Moscova ameninta Washingtonul cu incetarea cooperarii pe scut

de | oct. 6, 2011 | Federatia Rusa, Info Militar, România, Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile de la Moscova se arata tot mai iritate de deciziile SUA de a instala elemente ale scutului antiracheta in mai multe puncte strategice din Europa. Ultima astfel de locatie este Spania, acolo unde SUA va trimite nave echipate cu sistemul antiracheta mobil de tip Aegis, in urma unui acord semnat miercuri intre cele doua […]

090730-N-XXXXX-001Autoritatile de la Moscova se arata tot mai iritate de deciziile SUA de a instala elemente ale scutului antiracheta in mai multe puncte strategice din Europa. Ultima astfel de locatie este Spania, acolo unde SUA va trimite nave echipate cu sistemul antiracheta mobil de tip Aegis, in urma unui acord semnat miercuri intre cele doua state membre NATO. In acest context Rusia a avertizat joi ca ar putea inceta cooperarea cu Statele Unite pe tema scutului antiracheta din Europa, condamnand Washingtonul pentru ca ia decizii „fara discutii colective” si ignora opiniile partilor interesate, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica. „Daca acest lucru continua, sansa creata la summitul NATO-Rusia din Lisabona de a transforma scutul antiracheta dintr-o zona de confruntare intr-o zona de cooperare s-ar putea pierde”, a afirmat Ministerul rus al Afacerilor Externe, intr-un comunicat. Rusia a emis acest comunicat dupa ce Washingtonul si Madridul au convenit miercuri sa mobilizeze mai multe crucisatoare ale Fortelor navale americane in Spania, in cadrul scutului antiracheta.

Influenta sporita in Europa

Ministerul rus de Externe si-a exprimat preocuparea fata de acest acord care prevede mobilizarea pe teritoriul spaniol a patru nave dotate cu interceptori de racheta de tip SM-3 si cu sistemul antiracheta Aegis, relateaza agentia Interfax, in pagina electronica. „Noul pas al Statelor Unite spre implementarea asa-numitei abordari adaptive pentru construirea unui sistem de aparare antiracheta in Europa nu poate decat sa ne alarmeze, deoarece potentialul antiracheta american in spatiul european este deja marit semnificativ in prima faza a implementarii sale”, a precizat ministerul, in comunicatul publicat joi pe site-ul sau. „Consideram inacceptabila abordarea de tip «fapt implinit» a SUA fata de instalarea unui sistem de aparare antiracheta in Europa, cu decizii care pot afecta securitatea si stabilitatea in zona euro-atlantica, luate fara discutii colective si fara a tine cont de opinia tuturor tarilor interesate”, a adaugat ministerul. Spania a fost de acord sa participe la scutul antiracheta al NATO acceptand sa primeasca o nava militara americana echipata cu interceptori, au anuntat miercuri oficiali din cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Nava, echipata cu sistem de lupta Aegis, va fi mobilizata la baza navala americana de la Rota (sudul Spaniei), potrivit unui oficial american de rang inalt.

Crucisatoare in Spania

Administratia SUA a fost de acord ca navele sale, crucisatoarele Aegis, sa fie aduse la baza navala de la Rota, pe coasta de sud a Spaniei, ca parte a sistemului de aparare antiracheta de protejare a Europei in fata unei eventuale amenintari nucleare iraniene, au informat miercuri oficiali americani din domeniul apararii, relateaza CNN. Oficialii americani au precizat ca noul planul va inlesni mentinerea unei prezente navale continue in Marea Mediterana, si, de asemenea, va asigura securitatea in estul Oceanului Atlantic. Initiativa survine la doar sapte luni dupa ce Pentagonul a trimis Monterey USS, o nava de razboi speciala dotata cu echipamente radar, in Marea Mediterana, marcand prima faza a planului in patru etape al administratiei SUA privind amplasarea unor radare terestre si martime in diferite locatii din Europa in urmatorul deceniu. Creat in 2009 pentru a proteja Europa de o potentiala amenintare nucleara iraniana, scutul antiracheta a fost aprobat de NATO in noiembrie anul trecut. in baza acordului, un sistem restrans de interceptoare si radare americane antiracheta planificate pentru zone din Europa – care include interceptoare in Romania si Polonia si un radar in Turcia – va fi legat de sistemul extins de aparare antiracheta european. Aceasta va crea un sistem destinat sa protejeze fiecare tara NATO impotriva unor eventuale atacuri cu rachete cu raza medie de actiune.

Scutul operational din 2018

Sistemul NATO de aparare antiracheta din Europa ar urma sa devina operational in 2018, a declarat miercuri secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen. „Ne asteptam sa fie deplin operational in 2018”, a declarat Rasmussen dupa o intalnire cu ministrii apararii din statele membre, la Bruxelles. Tot miercuri, Spania a anuntat ca intentioneaza sa se alature proiectului de aparare. Rasmussen a precizat ca nu ar fi surprins daca vor exista „noi anunturi in urmatoarele saptamani si luni privind noi contributii din partea altor tari”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *