Moldova Electorală: Precizări privind procesul de vot

de | oct. 31, 2023 | Moldova Electorală | 0 comentarii

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău reamintește cetățenilor cu drept de vot că pot solicita votarea la locul aflării la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, relatează mass-media regională. Astfel, alegătorul, care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu se poate deplasa la secția de votare, trebuie să depună o cerere în […]

Comisia Electorală Centrală de la Chișinău reamintește cetățenilor cu drept de vot că pot solicita votarea la locul aflării la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, relatează mass-media regională.

Astfel, alegătorul, care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu se poate deplasa la secția de votare, trebuie să depună o cerere în scris pentru a solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă.

Biroul electoral va recepționa cererile până în ziua precedentă zilei votării, adică sâmbătă, 4 noiembrie 2023, până la ora 14:00.

De asemenea, alegătorul poate solicita și în ziua alegerilor votarea la locul aflării prin depunerea unei cereri în formă scrisă, dar cu prezentarea unui certificat medical. Biroul electoral va aproba cererea până la ora 14:00.

Precizări noi

Reamintim că persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei. Dacă, din cauza unei deficiențe fizice, boli sau din alte motive temeinice, alegătorul nu poate semna personal cererea privind votarea la locul aflării, el poate depune personal cererea în formă verbală la sediul secției de votare. În cazul în care cererea nu poate fi depusă personal în formă verbală la sediul secției de votarea, aceasta poate fi depusă telefonic.

În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează, cel puțin doi membri ai biroului care se deplasează cu o urnă de vot mobilă și cu materialele necesare votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.

La rândul lor, studenții și elevii cu drept de vot, înmatriculați la instituții de învățământ în localitatea în care au înregistrare la domiciliu sau la reședința temporară de mai puțin de trei luni până la data primului tur de scrutin, vor putea să participe la alegerile locale generale fiind înscriși în lista electorală suplimentară.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, aceștia vor fi obligați să prezinte organului electoral buletinul de identitate cu fișa de însoțire și carnetul de student/elev cu înscrieri privind instituția de învățământ la care sunt înmatriculați în localitatea respectivă.

Ulterior, acești alegători vor fi înscriși în lista electorală suplimentară. Alegerile locale generale din Republica Moldova vor avea loc pe 5 noiembrie 2023.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *