Moscova, atac fără precedent la adresa SUA

, , , , ,
 
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nemulțumit de politica SUA

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nemulțumit de politica SUA

”Realitatea unei lumi multipolare”, ”viziuni bazate pe dictat și ultimatum”, Ucraina și problema scutului antirachetă sunt subiectele care irită Moscova, în relația sa cu Washingtonul. Motiv de a determina diplomația rusă, prin vocea ministrului de Externe Serghei Lavrov, să lanseze un atac fără precedent, la adresa SUA.

Serghei Lavrov a atacat violent SUA luni în cadrul unei conferinţe de presă în care a făcut bilanţul activităţii diplomaţiei Rusiei pe anul trecut, acuzând Washingtonul că refuză ”realitatea unei lumi multipolare”, relatează agențiile de presă internaționale. ”Din nefericire, colegii noştri americani şi aliaţii lor continuă să-şi impună viziunile bazându-se exclusiv pe dictat şi ultimatum. Ei nu vor să asculte punctele de vedere ale altor centre ale politicii mondiale”, a declarat Lavrov, adăugând că ei ”nu vor să recunoască realitatea unei lumi multipolare”. ”Ei utilizează numeroase metode, de la desfăşurarea unui sistem global antirachetă şi sancţiuni unilaterale, la extrateritorialitatea propriei legislaţii şi ameninţări de a rezolva orice problemă internaţională numai în funcţie de propriul lor scenariu”, a adăugat oficialul rus, citat de Agerpres.

Administrația Trump, mai complicată decât cea a lui Obama

Lavrov a firmat că anul 2017 a fost un an ‘complicat’. Relaţiile cu administraţia preşedintelui Donald Trump sunt mai complicate decât cele din perioada administraţiei lui Barack Obama, a precizat Lavrov. ‘Acţiunile administraţiei actuale sunt, din nefericire, în linie cu cele ale administraţiei Obama, în pofida liniei preşedintelui Trump din timpul campaniei electorale. În anumite domenii, administraţia SUA exercită o presiune şi mai mare’, a declarat ministrul rus. Ministrul rus de Externe a apreciat că SUA se tem de competiţie în condiţii egale în multe domenii, în special în cel al energiei şi al aprovizionării cu gaze a ţărilor din Europa.

În acelaşi timp, el şi-a exprimat îngrijorarea privind ultimatumul dat de Donald Trump privind înăsprirea acordului nuclear cu Iranul, pronunţându-se pentru menţinerea acestui document aşa cum este şi apreciind ca ‘periculoasă’ căutarea unui nou compromis.

Rusia nu cedează Crimeea

Serghei Lavrov a declarat că Rusia respectă integritatea Ucrainei în graniţele formate după referendumul din Crimeea din 2014, potrivit agenţiei de presă TASS. ‘Continuăm să respectăm integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele care s-au format după referendumul din Crimeea şi alipirea peninsulei la Federaţia Rusă’, a insistat ministrul de Externe rus. Nici Occidentul şi nici Kievul nu recunosc acest referendum.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *