Moscova, amenințări geopolitice în Caucaz

de | aug. 23, 2023 | Știri | 0 comentarii

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care este acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Rusia ar putea anexa Osetia de Sud şi Abhazia, regiunile separatiste ale Georgiei. „Ideea de a se alătura Rusiei este încă populară în Abhazia şi Osetia de Sud”, a scris el într-un articol publicat miercuri dimineaţa de […]
Foto: Facebook

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care este acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Rusia ar putea anexa Osetia de Sud şi Abhazia, regiunile separatiste ale Georgiei. „Ideea de a se alătura Rusiei este încă populară în Abhazia şi Osetia de Sud”, a scris el într-un articol publicat miercuri dimineaţa de ziarul rus Argumentî i Faktî, citat de mass-media regională. „S-ar putea să fie pus în aplicare dacă există motive întemeiate pentru asta”, a adăugat Dmitri Medvedev.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Georgia a pierdut controlul asupra regiunilor după destrămarea Uniunii Sovietice. Moscova le-a recunoscut independenţa în 2008, în urma încercării Georgiei de a recâştiga cu forţa controlul asupra Osetiei de Sud, ceea ce a determinat un contraatac din partea Rusiei. Deşi relaţiile Rusiei cu Georgia s-au îmbunătăţit de atunci, Medvedev a acuzat Occidentul că a creat tensiuni în jurul Georgiei prin discutarea posibilei sale aderări la NATO.

„Nu vom aştepta dacă preocupările noastre devin tot mai reale”, a afirmat Dmitri Medvedev în articolul ce marchează cea de-a 15-a aniversare a recunoaşterii independenţei, referindu-se la o posibilă anexare.

Rusia a declarat anexarea a patru provincii ale Ucrainei în septembrie anul trecut – Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie -, fără a obţine recunoaşterea lor pe plan internaţional.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *