Miscari de trupe la Nistru

de | mart. 31, 2011 | Federatia Rusa, Info Militar, R. Moldova, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Fortele Mixte de Mentinere a Pacii dislocate in raionale de est ale Republicii Moldova au desfasurat joi un exercitiu practic de mentinere a pacii la un post amplasat intre localitatile Gura Bicului si Bicioc in sectorul de sud al Zonei de Securitate. Potrivit scenariului, un grup de rebeli a atacat un post de mentinere a pacii, iar militarii au fost nevoiti sa raspunda conform normelor de angajare.

FMMP1Fortele Mixte de Mentinere a Pacii dislocate in raionale de est ale Republicii Moldova au desfasurat joi un exercitiu practic de mentinere a pacii la un post amplasat intre localitatile Gura Bicului si Bicioc in sectorul de sud al Zonei de Securitate. Potrivit scenariului, un grup de rebeli a atacat un post de mentinere a pacii, iar militarii au fost nevoiti sa raspunda conform normelor de angajare. Pentru interventia rapida au fost mobilizati 110 pacificatori moldoveni, rusi si din partea transnistreana, iar alti circa 300 de militari ai FMMP au fost pusi in stare de alarma. Dotati cu tehnica blindata si de transport, pacificatorii au respins atacul si au neutralizat agresorii in zona de responsabilitate. Colonelul Aurel Fondos, seful militar superior al contingentului Fortelor de Mentinere a Pacii din partea R. Moldova in Zona de Securitate, a declarat ca exercitiul este organizat pentru a evalua gradul de operativitate a grupelor tactice de reactie rapida si intarirea posturilor dislocate in Zona de Securitate. „Am organizat acest exercitiu pentru a verifica cum actioneaza fortele tripartite in situatii specifice. Actiunile militarilor-pacificatori la toate etapele exercitiului au fost corecte, iar acest lucru denota ca ei poseda abilitatile necesare pentru indeplinirea misiunilor in Zona de Securitate”, a accentuat Aurel Fondos. „In cadrul exercitiilor practice, vom afla cat de organizat si coerent pot actiona cele trei parti, in indeplinirea sarcinilor propuse,” a spus, la randul sau, comandatul contingentului militar rus de mentinere a pacii din regiunea transnistreana, colonelul, Anatoli Zverev. Acesta a precizat ca exercitiile practice au loc in zona de mentinere a pacii, la punctele de control pe podul de peste Nistru. in apropierea orasului Tighina. „Autoritatile locale din zona unde vor avea loc exercitii au fost preveniti cu privire la desfasurarea exercitiilor practice”, a mai spus colonelul. Exercitiul a fost urmarit de membrii Comisiei Unificate de Control (CUC), reprezentantii OSCE si observatorii militari. Ion Solonenco, co-presedintele CUC din partea R. Moldova, a afirmat ca, din 1992 si pina in prezent, militarii din cadrul FMMP au asigurat stabilitatea in Zona de Securitate si sint un factor de incredere in regiune. Cu toate acestea, a precizat Solonenco, in contextul negocierilor la nivel inalt privind reglementarea diferendului din raionale de est ale Republicii Moldova, operatiunea militara de mentinere a pacii ar putea fi transformata intr-o misiune de observatori civili internationali. FMMP sunt compuse din trei contingente: al Fortelor Armate ale Federatiei Ruse, al Fortelor Armate ale organelor constitutionale ale R. Moldova si al administratiei de la Tiraspol. In total in Zona de Securitate, care are lungimea de 225 km si latimea intre 12 — 20 km, sint dispuse 15 posturi si circa 1.500 de militari.

FMMP2Cursuri pentru ofiterii moldoveni

Merita mentionat ca, in perioada 29 martie — 6 mai, in Armata Nationala se desfasoara un curs de pregatire a ofiterilor care vor executa serviciul militar in zona de securitate a Republicii Moldova. Potrivit capitanului Denis Furdui, sef interimar al Centrului de pregatire pentru operatiuni de mentinere a pacii, subdiviziune responsabila de organizarea si desfasurarea cursului, in perioada nominalizata sint instruiti 25 de ofiteri ai Armatei Nationale si 5 ai Ministerului de Interne, iar pregatirea acestora se desfasoara in trei module — instruire teoretica, specializata si exercitiu practic, care va avea loc la baza de instruire Bulboaca. Selectarea militarilor detasati la curs s-a realizat pe criterii riguroase in unitatile din care vin, astfel incit acestia sa corespunda cerintelor functiilor pe care vor fi incadrati in zona de securitate — observator militar, ofiter de stat major in Comandamentul fortelor mixte de mentinere a pacii. Capitanul Furdui a adaugat ca programul cursului cuprinde subiecte la tema situatiei curente din zona de securitate, structura, sarcinile si particularitatile de indeplinire a serviciului in comandamentul Fortelor de Mentinere a Pacii, rolul si sarcinile de baza ale contingentului militar al Republicii Moldova din zona de securitate, relatiile civil-militare, pregatirea psihologica si alte subiecte. Pe linga instructorii militari, care au la activ participari in calitate de observatori militari in zona de securitate si in operatiuni de mentinere a pacii sub egida ONU, participantii la curs se vor intilni cu reprezentanti ai Biroului de Reintegrare din Moldova, Misiunii OSCE, generalul de divizie Ion Costas si Oazu Natoi. Incepind cu anul 2003, 123 de militari ai Armatei Nationale au fost instruiti la cursul nominalizat, elaborat de specialistii Centrului de pregatire pentru operatiuni de mentinere a Pacii si asistati de reprezentanti ai Comandamentului fortelor mixte de mentinere a pacii din zona de securitate. Vineri, ministrul Apararii, Vitalie Marinuta, va asista la tragerile de lupta demonstrative efectuate de un pluton de infanterie al Brigazii „Stefan cel Mare”. Evenimentul va avea loc la Baza militara de instruire Bulboaca, iar soldatii Armatei Nationale vor efectua trageri din masinile blindate, tunuri, mitraliere si alte tipuri de armament de infanterie.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *