Moscova: Dosarul iranian, greu de negociat

, , , ,
 

Negocierile vizând controversatul program nuclear iranian, începute luni la Moscova, au fost dificile şi au cuprins un tensionat schimb de opinii, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei Uniunii Europene, Catherine Ashton.
“Nu a fost uşor, dar aceasta ne-a determinat să insistăm asupra propunerilor noastre. Negocierile au fost intense, dificile, au decurs într-o atmosferă de lucru, dar discuţiile au fost sincere”, a afirmat Michael Mann, la finalul primei zile de negocieri. El a exprimat disponibilitatea Uniunii Europene de a prelungi runda de consultări de la Moscova, prevăzută să se desfăşoare luni şi marţi. “Dacă ne vor ruga să rămânem, vom rămâne. La început am mizat pe faptul că negocierile vor dura două zile, dar acum nu putem exclude că ar putea fi trei”, a spus Mann, menţionând că “negocierile decurg greu, dar ele continuă”.

Noi sancţiuni?

Pe de altă parte, el a confirmat intenţia Uniunii Europene de a introduce un embargou asupra importului de petrol iranian. Sancţiunile introduse de SUA au diminuat deja cu mult exporturile iraniene de la 2,5 milioane de barili pe zi anul trecut la 1,2-1,8 milioane în prezent, potrivit estimărilor autorităţilor americane. Embargoul UE va face şi mai multă presiune asupra Teheranului.
Delegaţia europeană a insistat, în continuare, ca Iranul să oprească îmbogăţirea uraniului la 20% şi să schimbe stocul de uraniu îmbogăţit la acest nivel cu combustibil nuclear, de care are nevoie Teheranul, transmite Agerpres. “Prioritatea noastră este ca Iranul să abordeze chestiunea procentului de 20%”, care se apropie de nivelul de îmbogăţire necesar fabricării bombei atomice (20%)”, a menţionat Mann. Marile puteri promit, în schimb, Teheranului scutirea de sancţiunile internaţionale – prevăzute de şase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, dintre care patru includ sancţiuni economice -, precum şi o cooperare în sfera nucleară civilă.

Iranul cataloghează negocierile ca fiind constructive şi serioase

Reprezentantul Rusiei la negocieri, ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov, a afirmat, anterior, că poziţiile Iranului şi ale puterilor internaţionale sunt dificil de reconciliat. Delegaţia iraniană a apreciat, la rândul său, negocierile de Moscova ca fiind “constructive şi serioase”, relatează presa rusă, citând o declaraţie a secretarului-adjunct al Consiliului suprem al securităţii naţionale iraniene, Ali Bagheri. “Am discutat propunerile părţilor, am discutat poziţiile noastre, au fost şi critici, şi aspecte constructive”, a apreciat acesta, subliniind “dreptul Iranului la un program nuclear paşnic”. “Insistăm asupra îmbogăţirii uraniului. Trebuie să fie o transparenţă, pe care trebuie să o aplice toate părţile, atât în domeniul nuclear, cât şi în sfera nenucleară”, a punctat oficialul de la Teheran.
În cazul în care consultările de la Moscova se vor încheia fără rezultate concrete, escaladarea conflictului este inevitabilă, estimează experţii. Teheranul va fi supus şi altor sancţiuni. Pe 28 iunie, în SUA va intra în vigoare legea care interzice companiilor străine ce cooperează cu Banca centrală iraniană să activeze pe piaţa americană. În plus, potrivit presei americane şi israeliene, SUA ar putea introduce un embargo la intrarea navelor aeriene şi maritime în Iran. Cei care vor încălca această decizie vor fi privaţi de accesul la infrastructura de transport a SUA şi a UE. O asemenea sancţiune va izola practic Iranul de lumea externă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *