Minsk-ul ataca mediatic Polonia

, ,
 

Liderul belarus Alexandr Lukasenko, suparat pe Polonia

Liderul belarus Alexandr Lukasenko, suparat pe Polonia

Televiziunea de stat din Belarus susţine că un document al Wikileaks evidenţiază că Polonia a finanţat proteste împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko după alegerile din Belarus din decembrie 2010, relatează site-ul Radio Polonia, citat de mass-media regionala. Printr-o emisiune de sâmbătă, 11 februarie a postului de televiziune de stat din Belarus, a fost prezentată o telegramă care arată că “revoltele” din Minsk, care au avut loc pe 19 decembrie 2011, după alegeri, “au fost finanţate de Varşovia”. Autoritatile poloneze au refuzat sa comenteze acuzatiile.
O presupusă plată de 80.000 de euro a fost trimisă de către Ministerul de Interne polonez către candidatul la alegerile prezidenţiale Uladzimir Niaklajeu “pentru a organiza proteste pe 19 decembrie 2010”, conform unui jurnalist al unui post de televiziune din Belarus.

Arestari masive

Sute de persoane au fost arestate în timpul manifestaţiilor care au avut loc după ce s-a anunţat că Lukaşenko a câştigat al patrulea mandat consecutiv, obţinând 80 la sută din voturi. Candidaţii opoziţiei au fost acuzaţi că au participat la manifestaţii fără autorizaţie, unii primind şi condamnări la închisoare. Polonia, OSCE, UE şi SUA au criticat vehement aceste condamnări precum şi derularea alegerilor.
“Acest document scris permite un punct de vedere senzaţional asupra evenimentelor din 19 decembrie şi asupra celui care a fost organizatorul revoltelor”, conform postului de televiziune de stat. În cadrul aceleiaşi emisiuni a fost prezentat un alt document care arată că Ambasada Poloniei din Minsk, prin intermediul ambasadorului său, ar fi plătit pe Leszek Szerepa, din Belarus, cu 28.000 de euro după o întâlnire cu Uladzimir Niaklajeu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *