Misiune posibilă: Gripen pentru Ucraina

de | oct. 19, 2023 | Analize, UCRAINA | 0 comentarii

Guvernul suedez pregătește un potențial transfer de avioane de luptă Gripen către Ucraina, precizează publicația Politico, citată de mass-media de la București. În articol se spune că decizia Norvegiei, Danemarcei, Belgiei și Olandei de a transfera avioane de luptă F-16 către Kiev a făcut ca furnizarea de avioane Gripen Ucrainei să devină un subiect mai […]
Foto: wikipedia

Guvernul suedez pregătește un potențial transfer de avioane de luptă Gripen către Ucraina, precizează publicația Politico, citată de mass-media de la București. În articol se spune că decizia Norvegiei, Danemarcei, Belgiei și Olandei de a transfera avioane de luptă F-16 către Kiev a făcut ca furnizarea de avioane Gripen Ucrainei să devină un subiect mai intens discutat de către autorităţile suedeze. Gripen a pierdut licitatii in favoarea F-35 in Danemarca, Norvegia, Finlanda – toate vecine cu Suedia – in Polonia, dar si in Romania. De asemenea, a pierdut o serie de licitatii in fata F-16 de la Lockheed, un avion de vanatoare de generatia a patra care este utilizat pe scara larga in intreaga lume.

Obiectivul Gripen

Suedia are în vedere trimiterea de avioane de luptă Saab JAS 39 Gripen în Ucraina pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a-și proteja mai bine spațiul aerian. Aceste avioane au capabilități de care Ucraina are nevoie urgentă. Cu toate acestea, Stockholmul a declarat anterior că va lua în considerare trimiterea avioanelor Gripen în Ucraina doar după ce Suedia va deveni stat membru NATO cu drepturi depline, indicând un aspect condiționat al potențialului lor ajutor.

Se speculează că ar putea dura până la un an până când avioanele vor ajunge în Ucraina, deoarece piloții și tehnicienii vor avea nevoie de instruire.

Avioanele Gripen ar putea ajuta semnificativ Kievul să-și controleze spațiul aerian, deoarece sunt considerate relativ ieftine și ușor de întreținut. Gripen poate opera de pe piste mai scurte și mai înguste, inclusiv de pe piste improvizate pe porțiuni drepte de autostradă.

Acest lucru reduce riscul ca avioanele să fie concentrate toate într-o bază și să fie distruse în urma unui atac inamic. În plus, avioanele Gripen dispun de sisteme speciale de război electronic pentru a contracara avioanele de luptă rusești, sistemele radar şi lansatoarele de rachete sol-aer.

Anterior, guvernul suedez a anunțat alocarea celui de-al 14-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina și a vorbit despre pregătirea unei decizii privind posibilul transfer de avioane de luptă Gripen.

Ministrul suedez al Apărării, Paul Johnson, a declarat că Forțele Armate Suedeze și Agenția Suedeză de Armament au fost instruite să studieze posibilitatea de a transfera sau exporta avioane de luptă Gripen către Ucraina, potrivit Politico.

Angajamente suedeze

„Guvernul a decis să instruiască… să evalueze condițiile în care Suedia poate contribui cu avioane de luptă. Putem face acest lucru prin extinderea participării noastre la coaliția F-16 sau prin donarea sau exportul avioanelor Gripen”, a declarat Jonsson.

Se așteaptă ca evaluarea autorităţilor suedeze să fie gata până la 6 noiembrie. Suedia este membră a unei ”coaliții aviatice” care urmăreşte furnizarea de avioane de luptă Ucrainei. Anterior, piloții ucraineni și personalul de la sol au avut ocazia să testeze aeronave Gripen în Suedia.

Ucraina a început să discute anterior cu Suedia despre posibilitatea de a primi avioane Gripen pentru a-şi întări apărarea aeriană, inclusiv în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în statul nordic, unde s-a întâlnit cu premierul suedez Ulf Kristersson, relatează Reuters.

Discuţiile pe tema avioanelor Gripen, calificate drept preliminare, vin după ce Statele Unite au dat undă verde Danemarcei şi Olandei să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina.

„Astăzi am discutat în detaliu despre paşii viitori privind posibilitatea de a deschide subiectul primirii de avioane Gripen suedeze”, a declarat Zelenski într-un briefing de presă comun cu Ulf Kristersson. El a adăugat că subiectul va fi în centrul discuţiilor sale şi cu alţi oficiali suedezi.

În iunie, guvernul suedez, care se pregăteşte să intre în NATO, a declarat că va oferi piloţilor ucraineni posibilitatea de a testa avionul de vânătoare Gripen fabricat de Saab, dar a mai spus că are nevoie de toate avioanele sale pentru a apăra teritoriul ţării.

Zelenski a mai spus că piloţii ucraineni au început deja să se antreneze pe avioane.

Ucraina şi Suedia au semnat, de asemenea, un acord prin care Ucraina va începe producţia vehiculului de luptă suedez CV90.

Suedia a ajutat la eforturile de război ale Ucrainei prin furnizarea de arme precum tancuri, sisteme antiaeriene şi vehicule blindate de luptă pentru infanterie de tip 90. Suedia a acordat Ucrainei de la începutul războiului, ajutoare de peste 1,8 miliarde de dolari.

Şeful statului ucrainean şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Suedia pentru sprijinul său cuprinzător acordat Ucrainei în lupta sa pentru independenţă şi integritate teritorială. „Apreciem foarte mult asistenţa puternică a Suediei în toate direcţiile posibile. Aceasta este o contribuţie semnificativă la lupta ucrainenilor pentru libertate şi pentru viitorul european”, a subliniat Volodimir Zelenski, citat de un comunicat al Preşedinţiei ucrainene.

Gripen, învins în războiul licitațiilor

Suedezii de la Saab vor sa testeze avioanele de vanatoare Gripen pe frontul din Ucraina pentru a le demonstra capacitățile. Armata ucraineană are nevoie de mijloace aeriene, inclusiv de noi avioane de lupta, pentru a contracara atacurile rusești asupra infrastructurii critice.

Analiștii militari consideră că Ucraina are nevoie de un avion de vânătoare care să ofere „cea mai mare raza de acțiune efectivă posibilă, la altitudine joasă”, pentru a putea ocoli apărarea antiaeriană rusă, inclusiv sistemul său de rachete S-400, care poate viza avioanele ucrainene la altitudini mai mari.

Gripen poate transporta racheta aer-aer Meteor, care este eficienta in aceste conditii datorita designului sau, racheta cu o raza de actiune de 100 km, ceea ce ii permite sa fie lansata de la distante mai sigure. Avionul poate fi echipat si cu rachete anti-nava.

In plus, in conditiile in care pistele de aterizare si bazele aeriene ucrainene raman sub amenintarea rachetelor rusesti cu raza lunga de actiune, Kievul are nevoie de un avion cu reactie care sa poata opera de pe piste de aterizare mai scurte si mai rudimentare si de la baze aeriene cu echipaje de sol mai mici, pentru a minimiza riscul ca avioanele sa fie detectate si distruse la sol.

Gripen a fost „proiectat de la inceput pentru usurinta intretinerii” si pentru a opera de pe aerodromuri secundare sau improvizate, potrivit raportului, care a mentionat ca Gripen poate fi realimentat, „reinarmat si poate primi intretinere de baza de la echipe de doar sase membri ai echipajului de la sol, pe baze aeriene mici sau chiar pe autostrazi”.

Doar un singur membru al acestui echipaj trebuie sa fie foarte bine pregatit, ceea ce ar usura presiunea asupra fortelor aeriene ucrainene in privinta specializarii personalului.

De asemenea, costul operational al Gripen – incluzand combustibilul, reparatiile si intretinerea, precum si personalul – este mai mic decat cel al avioanelor F-16, F-18E/F si F-35 fabricate in SUA, al avionului Rafale fabricat in Franta sau al avionului Eurofighter, de conceptie europeana, potrivit unui document realizat pentru un studiu comandat de Saab.

Gripen, vise mărețe

JAS 39 Gripen de la Saab a fost proiectat in mare parte cu gandul la Rusia. Avionul de generatia 4,5 poate atinge viteza Mach 2.

Desi avionul nu a fost niciodată implicat într-o campanie susținută, s-a descurcat foarte bine în exercitii împotriva avioanelor de generatia a 4-a, care sunt la egalitate cu avioanele rusești performante.

Cu toate acestea, nu a fost adoptat de multe tari. In afara de Suedia – care foloseste doar Gripen – principalii operatori ai avionului sunt Africa de Sud, Brazilia si Thailanda.

Gripen a pierdut licitatii in favoarea F-35 in Danemarca, Norvegia, Finlanda – toate vecine cu Suedia – in Polonia, dar si in Romania. De asemenea, a pierdut o serie de licitatii in fata F-16 de la Lockheed, un avion de vanatoare de generatia a patra care este utilizat pe scara larga in intreaga lume.

