniunea German Marshall Fund de la Bruxelles de vinerea trecuta, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat: “Datoria noastra este de a impiedica posibile atacuri impotriva cetatenilor nostri, ceea ce inseamna ca, atat timp cat exista arme nucleare in lume, NATO trebuie sa pastreze, la randul sau, armele nucleare”. Totusi, el nu a mentionat expres armele stationate in Germania.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *