Din dispoziția ministrului afacerilor externe, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București a fost convocat joi, 25 iulie 2024, la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), ca urmare a identificării în județul Tulcea a unor fragmente de dronă utilizate de forțele armate ruse în atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, se arată în comunicatul de presă al MAE român remis redacției Karadeniz Press.
Protest ferm
Reprezentantul MAE de la București a transmis protestul ferm al autorităților române și a condamnat atacurile repetate ale forțelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, solicitând încetarea imediată a acestora. A reamintit că țintirea obiectivelor civile reprezintă crime de război. A subliniat caracterul iresponsabil al loviturilor militare, inclusiv în imediata proximitate a frontierei României, care pun în pericol securitatea națională. Pe un plan mai larg, a evidențiat responsabilitatea exclusivă care revine Federației Ruse, ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei, pentru deteriorarea gravă a mediului de securitate la Marea Neagră.
Schimb de informații
România și-a anunțat aliații despre resturile de drone căzute după atacurile Rusiei în Ucraina, potrivit unei postări pe X a ministrului de Externe, Luminița Odobescu.
”Noi atacuri odioase au fost lansate de Rusia împotriva infrastructurii civile ucrainene. Au fost găsite resturi pe teritoriul României. Am informat și ne coordonăm cu aliații noștri pe această temă. România condamnă ferm aceste acțiuni iresponsabile”, a scris Odobescu.
Anunțul său vine după ce Ministerul Apărării Naționale a anunțat că în localitatea Plauru din județul Tulcea au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2.
MApN informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea, potrivit unui comunicat al instituției.
Confirmare oficială
Ministerul român al Apărării a confirmat, într-un comunicat oficial remis mass-media, că a găsit resturi dintr-o dronă rusească de tip Geran1/2 în urma căutărilor de miercuri, din satul Plauru (localitatea Ceatalchioi). Ministerul mai spune că autoritățile continuă cercetările și joi după ce a fost primit un al doilea mesaj RO-Alert în doar 24 de ore.
”Menționăm că, în ceea ce privește investigațiile începute ieri, 24 iulie, de către specialiști din cadrul MApN, SRI și MAI, până la acest moment, la prima dintre cele trei locații identificate ca posibile zone de incidență, din proximitatea localității Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua și astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locațiile identificate drept posibile zone de incidență se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, anunță ministerul.
F-16 românești în acțiune
”Începând cu ora 1.32, două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3.25”, transmite ministerul în comunicatul remis mass-media.
MApN român mai anunță că a informat ”în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea”.
”Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”, mai spune instituția.
Atac în forță
Forțele Aeriene ale Ucrainei: 25 din cele 38 de drone doborâte în cursul nopții, trei drone ar fi putut trece granița cu România, relatează oficialii de la Kiev și Odessa.
În noaptea de miercuri spre joi, Rusia a atacat Ucraina cu 38 de drone de atac de tip Shahed-131/136, atacând instalații de infrastructură în mai multe direcții, a declarat Forțele Aeriene Ucrainene într-un raport publicat în această dimineață, citat de mass-media regională.
Potrivit raportului, au fost lovite sudul regiunii Odessa și regiunile centrale ale Ucrainei. Anterior, administrațiile militare din Kiev și regiunea Odessa au raportat atacuri cu drone. Administrația orașului Kiev a declarat că toate dronele au fost doborâte în timp ce se apropiau de capitala Ucrainei.
Forțele aeriene susțin că au doborât 25 din cele 38 de drone lansate de forțele ruse.
Alte trei drone au fost „pierdute după ce au trecut frontiera de stat cu România”, susțin oficialii militari ucraineni.
Tipuri de drone
Rusia folosește mai multe tipuri de drone pentru a ataca Ucraina, printre care se numără atât dronele de fabricație proprie, cât și cele achiziționate din alte țări. Cele mai folosite drone în conflictul cu Ucraina sunt dronele Shahed-136 de fabricație iraniană, dronele Orlan-10 și dronele de atac kamikaze Lancet.
Dronele Shahed-136 sunt de origine iraniană, fiind drone de tip kamikaze, ceea ce înseamnă că sunt proiectate pentru a se prăbuși asupra țintelor cu o încărcătură explozivă.
Au o rază de acțiune de până la 2000 km și pot transporta o încărcătură explozivă de aproximativ 40-50 kg. Sunt relativ ieftine și pot fi produse în masă. În prezent în Federația Rusă există câteva fabrici, unele fiind ținta acțiunilor ofensive ale Ucrainei.
Rusia a achiziționat aceste drone din Iran pentru a acoperi o serie de deficiențe al înzestrării armatei ruse cu acest tip de armament. Ele au fost folosite intens în atacurile asupra infrastructurii civile critice și a pozițiilor militare ucrainene. Printre ținte frecvente se numără Odessa, Kiev, Ismail, Reni, Harkiv, Jitomir, dar și alte ținte.
Orlan-10 și Lancet
Drona model Orlan-10 este cencepută și produsă în Federația Rusă, folosind și know-how iranian, conform unor experți citați de mass-media.
Orlan-10 este o dronă de recunoaștere și supraveghere, dar poate fi echipată și pentru a desfășura atacuri cu muniție ghidată. Are o autonomie de zbor de aproximativ 16 ore și o rază de acțiune de până la 600 km. Este folosită pentru supraveghere, corectarea tirului artileriei și culegerea de informații.
Este folosită pe scară largă de forțele ruse pentru a monitoriza mișcările trupelor ucrainene și pentru a ghida atacurile de artilerie grea ori loviturile efectuate de aviația militară rusă.
Dronele model Lancet au fost concepute de industria militară rusă, fiind o dronă kamikaze fabricată în Rusia, folosită pentru atacuri precise asupra țintelor inamice.
Are o rază de acțiune de până la 40 km și poate transporta o încărcătură explozivă de câteva kilograme. Este capabilă să lovească ținte mobile sau staționare cu mare precizie. Este utilizată în atacuri asupra vehiculelor blindate, echipamentelor de artilerie și a altor ținte de valoare strategică.
Axa dronelor
Rusia a achiziționat dronele Shahed-136 prin intermediul unei relații de cooperare militară și tehnologică cu Republica Islamică Iran, consolidată în contextul sancțiunilor internaționale care limitează accesul ambelor țări la tehnologie occidentală. Dronele Orlan-10 și Lancet sunt produse de industria de apărare rusească, în cadrul eforturilor de modernizare și dezvoltare a capabilităților militare autonome ale Federației Ruse. Există o serie de rapoarte privind implicarea experților iranieni în procesul de optimizare al acestor drone.
Utilizarea acestor drone reprezintă o parte crucială a strategiei militare a Rusiei în conflictul cu Ucraina, permițând lovituri precise și culegerea de informații vitale pentru desfășurarea operațiunilor.
0 Comentarii