In ciuda licitatiilor esuate, avionul suedez este bine vazut de expertii in aviatie pentru ca este foarte capabil, relativ usor de utilizat si ieftin.

Esecul fortelor aeriene rusesti de a obtine dominatia aeriana in Ucraina a facut ca acestea sa se concentreze mai degraba pe atacuri cu rachete cu raza lunga de actiune

Prin urmare, „cateva avioane de vanatoare occidentale moderne cu rachete cu raza lunga de actiune, capabile sa se confrunte cu rusii in conditii egale sau chiar superioare din punct de vedere tehnic, ar avea probabil un efect de descurajare”, se arata in raportul RUSI.

Kievul s-a aratat interesat de avionul de lupta suedez. Intr-un interviu acordat in luna octombrie, ministrul ucrainean al apararii Oleksii Reznikov a declarat ca este „sigur” ca achizitionarea de „avioane de lupta precum F-16, F-15 sau Gripen va fi posibila” in viitor.

Cu toate acestea, gasirea de aparate Gripen pentru Ucraina s-ar putea sa nu fie usoara. Productia de avioane noi dureaza ani de zile, ceea ce inseamna ca orice avion trimis la Kiev va trebui probabil sa provina din flota Suediei sau din cele ale altor tari.

Singurele membre NATO care opereaza acest avion sunt Republica Cehă si Ungaria, aceasta din urma mentinand relatii bune cu Rusia.

Evoluții pe front

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a confirmat în mod indirect în raportul său de joi eliberarea unui sat din regiunea Herson (sud), pe malul estic al fluviului, controlat până acum în întregime de Rusia, potrivit Ukrainska Pravda. Raportul menţionează localitatea Pescianovka – situată pe malul de est al fluviului Nipru care împarte regiunea Herson în două – printre zonele bombardate de aviaţia rusă, ceea ce ar confirma indirect că satul a fost cucerit de ucraineni.

De asemenea, canale militare ruseşti de Telegram au raportat despre cucerirea de către ucraineni a satelor Pescianovka şi Poima, ambele în regiunea Herson şi situate pe malul controlat de Rusia.

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW), un think tank american care urmăreşte conflictul, indică şi el această posibilitate.

Două grupuri de asalt ale infanteriei marine ucrainene au debarcat pe malul de est al Niprului şi au spart apărarea forţelor de ocupaţie, preluând sub control temporar întreaga localitate Poima şi poziţii de la periferia nordică a Pescianovka. Începând cu 18 octombrie, invadatorii controlau doar partea de sud a Pescianovka, transmite joi agenţia de presă Unian, citând canale Telegram ruseşti.

Rusia a ocupat regiunea Herson la începutul războiului, dar a fost nevoită să se retragă din partea de vest a acestei regiuni din sudul Ucrainei în toamna anului trecut, în faţa unei presiuni a trupelor ucrainene.

Niprul a servit până acum drept o barieră naturală pentru forţele ruse care ocupă malul de est al fluviului.

Ucraina a recunoscut în repetate rânduri operaţiuni desfăşurate de forţele sale speciale în aşa-numita zonă gri a acestui segment al fluviului, care constă în insuliţe ce nu sunt controlate în mod clar de niciuna dintre părţi. Kievul a informat de asemenea şi despre operaţiuni speciale de cealaltă parte a fluviului, dar nu a confirmat încă în mod explicit recuperarea vreunui teritoriu acolo.

În acelaşi timp, Rusia continuă să lanseze atacuri pe fronturile de la Kupiansk şi Liman (sud-est) şi în apropierea oraşelor Avdiivka şi Mariinka (est), unde forţele ucrainene au respins zeci de atacuri în ultimele ore, afirmă Statului Major General de la Kiev în raportul său de joi.

În districtul Kupiansk, situat în regiunea Harkov (nord-est), forţele ucrainene afirmă că ar fi zădărnicit peste 15 tentative ale ruşilor de a avansa în ultimele 24 de ore. La Nadîia, în regiunea Lugansk (est), trupele ucrainene au respins în jur de 10 atacuri ruseşti.

Confruntări deosebit de intense se duc în apropiere de Mariinka, în regiunea Doneţk (est), unde ucrainenii spun că au respins circa 17 atacuri ruseşti. La aproximativ 50 km nord-est, ruşii îşi continuă încercările, cu ajutorul aviaţiei, de a încercui oraşul Avdiivka.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *